Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 599

Чи змінилися пенсії у ветеранів війни  та вдів загиблих військовослужбовців?

Наші читачі продовжують цікавитися питаннями перерахунку пенсій з 1 липня 2020 року. Сьогодні відповідаємо на такі питання. Чи змінився розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника у вдів загиблих (померлих) військовослужбовців?

Згідно із законодавством мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника не може бути нижче двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на кожного непрацездатного члена сім’ї.
Тож з 1 липня 2020 року з врахуванням нового прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб зазначена мінімальна виплата зросла на 148 гривень і становить 3424 гривні (1712 гривні х 2).
Що стосується розмірів надбавок та підвищень для ветеранів війни, то тут теж є зміни.
Перерахунку підлягали ті надбавки і підвищення, розміри яких визначаються у відсотках від величини прожиткового мінімуму.
Виходячи з нової величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, 1712 грн., перераховано й розміри надбавок та підвищень ветеранам війни та членам їхніх сімей (10-50 відсотків ПМ); жертвам нацистських переслідувань (25-50 відсотків ПМ); пенсії за особливі заслуги перед Україною (20-40 відсотків ПМ); державної соціальної допомоги на догляд особам з інвалідністю війни (15-100 відсотків ПМ); надбавок на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб», звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (50 відсотків ПМ на кожного утриманця).
Зазначені надбавки та підвищення перераховуються у зв’язку із зміною величини прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи особи.