Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 334

Цьогоріч погода добряче познущалася над українськими господарниками-аграріями, які, насіявши вдосталь й обробивши поля належним чином, — отримали неприємний сюрприз — втрату врожаїв. Саме зміна погодних умов спричинила втрату через посуху озимих культур навесні та зіпсувала аграріям осінні жнива.

До прикладу, багато господарств, особливо з південних областей України, констатують втрати більшої частини своїх врожаїв, а найгірше, що вони перебувають на межі закриття. Якщо говорити про культури, через висівання яких аграрії зазнали збитків — то це насамперед соняшник, а також кукурудза.
Загалом іще навесні аграрії через посуху недорахувалися майже 2,6% від усіх посівних площ озимих культур. Втрати від посухи аграрії рахують від початку року. Бо ще під час збору озимини навесні говорили про значні ушкодження.
За даними на основі аналізу космічних знімків на всій території України озимі культури загинули на площі майже 920 тисяч гектарів. Тобто, майже третина втрачених посівів — на Одещині.
У трьох областях — Одеській, Миколаївській та Черкаській майже повністю втрачено посіви.
Деякі господарі змушені були по два рази пересівати зернові. Більшість із них, взявши кредити в банках, сіяли ярі культури. Та констатували вони про загибель щонайменше третини врожаю. Однак сюди й приєдналася низька врожайність тих посівів, які вціліли під пекучим сонцем без дощів.
У цьому році середня урожайність соняшнику у південних областях становить 0,6-0,8 тонни з гектара, в той час як у минулому збирали 1,3-1,6. Погана ситуація в Одеській області. Проте й аграрії, які вирощували соняшник у північних областях, теж нарікають на збитковість своєї роботи. Як розповів фермер із Житомирщини, до посухи в них приєдналися ще й різні хвороби рослин.
Наразі представники місцевих влад із представниками різних громадських організацій фермерів із постраждалих регіонів направляють свої звернення до Кабінету Міністрів України, щоб отримати грошову підтримку для наступної посівної.