Днями в приміщенні Управління забезпечення реалізації повноважень в області відбувся прес-сніданок, на якому обговорювали процеси приватизації в країні та області, не оминули й питання оренди державного майна.

Приватизація
Стратегічний курс на приватизацію та залучення інвестицій в економіку України, проголошений Президентом та підтриманий Верховною Радою, не має альтернативи. Процес приватизації проходить максимально прозоро і відкрито.
Аукціони малої приватизації відбуваються онлайн на Прозоро. Продажі, що забезпечує рівність усіх учасників під час торгів за одними для всіх правилами.
«Замість друкованого видання в 400 екземплярів дрібним шрифтом, – інформують фахівці, – ми завантажили всю документацію в Інтернеті на сайті privatization.gov.ua, створили віртуальні кімнати даних, і проводимо всі аукціони в режимі онлайн. Створили сторінки в соціальних мережах, що значно розширило коло потенційних інвесторів».
У Хмельницькій області включено 30 об’єктів малої приватизації – це адміністративні будівлі, гаражі, об’єкти незавершеного будівництва. На сьогодні вже продано 16 об’єктів і спрямовано до Державного бюджету 9413140 гривень.
Також в управління Фонду державного майна України передано 13 державних підприємств області. По двох підприємствах центральним апаратом прийнято рішення про приватизацію – ДП «Дунаєвецький хлібокомбінат» та ДП «Нігинський кар’єр». Щодо решти інформація вивчається.
Оренда
З 1 лютого вступив в дію новий Закон про оренду держаного та комунального майна. Також вступив в дію з червня Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, якими кардинально змінено процедурні питання, що регламентують орендні відносини. Уряд вже оприлюднив тексти примірних договорів оренди. З жовтня стартувала оренда державного майна через електронні аукціони на Прозоро. Продажі. Це забезпечить конкурентність та прозорість процедур оренди, а також довіру між державою і бізнесом. Слід зауважити, що з метою недопущення економічних збитків державі, Служба безпеки України, в межах компетенції, здійснює супровід оренди державного та комунального майна (в тому числі об’єктів критичної інфраструктури).
Нові правила оренди, крім боротьби із корупцією в сфері оренди, створюють для орендарів низку суттєвих переваг і заохочень інвестувати в орендоване майно без остраху за вкладені кошти.
Так, орендарі зможуть використовувати орендоване через аукціон майно за тим цільовим призначенням, яке вони самі визначають. Винятки будуть зазначатись окремо в умовах оренди визначеного об’єкта.
Базовий строк оренди збільшився і тепер становить 5 років.
Законом значно розширені повноваження балансоутримувачів державного майна. Новий Порядок оренди містить низку стимулів для орендарів більше інвестувати в об’єкти оренди і при цьому мати гарантії захисту інвестованих коштів при продовженні договорів. Якщо орендар здійснив ремонтні роботи в орендованому приміщенні, він протягом 6 місяців (24 місяці, якщо мова йде про реставрацію орендованої пам’ятки архітектури) сплачуватиме лише половину від орендної плати.
Як відбуватимуться орендні аукціони?
Фонд і його регіональні відділення публікуватимуть оголошення про проведення аукціону. Всі охочі можуть подати свою заявку на участь в аукціоні через особистий кабінет. Аукціон має відбутися не раніше, ніж через 20 днів, але і не пізніше 35 днів з моменту публікації оголошення щодо його проведення. Важливо, що при продовженні чинного договору оренди чинний орендар матиме переважне право на продовження договору. Він братиме участь в аукціоні, але з правом не робити ставки на підвищення ціни.
Якщо його не влаштує ціна договору, визначена на аукціоні, переможець, який запропонував найвищу ціну, компенсує попередньому орендареві витрати за проведені ремонт чи реставрацію.
Хто має право на зниження орендної плати в період карантину?
Повністю звільняються від орендної плати орендарі приміщень учбових корпусів навчальних закладів освіти державної форми власності, приміщень для розміщення приватних закладів освіти і державних закладів освіти, що частково фінансуються з місцевого бюджету, фізкультурно-спортивних закладів, бібліотек, музеїв та іншого, відповідно до Переліку.
Мають право на знижку в 75% орендарі, які на території аеропортів розміщують кафе, бари, закусочні, буфети, їдальні, торговельні об’єкти.
Мають право на знижку в 50% орендарі, які використовують державну нерухомість для розміщення закладів харчування, ксерокопіювальної техніки, комп’ютерних клубів та інтернет-кафе, торговельних об’єктів з продажу промислових товарів, виставок образотворчої та книжкової продукції, виробленої в Україні, виставок непродовольчих товарів без здійснення торгівлі, готелів, офісних приміщень та інше.