Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 616

7 серпня на Хмельницькій АЕС з робочим візитом перебував т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Очільник компанії оглянув майданчики третього та четвертого енергоблоків, відкритий розподільчий пристрій ВРП 750/330 кВ., зустрівся з трудовим колективом та провів нараду з керівниками підрядних організацій ВП ХАЕС.
Під головуванням Петра Котіна також пройшло виїзне засідання балансової комісії щодо підсумків роботи ХАЕС у першому півріччі 2020р.
У засіданні взяли участь віце-президент компанії Герман Галущенко, провідні спеціалісти Енергоатома та Хмельницької АЕС.
Відкриваючи засідання, т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» зауважив, що компанія в останній період працювала в умовах зниження прогнозованого балансу виробництва, що призвело до балансових обмежень, відключення енергоблоків від мережі, обмежень потужності діючих атомних енергоблоків. Компанія понесла значні втрати за І півріччя, які склали біля 1,8 млрд. грн., за 7 місяців – 2,3 млрд., також на енергоринку спостерігалася ситуація, яка не дозволяла отримувати кошти за відпущену електроенергію.
Станом на 7 серпня з 15 енергоблоків АЕС ще один енергоблок виведений в резерв, чотири перебувають в ремонті, два працюють з обмеженнями. «Сподіваюсь, що від сьогодні закінчиться така ганебна практика з резервом атомної генерації, і всі наші енергоблоки будуть працювати в нормальному режимі»,- підкреслив керівник ДП «НАЕК «Енергоатом».
Генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра, пудсумував роботу підприємства та виконання фінансового плану за перше півріччя 2020 року, надав інформацію стосовно експлуатації, ремонтів тощо. «Переконаний, що ХАЕС впорається зі своїм головним завданням з безпечного та надійного виробництва електроенергії та закінчить поточний рік з позитивними економічними показниками», - наголосив генеральний директор.
Серед найближчих завдань, які окреслив А. Козюра, - виведення енергоблока номер два ХАЕС в планово-попереджувальний ремонт, виконання значного обсягу робіт з підвищення безпеки.
За результатами засідання балансової комісії Петро Котін зазначив, що колектив ХАЕС все зробив для того, щоб виконати виробничі плани і програми. Результати роботи позитивні. Заходи, які впроваджує Компанія для налагодження системи платежів, вселяють упевненість, що ситуація суттєво покращиться.
Т.в.о. президента НАЕК провів також зустріч з трудовим колективом атомної електростанції – керівниками основних технологічних цехів та підрозділів.
Під час зустрічі очільник Енергоатома зазначив, що компанія цілеспрямовано працює над реалізацією інвестиційного проекту «Енергетичний міст Україна – ЄС», складовою якого є будівництво 3, 4 енергоблоків Хмельницької АЕС. «Ми впевнені, що атомна генерація, будівництво Х3/Х4 – це майбутнє України, і ми зробимо все від нас залежне, для того, щоб населення отримувало дешеву електроенергію, персонал АЕС був соціально захищеним, забезпечував безпечне і ефективне виробництво електроенергії, а Україна була енергонезалежною державою».
Петро Котін розповів і про нові інвестиційні плани та напрямки діяльності компанії, які стосуються експорту електроенергії в Білорусь, Молдову, країни Балтії, спорудження дата-центрів, розвиток водневих технологій.
Віце-президент з розвитку Герман Галущенко охарактеризував ситуацію на ринку електроенергії, зазначивши: «Компанія опинилась в дискримінаційних умовах і відстоює своє право бути рівноцінним гравцем у існуючій моделі ринку. Ринок передбачає справедливу конкуренцію і розрахунки. Вживаємо всіх заходів для виходу компанії з кризи, покращення фінансового стану».
На зустрічі очільника Енергоатома з керівниками ключових підрядних організацій обговорювалось питання кредиторської заборгованості за виконані роботи. Серед проблемних питань – авансування робіт з підвищення безпеки в період проведення планово-попереджувального ремонту енергоблока №2.
Генеральний директор ВП ХАЕС, зокрема, зазначив, що у роботі з підрядниками є певні напрацювання, порозуміння в частині фінансування і висловив впевненість, що це дасть змогу забезпечити якісне і вчасне проведення ремонту енергоблока.
Насамкінець, керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначив: «Економічна ситуація в компанії складна, але ми впевнені, що атомна енергетика - галузь професіоналів високого рівня, і ми спроможні чітко виконувати виробничі плани та завдання, працювати безпечно і надійно».