Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 380

Навіть важко уявити, як би розвивалося  в соціально-економічному плані село Довжок, що у кількох кілометрах від Кам’янця-Подільського,  якби у 1896 році на кошти княгині Хілкової тут не був споруджений спиртовий завод. Його потужність тоді складала 120 відер спирту за добу, основною сировиною якого було зерно. Спирт використовувався для потреб держави, відходи виробництва (барда) йшла на відгодівлю великої рогатої худоби.

Минали роки, десятиліття,    підприємство росло, розгортало виробництво, маючи на своєму шляху і злети, і падіння. Але, незважаючи ні на що, постійно воно жило у тісній співпраці з селом, тож недаремно його називали серцем Довжка. Саме завдяки спиртозаводу, сотні селян забезпечувалися роботою, наповнювався місцевий бюджет, у селі, до речі, газифікованому, теж завдяки цьому підприємству, будувалися житлові будинки, а ще, колектив спиртовиків був постійним спонсором  закладів освіти, культури, медицини.

Проте, як мовиться, все тече, все змінюється. І, як не прикро, але останніми роками через недолугі економічні реформи, недосконалу податкову політику, дорожнечу енергоносіїв, проблеми із збутом продукції (окрім спирту, вироблялися дріжджі та вуглекислота) підприємство почало занепадати. Як повідомила у нашій нещодавній розмові його очільниця Олена Сущевська, з вересня 2019 року виробництво практично не працює, до 50 фахівців скоротився його штат (свого часу на ньому було задіяно понад дві сотні людей).
І ось на початку цього місяця Фонд державна майна України оголосив про проведення аукціонів з приватизації трьох об’єктів ДП «Укрспирт». У цей перелік потрапило і державне підприємство «Довжоцький спиртозавод». Зазначається, що стартова ціна лоту — 29 мільйонів 332 тисячі 327 гривень. Перелік для реалізації складається з 765 найменувань будівель, обладнання, рухомого та іншого майна. Онлайн аукціон приватизації запланований на третє грудня.
Приватизація таких об’єктів, за інформацією Фонду держмайна, відбувається в рамках демонополізації спиртової галузі та для створення ринку виробництва спирту на конкурентних засадах. У Фонді наголошують, що інвестування в спиртові активи через приватизацію — це можливість для їхніх майбутніх власників отримати ліцензію на право виробництва спирту, що стане для них суттєвою конкурентною перевагою на ринку.
В умовах продажу також йдеться про те, що покупець зобов’язаний від дати переходу права власності на об’єкт приватизації до 1 липня 2021 року забезпечити збереження видів діяльності (а це — виробництво спирту технічного денатурованого), а також зберегти не менше ніж 70 відсотків штатних одиниць, задіяних у виробництві станом на перше січня 2020 року, та працевлаштування на них протягом 2-х місяців з моменту переходу права власності на об’єкт не менше 80 осіб.
Тож є усі сподівання, що Довжоцький спиртозавод отримає справжнього господаря, який спільно з колективом не лише відродить виробництво, а й продовжить його розвиток, повернеться його колишня слава.