Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 411

Україна починається із господарів. У цьому ще раз переконуєшся, побувавши у селі Ладиги. Розташоване воно на древній Болохівській землі неподалік історичної перлини нашого краю — літописного Губина. Тамтешні краєвиди ваблять і зачаровують.

А ще позитиву додає місцевий сільськогосподарський кооператив, яким багато років успішно керує Віталій Фомович. У ньому зайняті понад 150 працівників. Їхня середня зарплата за липень склала 8 тисяч 900 гривень. І такою ж обіцяє бути у серпні-вересні.
Люди мають роботу й в інші пори року. Господарство багатогалузеве. Утримує 1200 голів ВРХ. З них — 460 корів. Їх надої за останній період значно виросли. Щодня дають 9 тонн молока. А взагалі місцевий кооператив виробляє щороку продукції на суму понад 100 мільйонів гривень.
Базове виробництво — опора для села. В оточенні столітніх ясенів садиби і хати виглядають чепурненько. Як свічадо в обрамленні верб посеред Ладиг розкинувся став. Його кооператив взяв у оренду і зарибнив.

Віталій Васильович мислить державними категоріями і пишається тим, що ВВП на кожного жителя тут удвічі вищий, ніж по Україні. А ще ж люди вирощують продукцію на присадибних ділянках. Якби всі так господарювали, то й жили би заможно!
Зміни у державі він в цілому оцінює, як позитивні:
– Президент Володимир Зеленський не замішаний у корупційних схемах і не заграє з кланами. Старається проводити самостійну політику. При ньому відмінили грабіжницькі «соєві правки», які щемили вітчизняних виробників. Ухвалили новий закон про кооперативи, який чотири роки лежав у шухлядах попередніх керівників і депутатів.
Ясна річ, було би ще краще, якби його прийняли раніше, ніж закон про землю. Але і так добре.
Значно зменшився відсоток на кредити для селян. Якщо раніше він сягав 22 відсотки, то тепер становить лише 15, а то і 14. Спостерігається тенденція до його зменшення, бо НБУ знижує облікову ставку для комерційних банків.
Аграрії взагалі взялися би за переоснащення виробництва, але сум’яття в їхні плани внесло відкриття ринку землі. З ним варто було почекати. Можливо, до того моменту, коли такі кооперативи, як наш, не налагодять переробку.
До цього спонукає ріст затрат на обробіток гектара землі. По деяких культурах він досить значний, що зменшує дохід і знижує рентабельність.
Останні два роки через різкі кліматичні зміни спостерігається зниження урожаю. Сорти зарубіжної селекції виявилися примхливими і вибагливими. До них чіпляються нові рослинні хвороби. А от вітчизняні показали себе добре. Серед ранніх культур найбільше порадували горох і ячмінь. Першого зібрали по 40 центнерів з гектара, а другого по 66 центнерів.
Та й тваринництво сьогодні стає дороговартісним. Корми, добавки, ліки коштують чимало. Багато господарств беруть на високооплачувану роботу технологів. Ми теж взяли такого фахівця і одразу відчули результат.
Вигідніше продавати молочну продукцію покупцям напряму, як це роблять у Європі. Для цього потрібні власні міні-молзаводи. А для їх відкриття потрібні вільні кошти.
Ситуація спонукає до освоєння вирощування нішевих культур. Із ними більше мороки, але вони обіцяють більший прибуток.
До нового навчального року сільськогосподарський кооператив у Ладигах виділив кошти на придбання учням спортінвентаря, а малечі гарного килима.
Для селян же найкращий подарунок — успіхи їхнього кооперативу, з яким вони почуваються соціально захищеними. Його керівник Віталій Фомович плекає паростки оптимізму на землі, де народився і господарює.