Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 540

Про це оголосила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець  під час брифінгу, присвяченому результатам діяльності Міненерго за півроку роботи уряду прем’єра Дениса Шмигаля.

– Концерн не виконав покладені на нього завдання з виробництва елементів власного ядерного палива, – сказала пані Ольга. – Тому прийнято рішення щодо недоцільності його подальшої роботи.

Варто нагадати, що Держконцерн був створений у 2008 році і до його складу входять три державних підприємства: «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» СхідГЗК; підприємство «Смоли»;  «Український науково-дослідний та проектно-розвідувальний інститут промислової технології».  

«Східний гірничо-збагачувальний комбінат» – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток уранової руди і виробництво концентрату природного урану, і входить до десятки найбільших виробників урану (2% від світового видобутку). СхідГЗК забезпечує до 40% потреб українських атомних станцій, маючи стратегічну мету – задовольнити повністю потреби вітчизняної ядерної енергетики в урановій сировині. У складі підприємства три уранові шахти, три заводи, майже два десятки допоміжних підрозділів, що дає можливість забезпечити повний цикл з видобутку та переробки уранової руди задля зниження залежності вітчизняної атомної енергетики від іноземних постачальників уранової продукції. На сьогодні між СхідГЗК та ДП «НАЕК «Енергоатом» укладено довгостроковий договір на постачання уранового оксидного концентрату.

Діяльність ДП "Смоли" полягає в розширенні ринків збуту іонообмінних матеріалів та забезпечення ними в повному обсязі уранове виробництво України. Підприємство виготовляє різні марки іонообмінних матеріалів: аніоніти, катіоніти, сорбенти для гідрометалургії (вилучення урану, золота тощо) та для хімічної водопідготовки на теплових і атомних станціях для очищення води.

Державне підприємство «Український науково-дослідний та проектно-розвідувальний інститут промислової технології» з 2008 року входить до складу Державного концерну "Ядерне паливо" і відповідно до покладених на нього функцій є генеральним проектувальником об'єктів підприємств атомної промисловості України та головною проектною організацією в сфері поводження з радіоактивними відходами атомної енергетики і промисловості, а, також базовою організацією зі стандартизації в ядерно-промисловому комплексі.