Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 783

Skyrizon – дочірня компанія китайської Beijing Xinwei Technology Group, та група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського найближчим часом подадуть нову заявку в Антимонопольний комітет України на купівлю АТ "Мотор Січ" – про це йдеться у інформації компанії, розміщеній на шанхайській фондовій біржі. Раніше Антимонопольний комітет України повідомив ці компанії, що їхня заявка від 4 серпня вимагає додаткових матеріалів.

Як передає «Інтерфакс-Україна», український уряд наполягає на тому, щоб стратегічні підприємства залишалися в Україні, хоч і розуміє важливість залучення інвесторів до "Мотор Січ". Водночас Кабмін не бажає залучати жодних посередників в пошуку інвесторів.

В свою чергу президент групи DCH Олександр Ярославський повідомив про те, що прокуратура наклала додатковий арешт на акції АТ "Мотор Січ" одразу після того, як китайські інвестори разом із DCH оголосили про спільну заявку в АМКУ на купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

Разом з тим, Президент Володимир Зеленський закликав уряд, РНБО та СБУ перевірити економічну обґрунтованість приватизації підприємств, котрі мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави, тож Антимонопольний комітет не взяв до розгляду заявку групи DCH про купівлю акцій АТ "Мотор Січ".

Нагадаємо, що у грудні 2019-го президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв 

підтвердив, що готується продаж акцій підприємства китайським компаніям. За його словами, унікальні розробки ДП "Івченко-Прогрес", запатентовані як в Україні, так і в інших країнах, залишаються інтелектуальною власністю підприємства і не будуть продані разом із акціями АТ "Мотор Січ".

Китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group мають намір купити більше 50% акцій "Мотор Січі". У разі отримання дозволу Антимонопольного комітету на цю покупку, інвестори зобов'язалися надати авіабудівній галузі України грантове фінансування на суму 100 мільйонів доларів. Більше 25% акцій планувалося залишити за "Укроборонпромом", але Антимонопольний комітет відклав винесення рішення про розгляд заявки.

Видання "The Wall Street Journal" із посиланням на джерела в американській адміністрації поширило інформацію,  про плани Сполучених Штатів – протистояти намаганням китайських компаній придбати український завод "Мотор Січ", оскільки це в рази підвищить оборонні позиції Китаю в світі.

28 серпня радник президента США Джон Болтон заявив у Києві про ризики, які можуть виникнути після продажу  "Мотор Січі" китайцям. Він сказав, що Китай веде нечесну гру в самих США і краде військові технології.