Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 639

Читати листи які надходять до редакції, завжди велика насолода, адже ти долучаєшся до життєвих історій, які не лише розкривають думки, характер авторів, а й дають підстави для захоплення нашими земляками.

Такі позитивні емоції викликає і лист Олександра Архиповича Губрика з села Думанів Кам’янець-Подільського району. 15 лютого цього року Олександр Архипович відзначив своє 90-ліття. «Газету «Подільські вісті» передплачую все життя. Для мене вона є духовним хлібом», — пише наш відданий читач. — Якщо публікація особливо цікава для мене, — роблю вирізки, зберігаю їх і перечитую. До мене часто навідуються односельці, і ми завжди заводимо мову про життя-буття, про аграрні питання, про майбутнє села. Бо це ті питання, які найбільше хвилюють сільських жителів. Добре, що ваша газета часто порушує цю проблематику на своїх сторінках.
З вашої газети я дізнався, що народний депутат України Сергій Лабазюк зареєстрував у Верховній Раді 21 законопроект, два з яких були прийняті. Це — закон щодо протидії рейдерству та «Про сільськогосподарську кооперацію». Я маю прохання до редакції: надрукуйте обидва ці закони на сторінках «Подільських вістей», хочу з ними ознайомитися детальніше.
Думаю, для того, щоб у нашій Думанівській громаді створити кооператив, є всі можливості. У громаді 2200 гектарів земельних угідь, з яких 1500 гектарів ріллі. Є порожні нині приміщення молочно-товарного комплексу на 800 голів ВРХ (мали колись 550 дійних корів). Є чималі пасовища, річка. Ці угіддя дають можливість займатися вівчарством, птахівництвом, тваринництвом. Скільки би робочих місць могли створити тут, вдома, бо молоді люди змушені покидати свої домівки, їхати на заробітки через те, що тут, на своїй землі, до них нікому немає діла. Несправедливо це».
З листа видно, що ветерану Великої Вітчизняної війни, ветерану праці, почесному громадянину села Думанів і справді небайдуже, як житимуть завтра його односельці. Він вболіває за долю села всім серцем. Спасибі, Олександре Архиповичу, за вашу високу громадську позицію, за те, що попри непрості життєві обставини залишаєтеся вірним другом «Подільських вістей», вдумливим читачем, мудрим порадником. На жаль, великий обсяг законів, про які згадуєте, не дає можливості надрукувати їх повністю. Проте пропонуємо вашій увазі головні тези, які відображають суть цих законодавчих актів.
Законом №0858 передбачено внести зміни до 14-ти законодавчих актів України, що врегулює питання протидії рейдерству:
* Доручається внести відомості до реєстру щодо земельних ділянок, право власності на які виникло до 2004 року, і які зараз відображені в паперовому вигляді.
* Запроваджуються нотаріальні посвідчення договорів (за бажанням власників) про відчуження часток у статутному капіталі товариств, що буде гарним запобіжником рейдерству в аграрній галузі.
* Прибираються зловживання у пролонгації договорів оренди.
Закон про сільськогосподарську кооперацію (№0856):
— дозволить зменшити витрати підприємств на виробництво продукції;
— дасть шанс малим та середнім виробникам сільськогосподарської продукції конкурувати на рівних правах з агрохолдингами;
— дозволить знизити ціни на продукти харчування, адже посередників між споживачем та виробником усунуть;
— поліпшить доступ до банківських послуг малих та середніх фермерів, які об’єдналися в кооперативи;
— дасть змогу створювати робочі місця, а значить покращить добробут нашого населення та збільшить виробництво сільськогосподарської продукції.
Дякуємо за увагу до нашої газети. Завжди з нетерпінням чекаємо на ваші листи, дорогі читачі. Ваша думка обов’язково буде почутою.
До речі, не забудьте передплатити «Подільські вісті» на наступний 2021 рік. І в хвилини радості, і в період труднощів залишаймося разом.