Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 403

Мої відвідини ПрАТ «ХЗ КПУ «Пригма-Прес» розпочалися зі складального цеху. У просторому акуратному приміщенні проходила випробовування сучасна лінія для виготовлення металевої фібри. Біля неї дбайливо порався представник класичної школи слюсарів-наладчиків ветеран підприємства Олександр Співачук.

 Бачачи, яке гарне враження на мене справило його дітище, головний конструктор Іван Гураль розповів, що в основі лінії – оригінальний автомат, який спроектований та виготовлений на підприємстві. Він тягне одночасно дроти з восьми котушок та укомплектований спеціальним вібростолом для пакування фібри в картонну тару, що робить його надзвичайно високопродуктивним. Аналогів поки що немає ні в Україні, ні за кордоном.
Фібра виготовляється з дроту та використовується для армування бетону по всьому об’єму. Має властивість збільшувати жорсткість та міцність бетонного моноліту. На відміну від традиційного – плетеного або звареного каркаса, вона заповнює виріб повністю і рівномірно. Просто і надійно! Це останнє ноу-хау в технології виготовлення будівельних матеріалів. Фібра широко використовується за рубежем, де такої щороку потрібно мільйони тонн. Дасть Бог, колись ця технологія знайде більше застосування в Україні.
У нас же замовниками подібної техніки є потужні металопереробні підприємства України, які відправляють фібру на експорт фурами і вагонами, заробляючи для держави валюту.
Каталог стандартного обладнання ПрАТ «ХЗ КПУ «Пригма-Прес» налічує понад 50 моделей верстатів для виготовлення різноманітних виробів з дроту, а саме: цвяхів, пружин, шайб, сітки-рябиці, колючого дроту, фібри, клем, скоб, шплінтів, заготовок для електродів та ін. Кожен верстат може бути модифікований відповідно до вимог конкретного виробництва. Крім цього, фахівці заводу завжди готові до створення ексклюзивних пристроїв, самостійно виконуючи весь комплекс робіт від проектно-конструкторського рішення і технологічної документації до виробництва. Звичайно, така робота передбачає володіння обширними знаннями та високою кваліфікацією конструкторсько-технологічного складу, великим вмінням та ювелірною точністю робочого персоналу. Торгова марка «Пригма-Прес» давно і заслужено користується авторитетом не тільки в Україні, а і в інших державах, зокрема – Польщі, Алжирі, Туреччині, Сурінамі, Сербії, Румунії, Болгарії, Словенії, Білорусі, Казахстані, Вірменії, Грузії, Естонії, Литві та інших країнах колишнього СРСР.
До слова кажучи, підприємство забезпечує технічний супровід своїм автоматам протягом гарантійного періоду і далі.
Золота сторінка власної 122-літньої історії ПрАТ «ХЗ КПУ «Пригма-Прес» – його працівники, кращі з кращих: В. Бурбела, В. Барончук, В. Філішин, Л. Возняк, В. Чиж, І. Гураль, М. Гершгорін, Н. Антончик, І. Мартинчук, А. Кошелюк, А. Самохін, О. Волошин, В. Лановий, В. Собко, Л. Мартинчук, В. Алексєєва та інші.
Про індустріальний рівень держави судять по машинобудуванню, а про нього в свою чергу свідчить верстатобудування. ПрАТ «ХЗ КПУ «Пригма-Прес» є учасником усіх без винятку галузевих виставок, які традиційно проходять восени у Києві. Колись на них збиралися сотні підприємств, їх відвідували керівники галузі і держави.
Сьогодні верстатобудівників можна порахувати на пальцях рук. Від констатації цього факту стає сумно, і мимоволі виникає запитання: куди ми прямуємо і на кого орієнтуємося? Деякі політики і посадовці вже не соромлячись заявляють, що хочуть перетворити Україну в аграрно -сировинну державу. Я щось не чув про такий успішний придаток для лідерів науково-технічного прогресу.
Машинобудування і верстатобудування на наших благословенних теренах тримається лише на ентузіазмі і старих кадрах.
– Ніколи не сподівалася, що у Хмельницькому, де колись було стільки професійних училищ і підприємств, доведеться шукати кваліфікованих робітників, – скаржиться генеральний директор ПрАТ «ХЗ КПУ «Пригма-Прес» Любов Присяжна. – Після відкриття безвізу молоді спеціалісти п’ятого-шостого розряду покинули Україну в пошуках заробітку і перспективи. А у нашій державі з цим змирилися і фактично нічого не роблять, щоб виправити ситуацію. А тут ще й обмежувальні заходи з коронавірусом втрутилися.
Посадовці і депутати фактично самоусунулася від підтримки машинобудування. Хоча наявність такого підприємства в промисловому спектрі держави є своєрідним маркером її самодостатності.
За таких екстремальних умов ПрАТ «ХЗ КПУ «Пригма-Прес» не втрачає надії на кращі часи і у жорсткій конкуренції з іноземними верстатобудівниками бореться за виживання. У цьому підприємству допомагає його висока ділова репутація.
Колектив редакції вітає машинобудівників Хмельниччини з професійним святом і бажає їм успіхів!