Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 401

Чи матимуть жителі Хмельниччини безкоштовні лічильники газу?

Не є таємницею, що нині в Україні ціна на газ – питання болюче. Особливо для людей з мізерними прибутками, пенсіонерів, у яких кожна копійка на рахунку, які живуть від зар- плати до зарплати, чи від пенсії до пенсії. Переважна більшість із них відмовляють собі у найнеобхіднішому, навіть і в ліках, аби тільки вчасно розрахуватися за комунальні послуги, у тому числі й за спожитий газ. Прикро, та з кожним роком платіжки стають усе «важчими», особливо для тих споживачів блакитного палива, в котрих відсутні прилади його обліку. Безперечно, що встановлення газового лічильника – крок на шляху до економії, адже тоді не доводиться платити за кубометри, взяті постачальником зі стелі.

Ще у червні 2011 року Верховна Рада прийняла  Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», документ, який мав наблизити українське газове господарство до європейських стандартів. Він передбачав, що споживачі повинні розраховуватися за газ лише за показниками індивідуальних лічильників.

Тож до 1 січня 2012 року завдяки інвестиційній програмі лічильниками обладнали 100 відсотків домогосподарств, які використовували газ для обігріву оселі, до січня 2016 року — також майже всі сім’ї, яким газ був потрібен для приготування їжі та для нагріву води. Проблеми виникли з тією категорією українців, які користуються лише газовою плитою для приготування їжі, хоча для них ніхто не відміняв програму безоплатного встановлення лічильників, згідно з якою Кабінет Міністрів України зобов’язав НАК «Нафтогаз України» забезпечити домогосподарства такими безкоштовно.
Цим правом і вирішила скористатися пенсіонерка Марія Кучерук, яка мешкає у дев’ятиповерхівці по вулиці Дружби народів, 6, міста над Смотричем, звернувшись із відповідною заявою на ім’я керівництва АТ «Хмельницькгаз» ще у грудні 2018 року. На жаль, ветеран праці, яка має проблеми зі здоров’ям і проживає з непрацюючою донькою та неповнолітньою онукою, отримала відмову від газівників у встановленні безкоштовного індивідуального приладу обліку. В свою чергу чиновники пояснили це тим, що «…на виконання Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», в рамках реалізації «Плану розвитку газорозподільної системи ПАТ «Хмельницькгаз» на 2016-2025 роки» АТ «Хмельницькгаз» було заплановано здійснення монтажу загальнобудинкового лічильника газу на житловий будинок № 6 по вулиці Дружби народів у місті Кам’янці-Подільському, тому встановлення індивідуальних лічильників газу за вказаною адресою за кошти Товариства не передбачено». Водночас у листі-відмові було зазначено, що прилад обліку може бути встановлений за інший рахунок, тобто, за кошти абонента.
Марія Василівна розповідає, що дійсно газівники мали намір змонтувати один загальний лічильник на їхній багатоповерхівці, але його мешканці відмовилися від такої послуги, кожний із них хотів мати власний прилад обліку, тим паче, що законодавством же передбачено, що їх встановленням повинні займатися саме оператори газорозподільчих мереж. Тому, щоб витрати не лягли на плечі простих людей (вартість встановлення індивідуального лічильника коштує немало-небагато — понад 3 тисячі гривень), урядом було прийнято рішення і рекомендовано НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом з операторами газорозподільчих мереж.
За словами пенсіонерки, через те, що користуватися загальним вузлом обліку жителі будинку не забажали, їм (у кого немає власного лічильника), підняли норматив утричі — до 9,8 метрів кубічних на одну людину в місяць. А оскільки у квартирі Марії Кучерук проживає троє осіб, то й щомісячні нарахування їй стали робити відповідно на 29,4 куба газу, замість 9,8 куба.
Не погоджуючись із діями облгазу, Марія Василівна звернулася з відповідним листом до Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Після його розгляду у березні поточного року отримала відповідь від цієї установи, у якій, зокрема говориться, що «…територіальним відділенням було встановлено, Постановою Великої Палати Верховного суду м. Київ від 07.11.2018 року у справі
№ 214/2435/17, провадження №14-347цс18 зазначено, обов’язок щодо встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу, що дозволяють визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем, який належить до такої категорії споживачів, як населення, покладено на газорозподільні організації. Таких споживачів не зобов’язано відшукувати джерела фінансування вказаних приладів обліку та робіт з їх встановлення, оскільки відповідне фінансування уже закладено в тариф на оплату спожитого газу відповідно до статті 6 Закону України від 16 червня 2011 року
№ 3533 VI «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», «…Відповідно до частини першої статті 3 цього Закону фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок: коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; коштів відповідного бюджету; інших джерел, не заборонених законодавством».
У відповіді обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України також пояснюється, що відмова АТ «Хмельницькгаз» у встановленні індивідуального газового лічильника Марії Кучерук призвела до того, що їй безпідставно проводиться нарахування норм газу за граничними об’ємами його споживання, визначеними у додатку 15 до Кодексу газорозподільних систем.
«Зважаючи на необґрунтовно завищені тарифи і суми у платіжках, я щомісячно сплачую за спожитий газ за нормами, які встановлені урядом України, — говорить Марія Василівна. — Проте обласні газівники усе продовжують множити на три, таким чином накопичуючи борг, який сягнув уже понад дві тисячі гривень. Мало того, ТОВ «Хмельницькгаз збут» вже надіслало вимогу-повідомлення щодо сплати заборгованості, при тому пригрозивши, якщо вона не буде погашена у відповідний термін, ТОВ має право здійснити заходи з припинення постачання газу, а борг буде стягнуто у судовому порядку.
Тож кам’янчанка нині у розпачі. І зрозуміти її можна, адже дійсно, попередження є й будь-який час вона та її сім’я може залишитися без гарячої їжі та ще й у судовому порядку буде змушена сплатити незаконно існуючий борг.
Нам вдалося поспілкуватися з представником ТОВ «Хмельницькгаз збут» і розповісти йому про проблему Марії Кучерук. Посадовець пояснив, що наразі мова не йде про припинення постачання природного газу жінці — настав осінньо-зимовий період, однак порекомендував їй зробити реструктуризацію накопиченого боргу, заодно порадив, аби вона звернулася зі своїм питанням до АТ «Хмельницькгаз», яке здійснює відповідні нарахування за спожитий газ.
Проте жінка категорично відмовилася від пропозиції посадовця й хоче, щоб його погасили згідно з чинним законодавством і встановили індивідуальний газовий лічильник. А щодо звернення до АТ «Хмельницькгаз», то, за її словами, вона це робила не-
одноразово. Разом з тим, вона не втрачає надію, що керівники і АТ «Хмельницькгаз», і ТОВ «Хмельницькгаз збут» розв’яжуть її проблему позитивно. На законних підставах. Усе їм під силу.