Повернення Віталія Таєнчука на посаду директора Державне підприємство дослідне господарство «Пасічна» в колективі зустріли оплесками. Та й усі люди, які знають його особисто відреагували на цю новину з бурхливою радістю. Очевидно вища справедливість таки є, якщо вона восторжествувала і в цьому випадку.
Під керівництвом Віталія Павловича господарство 6 років тому досягло найвищого розвитку і успіхів.

Славне минуле
На той час підприємство «Пасічна» обробляло 4,5 тисячі гектарів ріллі, утримувало 2,5 тисячі голів ВРХ, з яких 670 голів дійного стада, понад 2,5 тисячі голів свиней. Тут отримували одні з найвищих надоїв в області — майже 7000 літрів молока на корову, і добивалися добового приросту живої ваги кожної тварини по 650-700 грамів на добу! Чистий прибуток господарства за рік склав 24 мільйони гривень.
«Пасічна» мала статус племінного і насіннєвого репродуктора, єдина на Хмельниччині вирощувала хміль, славилася великим маточником поголів’я чистої білої породи свиней, першою добилася повної голштинізації ВРХ.
Успішне виробництво допомагало утримувати інфраструктуру і соціально-культурну сферу сіл Пасічної та Гречани. В смислі музичної освіти вони були найграмотнішим в Україні. Завдяки особисто Віталію Павловичу в Пасічній діяла музична школа, де займалися понад 100 дітей, практично кожен другий із учнів місцевої ЗОШ!
Та й сама головна садиба справляла враження охайного і заможного містечка: чітко спланований центр, просторі вулиці. Хоч розташована за 100 кілометрів від Хмельницького, на західній окраїні Старосинявщини. Серцем села є церква, будувати яку розпочав Віталій Павлович.
Сумні наслідки
Потрясіння шестирічної давнини не пішли господарству і державі на користь. Навпаки. Про це свідчать факти, цифри і показники.
На догоду політичній кон’юнктурі в «Пасічний» розпочалася кадрова чехарда. Віталій Таєнчук під тиском обставин пішов з посади. Господарство почало занепадати. Після нього у кріслі директора помінялося 4 керівники.
Із 420 працюючих залишилося 260. За 6 років не придбано жодної одиниці техніки. А та, що була, опинилася у непридатному стані. Родючість ґрунтів занепала. В господарстві, яке пишалося тваринництвом, майже припинили вивозити органіку на поля. Усвідомивши гірку реальність, більшість селян забрали свої паї. Із 2,5 тисячі гектарів орендної землі втримався куций клаптик — 60 гектарів.
Стадо ВРХ зменшилося на 1100 голів. А корови за всіма показниками на 80 відсотків опустилися нижче середнього рівня. Надої впали вдвічі — до 3,5 тисячі літрів, прирости живої ваги худоби — до нуля. В господарстві, де раніше продавало щороку 100-150 дорідних нетелів. народжувалися недомірки вагою 15 кілограмів. Практично зупинився процес ремонту стада, повністю занепав свиноматочник, скоротилася кормова база.
Повернення
Побачивши занепад і розгром господарства, жителі Пасічної і Гречаної зібрали схід села і гуртом попросили Віталія Таєнчука знову очолити ДПДГ «Пасічна». Рішення громади схвалила і Академія сільськогосподарських наук. У квітні цього року Віталій Павлович зголосився стати директором. На такий крок могла відважитися тільки дуже мужня людина і патріот. ДПДГ «Пасічна» повністю охляло та ще й накопичило боргів на 30 мільйонів гривень.
— Я вагався, але розумів, що ніхто, крім мене, його не підніме. Мої батьки, ветерани праці, Павло Кирилович і Галина Михайлівна теж уболівають за долю села і господарства і просили мене послухатися людей, які виявили мені довір’я, — каже Віталій Таєнчук.
Відродження доводиться починати з чистого аркуша. Справа потребує неабиякої енергії. Тому Віталій Павлович зробив ставку на здібну молодь. Зі старої команди залишилися тільки інженер Анатолій Миколайович Леонтьєв, завгар Микола Григорович Братенюк і прораб Володимир Васильович Веретніцький.
На переконання Віталія Павловича успіх будь-якої діяльності залежить від грамотності і вміння керівника. А ще від його волі і наполегливості. Він повинен вставати раніше і лягати пізніше за всіх. О шостій ранку і до самого вечора бути на фермі. З поля зустрічати останній комбайн. Будні нормального директора: всюди встигати і особисто все контролювати.
За півроку вже вдалося зробити чимало. ВРХ наростили на 400 голів, надої зросли втричі: з трьох до десяти тонн молока на добу, добові прирости худоби становлять 650-750 грамів, вдвічі збільшилось виробництво хмелю, підвищилася врожайність.
Якщо чотири роки поспіль ніхто не вивозив органіку на поля, то тепер її внесли по 50 тонн на гектар, що означає поліпшення і збагачення грунтів. Господарство придбало нову техніку — потужний трактор, два восьмикорпусних плуги і розкидач. Відремонтували два приміщення: родильне і для утримання нетелів. У інших проведена реконструкція.
Просто дивуєшся енергії і пильному оку директора. Усюди чисто і охайно. Худоба так гарно доглянута, що шерсть на тваринах переливається, як хутро.
Обнадійливі перспективи
З гордістю Віталій Таєнчук показує будівництво нової сучасної ферми. За задумом вона має стати однією з кращих в області і прийняти 550 корів. Про неї він мріяв ще в 2013 році. В ній буде карусель на 36 місць.
— Попри статус державного підприємства і дослідного господарства ми працюємо і розвиваємося на власні зароблені кошти, — розповідає директор, — тож мусимо дбайливо розпоряджатися кожною копійкою.
Як досвідчений господар і фахівець із ветеринарною освітою Віталій Таєнчук йде по найперспективнішому шляху: розвиває тваринництво. За що йому особлива честь і хвала. Більшість бізнесменів міркують спрощено: «Навіщо морока з селекцією і кормами, якщо можна непогано заробити на рослинництві». Рентабельність молока починається з 12 літрів надоїв на корову. Її ще потрібно вміти досягти!
Хоч ця галузь досить копітка і марудна, але забезпечує селян роботою і стабільною зарплатою. До речі, вона за шість місяців зросла удвічі. У Пасічній і Гречаній сьогодні ніхто не байдикує і ніхто не їде кудись на заробітки.
Але головне люди отримали смисл для життя і сплеск ентузіазму. Бо працюють заради слави рідного села і майбутнього своїх дітей. Ще одне свідчення тому успіхи команди ФК «Пасічна», яка сьогодні на другому місці в чемпіонаті області з футболу.
А ще Віталій Таєнчук хоче добудувати церкву в самому центрі Пасічної. Аби люди жили з Богом в серці і вірили в його справедливість так, як він.