Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 502

Зустрів минулої суботи на овочевому ринку старого приятеля — лікаря за фахом, який купував у сільської бабусі паперівки.
— Свіжозірвані, узяв три кілограми по 15 гривень, — пояснив він. — А минулорічні бачив по якій ціні у магазинах? Жах! Від п’ятдесяти гривень і більше, і це в нас, на Поділлі, яке завжди славилося садівництвом і високими врожаями фруктів, — спересердя мовив чоловік.

Під час підготовки цієї статті я побував у багатьох кам’янецьких супермаркетах. Ціни у кожному з них на яблука (як мені пояснювали продавці-консультанти, усі вони наші, вирощені в Україні — Голден Делішес, Джонаголд, Айдаред, Гала, Муцу), як мовиться, космічні. А ось тропічний делікатес, який подолав не одну тисячу кілометрів через моря-океани, аби потрапити на кам’янецькі прилавки, вартує удвічі менше вітчизняного фрукту.
— Рік тому усе було навпаки — банани ми продавали по 27-29 гривень за кілограм, яблука — по 15-20 гривень, — пригадує продавщиця одного з універсамів.
 Цікавлюся в неї, чи користуються у середині літа попитом «червонобокі» минулорічного врожаю? За словами господині «фруктового раю», здебільшого покупці віддають перевагу тропічним бананам, хоча і яблука на прилавку не залежуються, адже одне іншим не замінити.
— Працюю у цьому магазині четвертий рік і вперше спостерігаю ситуацію, коли вартість вітчизняних фруктів набагато вища імпортованих, — розповідає менеджер маркету Едуард. —   А все через їх неурожай як в Україні, так і в Європі в цілому, а менший врожай і, відповідно, менша пропозиція.
 По-друге, Україна постійно з жовтня по грудень нарощувала обсяги імпорту і зменшувала експорт, що теж не було несподіванкою для сезону з невеликим врожаєм. У січні після новорічного ажіотажу імпорт просів, але потреба в ньому знов почала рости в лютому. В другій половині зими більшість українських мереж активно працювали із поляками, так мало б бути і в цьому сезоні, якби не карантин в країнах ЄС. Крім того, у нас була холодна і затяжна весна із приморозками, що призвело до неврожайності ягід, які мали б замінити яблука, запізнілого старту їх сезону.
А ще суттєво «допомогли» злетіти цінам на українські яблука великі «накрутки» і націнки як посередників, так і власників торговельних мереж. Як повідав мені один із кам’янецьких фермерів, яблука на початку року він продавав по 10-12 гривень за кілограм, а вже на шляху до споживача їх вартість зростала більш ніж утричі.
 Б’ють рекорди цьогоріч і ціни на абрикоси, які на Кам’янеччині називають морелями, і ростуть вони чи не в кожного селянина на обійсті або в саду. Через затяжну холодну весну втрачено більшу частину їх врожаю, а те, що вціліло, сьогодні коштує по 40-50 гривень за кілограм. За різними даними, кожен українець з’їдає протягом року в середньому 25-30 кілограмів яблук. Чи матимемо можливість спожити їх стільки ж у році нинішньому, наскільки вони подешевшають, чи не доведеться знову віддавати перевагу заморським фруктам?
 І тут прогнози садівників і продавців однозначні: яблука знову будуть у дефіциті та дорогі. Підтвердження тому — зовсім невтішні види на їх врожай на Кам’янеччині (й не тільки), де площа садів лише фермерських господарств займає понад 360 гектарів. Директор ПП «Гринчуцьке» Ніна Дубицька розповіла, що її 70-гектарний сад, до речі, розташований у найпівденнішій придністровській точці Хмельниччини, цього року буде малопродуктивним, а виною усьому березневі та травневі заморозки, бездощові квітень і травень. За словами Ніни Федорівни, навіть те, що вродить, буде низької якості, не матиме товарного вигляду.
— Якщо минулими роками я збирав по 25 тонн яблук з гектара і більше, то цьогоріч, мабуть, і п’ятої частини від цього не буде, — бідкається ще один досвідчений фермер-садівник із села Гринчук Віктор Григоришен. — Дві хвилі весняних заморозків, бездощів’я зробили свою паскудну справу.
 Погодні аномалії весни-початку літа чорним крилом зачепили переважну більшість садів і приватних селянських господарств жителів району.
— У кращі часи я мала від реалізації яблук, як свіжих, так і сушених, до п’яти тисяч гривень, а тепер не знаю навіть, чи щось припасу собі й онукам на зиму, адже майже усі плодові дерева в саду «ялові», як і в більшості односельців, — із сумом нарікає Ганна Іванівна, мешканка села Княжпіль.
 Завжди славилися рясними яблуневими садами села Чабанівської сільської громади, і її жителі не лише задовольняли власні потреби у вітамінній продукції, а й значну її частину реалізовували містянам.
— Прикро, але у цьому році через примхи погоди невтішні види на врожай фруктів десь у третини власників садів, особливо, у кого ще старі насадження, так що багато сільчан, які розраховували на додатковий заробіток до мізерних зарплат чи пенсій, у розпачі, — сказав під час нашого спілкування секретар тамтешньої сільської ради Василь Мельник.
 Разом із тим є і позитивна інформація. Керівник ФГ «Сад І. І.» села Рункошів Іван Сіньков сподівається, що в цьому році в очолюваному ним господарстві продуктивність фруктових насаджень може бути утричі більшою в порівнянні з минулорічним роком. Річ у тім, що коли були весняні заморозки, то в південній частині району яблуні вже цвіли, а в нього вони лише викинули бруньки, які стійко перенесли тодішнє нічне різке похолодання. Вже милує око своєю майбутньою врожайністю ще один багатогектарний фруктовий сад, також висаджений на теренах Староушицької ОТГ, у селі Гораївка.
 На жаль, на Кам’янеччині, та й на Хмельниччині, таких фермерських господарств, приватних підприємств, одноосібників-садоводів, які могли б похвалитися гарними видами на цьогорічний врожай яблук, не так вже й багато.
 Як поінформувала начальник відділу департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу обласної державної адміністрації Ванда Сердюк, нині в області висаджено близько 16 тисяч гектарів фруктових садів, із яких майже 14 тисяч плодоносять, на 4 тисячах гектарів вирощують фрукти сільськогосподарські підприємства. І якщо у північних районах області врожай яблук очікується на рівні минулорічного, то через весняні заморозки, бездощів’я на початку літа у південних і центральних регіонах він буде значно меншим.
За інформацією всеукраїнських видань, неврожай яблук цьогорічного сезону очікується у більшості регіонів України. Отож,  вірогідно, знову більше смакуватимемо заморськими делікатесами, а не власними фруктами…