За словами ветеранів Збройних Сил СРСР, радянська держава, за рахунок продажу алкоголю і тютюну утримувала чи не всю Армію.

Тютюнову галузь України уряд бере під свій контроль – повідомляє РБК-Україна. Кабмін підтримав пропозицію Мінекономіки про створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів, як раніше зазначала заступник міністра економіки Світлана Панаіотіді, вказаний пілотний проект буде реалізовано до кінця 2021 року. "Тютюновий оператор буде створений для боротьби з ухиленням від сплати податків, контрабандою і контрафактом", наголошує вона.

 

В міністерстві сподіваються, що постанова КМУ дозволить закласти фундамент для реалізації проекту державно-приватного партнерства, головна мета якого залучення інвестицій, а також запровадження системи відстеження руху тютюнової продукції від виробника до роздрібного торговця (Track & trace). 

На думку експерта з економічних питань Кирила Сазонова, початок роботи Національного оператора на ринку підакцизних товарів, додатково принесе в бюджет понад 15 млрд. грн. Ці кошти мають надійти через виведення з тіні частини роздрібного акцизу, ПДВ і ліквідації ринку нелегальної торгівлі сигаретами.

«Єдиними противниками такого підходу можуть виступати лише ті сили, роздрібні і оптові торговці сигарет, які зацікавлені в мінімізації своїх податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків. Від цього держава втрачає мільярди щорічно», вважає експерт.