Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 516

Щоб отримати належний результат, кожен депутат, який прагне чогось досягти для громади, мусить бути наполегливим. Як, до прикладу, Микола Олицький, котрий робить все можливе, щоб завершити будівництво нової школи в Новолабуні.

За словами Миколи Васильовича, після розпаду Союзу приміщення почало занепадати, тому витрати і турботу про його збереження взяв на себе сільськогосподарський виробничий кооператив «Лабунський», який він очолює. За часів президентства Януковича школу збирались закінчувати, але коштів вистачило лише на те, щоб зняти дах. Два роки приміщення стояло під снігом, під дощем, почало падати перекриття, здавалося, ще трохи — і тут буде купа цегли і будівельного сміття.
— Вже ніхто не вірив, що повернемося до цієї будівлі знову, але завдяки змінам у владі надія відродилася, — розповідає голова правління СВК «Лабунський» Микола Олицький. — Сьогодні ми отримали чи не найбільшу фінансову підтримку в області за всі часи. З іншого боку, новолабунчани розуміють і чиновників у владних кабінетах, бо, глянувши на кошторис, очі мимоволі округлюються від цифр. Та завтра дешевше не стане — зростають вимоги, запроваджуються нові технології, а здавати школу потрібно, враховуючи нові підходи. Скажімо, попередній проект не передбачав ліфт на другий поверх для дітей та людей з особливими потребами, сьогодні — це обов’язкова вимога, а отже — значне здорожчання. На щастя, в нас немає дітей, які потребували б його, мало того, і у батьків не спостерігаються проблеми з опорно-руховим апаратом і є простіший варіант — купити коляску на акумуляторах, що рухається сходами. Свого часу саме наше господарство було замовником проектно-кошторисної документації будівництва школи. Минули роки, і ми змушені вже тричі її корегувати, і зараз вона знову проходить експертизу. Тому й сьогодні мова ведеться про приблизну суму, бо нові вимоги потребують нових капіталовкладень, а відтягувати далі момент здачі вже не можна.
І справді, школа з усіма комунікаціями «під ключ» коштуватиме нині близько 58 мільйонів гривень, а ще потрібно завершити стадіон, спортивні майданчики, ігрові, розвиваючі, метрологічні та географічні майданчики, парк, майданчики для дозвілля малечі, волейбольно-баскетбольно-міні-футбольні майданчики, але це вже другий етап будівництва. На початку — школа, котельня, пришкільна територія. Зрозуміло, громада буде рада поки й першому етапу, бо навіть на це ніхто не сподівався, тому зараз депутат Хмельницької обласної ради від Аграрної партії України Микола Олицький спільно з Полонським міським головою Францом Скримським просять в області лише те, що потрібно для реального завершення і наповнення класів.
П’ять мільйонів гривень з обласного бюджету вже виділено, ще п’ять мільйонів додасть Полонська територіальна громада. Ще мільйон чотириста тисяч так званих «депутатських» коштів отримали за допомогою народного депутата Олексія Жмеринецького, але на обладнання класів коштів немає, і без цього школу не здадуть. Ситуацією не на жарт стурбований Микола Васильович, оскільки, крім цього храму науки, в області планують завершити освітні будови в Корчику Шепетівського району, Залужжі Білогірського району. Як відомо, бюджет не гумовий і коштів для якісних робіт на всіх може не вистачити.
У рамках виконання програми Президента України «Велике будівництво» проінспектувати хід виконання будівельних робіт в Новолабуні прибули голова Хмельницької обласної адміністрації Дмитро Габінет та голова Полонської районної державної адміністрації Анатолій Мороз. Очільник Полонської ОТГ та керівник СВК «Лабунський» наголосили на гострій необхідності підключити газові та електричні комунікації, оскільки все, що зроблено, за зиму може бути уражене грибком або цвіллю.
— Цей об’єкт має на зиму прогріватись, — звертає увагу гостей Микола Олицький. — Тож постає таке питання: для чого прогрівати порожню школу? Логіка підштовхує нас до того, що кошти потрібно знайти, аби цей об’єкт запрацював в повному обсязі, якщо не з першого вересня, то після зимових канікул. У нас є час, аби тільки підтримала обласна влада фінансами, і взимку дітки, їхні батьки, які мріяли про нову школу, будуть мати нову радість.
Сьогодні будівельні роботи в новому навчальному закладі у Новолабуні виконані на 65 відсотків, об’єкт розрахований на 274 учні. Усі з нетерпінням чекають, коли в новій школі продзвенить перший дзвоник.