Добрий день, шановні «Подільські вісті». Багато-багато років читаю улюблену газету та раджу це робити усім жителям нашого краю. На її сторінках можна почерпнути чимало корисної і, головне, перевіреної інформації.
Тривалий час я займаюся бджільництвом. Нещодавно почув про те, що пасічникам передбачена допомога від держави. Роз’ясніть, будь ласка, що необхідно зробити, щоб її отримали. Думаю, така інформація цікавитиме всіх бджолярів, яких на Хмельниччині немало.
З повагою Володимир ЯЩУК.

За роз’ясненням ми звернулися до департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації. Як повідомила начальник відділу Ванда Сердюк, у рамках державної програми і справді передбачені дотації зареєстрованим пасічникам, які станом на 1 серпня 2020 року мають від 10 до 300 бджолосімей.
Отже, для отримання фізичною особою дотації необхідно: зареєструвати пасіку в органах місцевого самоврядування; звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини, щоб отримати ветеринарний паспорт пасіки. Треба також зареєструватися у Держпродспоживслужбі області. В установі банку відкрийте рахунок, якщо у вас він відсутній. Подайте до органів місцевого самоврядування копії паспорта фізичної особи, паспорта пасіки, рішення про державну реєстрацію потужності, довідки про відкриття рахунку та довідку, видану органом місцевого самоврядування про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості наявних бджолосімей на останню звітну дату подання документів (для надання довідки проводиться обстеження пасіки та складається відповідний акт).
Документи приймаються до 1 жовтня 2020 року. За одну бджолосім’ю передбачена допомога 200 гривень, але не більше 30 тисяч гривень на пасіку. Детальніше ознайомитися з цією державною програмою можна у Постанові Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року, № 395.