Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 356

31 березня Верховна Рада України ухвалилиа багатостраждальний законопроект 2178-10, який запроваджує ринок земель. Закон, зокрема, передбачає, що з 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі, з липня 2021 до 1 січня 2024 буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2024 року обмеження становитиме до 10 тисяч гектарів, з 1 липня 2021 до 1 січня 2024 року право на купівлю землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення. Також передбачене переважне право орендаря на купівлю.

Орендарі, які працюють на землі і мають право користування не пізніше, ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів. До 2030 року мінімальна ціна землі має бути не меншою нормативної грошової оцінки.
Без сумніву, що з відкриттям ринку землі не один власник земельного наділу захоче скористатися своїм законним правом і продати власний пай. «Подільські вісті» неодноразово писали, що, за різними підрахунками, наша подільська земля може оцінюватися в середньому за гектар по $1100-$1200.
Як відзначав в одному з інтерв’ю газеті виконувач обов’язків директора Хмельницької філії державної установи «Інститут охорони грунтів» Володимир Собко, на вартість землі впливає багато факторів. Серед головних, звичайно ж, її якість, адже якщо вона вища, то вищі врожаї. Як свідчать результати агрохімічних аналізів, у кожному регіоні області, навіть у межах одного району, вона різна. Отож, виходячи з цього, під час її продажу покупець буде пропонувати за землю й відповідну ціну.
Але чи знає землевласник, якої якості його земельний наділ, який він збирається продати і який сьогодні здає в оренду тому чи іншому фермеру, до якого ступеня той його виснажив за роки експлуатації, наскільки збережена родючість грунту і на яку, відповідно, суму може розраховувати за свій наділ?
Власне, з цього запитання ми розпочали розмову з очільником уже згаданої обласної філії ДУ «Інститут охорони грунтів» Володимиром Собком. Ось що він відповів.
– Відзначу, що порушене вами питання сьогодні є досить актуальним, адже дійсно після запуску ринку землі, як мені відомо, багато хто має бажання продати свій земельний наділ і вкласти кошти хто в бізнес, хто на поліпшення житлових умов дітям чи онукам, а хтось витратити їх на лікування. Відповідно, кожний із землевласників розраховує на те, що все ж таки після 1 липня 2021 року ціна на землю може зрости у порівнянні з її нинішньою вартістю. Хочу ще раз наголосити, вартість ґрунтів у великій мірі залежатиме від їх якості.
– Володимире Івановичу, отож саме очолювана Вами служба може зробити агрохімічний аналіз грунту того чи іншого поля, земельної ділянки?
– Звичайно, маючи потужну лабораторну базу та сучасне обладнання, наші досвідчені фахівці з великою точністю визначать якість грунту, які елементи в ньому присутні, яких обмаль, наскільки він є родючим. Адже не секрет, що через недотримання багатьма орендарями паїв, інвесторами сівозмін, високу інтенсивність вирощування сільськогосподарських культур, грубе порушення технологій, зокрема з урожаєм більше виноситься з грунтів макро- та мікроелементів, ніж надходить (від’ємний баланс поживних речовин), втрачається гумус, від якого залежить родючість грунту.
– На те чи інше дослідження видається певний документ?
– Так, паспорт є документом про якісний стан ґрунтового покриву земельної ділянки. Окрім того, даємо рекомендації, як правильно використовувати наявний земельний ресурс, які культури краще на ньому вирощувати, які добрива і в якій кількості використовувати, а від яких взагалі варто відмовитися. Словом, ми даємо інструмент, який дозволяє власнику землі, який, скажімо, виявив бажання забрати свій пай в орендаря (звичайно, згідно з чинним законодавством чи у відповідності до угоди) і господарювати на ньому особисто, чи фермерам, які теж часто до нас звертаються по допомогу, моделювати врожайність, ефективно керувати процесом формування врожаю.
– І якщо, для прикладу, я виставляю на продаж свій пай, маючи на нього агрохімічний паспорт, відповідно до якого знаю потенціал цього земельного наділу, можу правити і відповідну за нього вартість?
– Однозначно. Це ще раз говорить про економічну доцільність лабораторних досліджень земельних паїв. Якщо власник землі вносив органічні та мінеральні добрива, проводив вапнування, а це в свою чергу сприяло поліпшенню родючості ґрунту, відповідно збільшується і вартість земельної ділянки.
– Чи є складність у замовленні обстеження грунту, хто це може зробити, як проводиться відбір зразків?
– Складності у замовленнях на обстеження ґрунтів немає. Співробітники філії, агрохіміки-ґрунтознавці на замовлення виїжджають на поля і проводять відбір зразків ґрунту, після чого проводяться аналітичні роботи. Можливий і самостійний їх відбір, проте в цьому випадку потрібно ретельно дотримуватись інструкції. Відтак, на нашу думку, кожний власник земельної ділянки повинен мати на руках агрохімічний паспорт поля, земельної ділянки.
– Як часто звертаються за вашими послугами власники паїв, фермери?
– Протягом року з усієї області до філії надходять заяви від сільськогосподарських підприємств, власників паїв, фермерів на проведення обстеження ґрунтів з видачею агрохімічного паспорта.
Фермери і власники особистих селянських господарств не менш зацікавлені у проведенні агрохімічного обстеження та періодичному поновленні показників у паспорті. Тільки лише таким чином можна оцінити стан та зміни в грунті, а саме: кислотність грунтів для проведення вапнування; вміст азоту, фосфору, калію для раціонального внесення їх у грунт та розрахунку під запланований урожай.
– Для чого ще потрібен агрохімічний паспорт?
– Зазначивши якісні показники про стан земельних угідь, власник землі може стежити за належним виконанням умов договору (як орендар використовує земельну ділянку, надмірно виснажує землю, використовує пестициди, які суттєво погіршують її стан та ін.).
Зниження якісних показників ґрунту дає право власнику розірвати договір оренди, оскільки орендар повинен повернути землю не в гіршому стані, ніж до використання. Потенційний покупець хоче купити хорошу земельну ділянку (не закислену, не виснажену та не забруднену агрохімікатами). Від цього і залежить ціна земельної ділянки.
У Хмельницькій області нараховується 116,1 тисячі гектарів осушених земель. Вони розпайовані та інтенсивно використовуються в сільськогосподарському виробництві.
Розглянемо ситуацію, коли дренажна система забилась і на ділянці утворилось болото. Орендар сьогодні не звертає уваги і платить всім за оренду землі, але і не ліквідовує заболочення на полі, адже йому не вигідно. Завтра людина хоче продати свою земельну ділянку, а вона розташовується якраз на заболоченому місці. Хто купить цю ділянку? Хто має її окультурити? Ось тут і знадобиться агрохімічний паспорт поля, в якому зазначені якісні показники ґрунту, схема поля, кадастровий номер, з якими власник земельної ділянки може заявити свої претензії орендарю.
– За якою адресою до вас можуть звертатись землевласники?
– Хмельницька філія ДУ «Держґрунтохорона» знаходиться в м. Кам’янці-Подільському, вул.Тиміря- зєва, 114. Тел.7-40-71.