А як інакше описати те, що є давно очевидним – одні живуть заможно, а інші — в надії, що колись таки краще життя настане. Ще з часів здобуття Україною незалежності можновладці нас годують обіцянками, мовляв, ще трішки, буквально кілька років потерпіть – і ми заживемо майже як європейці. Гірка правда — усі політики поки що на словах піднімають наш рівень життя до омріяного європейського. Туди – де адекватні ціни, співвідносні з платоспроможністю, де надійні банки, високоякісний сервіс, до якого, до речі, люди звикли й не сприймають його – як милість Божу, де люди відчувають себе людьми. Де пенсіонери забезпечені на старості, можуть навіть подорожувати… Та це там – за далеким обрієм.

От візьмемо, для прикладу, наше залізничне сполучення. На жаль, ми, українці, сівши до таких приміських поїздів, як на фото, прямуємо впевнено… хіба що в минуле, бо вони, давно вже списані, буквально вбиті – крізь брудні вікна показують наше викривлене буття.
Нині в Україні є шість регіональних філій руху приміських поїздів: Львівська, Південно-Західна, Південна, Одеська, Придністровська та Донецька, які щодня (до введення карантину) забезпечували пасажирські перевезення по всій країні.
У перший день запуску приміських поїздів (1 червня) після коронавірусних обмежень послугами «Укрзалізниці» скористалася 48,1 тисячі пасажирів. Звісно, головною вимогою було дотримання всіх санітарних правил і рекомендацій. Їх контролюють дружинники, які обходять вагони приміських поїздів. В «Укрзалізниці» повідомили про відновлення руху приміських поїздів у два етапи – на першому передбачено запуск 745 поїздів, а на другому – ще 571 поїзд.
Наразі Хмельницька область отримала дозвіл на відновлення руху двох поїздів за напрямками: Хмельницький – Волочиськ і Жмеринка – Гречани.
Загалом за 2019 рік «Укрзалізниця» отримала три мільярди чистого прибутку, зокрема найбільшу частину прибутку склали вантажні перевезення (91 відсоток). Та цьогоріч через карантин значно скоротилися доходи саме від пасажирських перевезень, крім того, скоротилися доходи й від перевезення вантажів, адже впав обсяг промислового виробництва.
Якщо говорити про найприбутковіший потяг за 2019 рік, то ним став «Київ – Лисичанськ», а найбільш збитковим виявився потяг «Хмельницький – Москва», адже збитки становили понад чотири мільйони гривень. До прикладу, за 2019 рік загальна сума збитку від пасажирських перевезень «Укрзалізниці» становить 6,5 мільярда гривень.
Якщо в міжміському сполученні ще можна здійснити подорож в поїздах нормальної якості, принаймні відповідно до матеріальних можливостей – вибрати потяг, вагон і т. д., то в приміських електричках, на жаль, такої можливості немає. Який приїхав – таким і їдь!

До речі, в 2016 році приміські поїзди щодня в середньому перевозили 360 тисяч пасажирів, в 2017-му — 312 тисяч. Почалася тенденція до скорочення кількості вагонів, які й надалі скорочують. Наприклад, нараховувалося більше 50 поїздів, які відпрацювали понад 50 років — свій термін експлуатації, та понад десять, які відпрацювали більше 40 років. Парк «Укр-
залізниці», зрозуміло, застарів, отож із 2001 року періодично він оновлюється. Наприклад, до 2008 року закупили 12 дизельних поїздів і 50 електровозів на Луганському тепловозобудівному заводі.
Але оновлення проводиться лише часткове, тому й надалі доводиться випускати на маршрути старі поїзди, які є потенційно небезпечними для пасажирів. Так, кілька років тому на Закарпатті пасажирам довелося самостійно штовхати потяга. А на деяких маршрутах приміських поїздів пасажирів перевозили на потягах із маневрових локомотивів з плацкартними вагонами.
Звичайно, проблема з приміськими поїздами — серйозна й потребує продуманого й поетапного розв’язання. І головне, каменем спотикання у цьому питанні  є пільговики. Адже за них (а їх в середньому майже 45 відсотків) «Укрзалізниця» не отримує відшкодування від місцевих рад, на яких покладене це зобов’язання — а це за минулі роки чималі суми — понад чотири мільйони гривень за рік. Місцеві ради в середньому покривають лише трохи більше десяти відсотків боргу. Крім того, вони почали підвищувати ставки земельного податку для «Укрзалізниці» за користування землею, якою пролягають колії. Отож, аби погасити податок, «Укрзалізниця» витрачала майже півмільярда гривень. А це, до прикладу, весь дохід від приміських перевезень. І коло замикається… На жаль, для пасажирів, які все-таки мають право їздити в чистих вагонах нормальних поїздів. І щоб переконатися в тому, нашим можновладцям варто було б проїхати в такому поїзді, відчути на собі «переваги» приміського сполучення.