Про перерахунок пенсій з 1 грудня 2020 року продовжує розповідати начальник головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області Олександр Крупа.

— Скажіть, будь ласка, Олександре Володимировичу, який нині розмір максимальної пенсії?
— Законом передбачено, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.
Оскільки зріс розмір прожиткового мінімуму, то й з
1 грудня 2020 року максимальний розмір пенсії збільшився з 17120 до 17690 гривень, тобто на 540 гривень.
— Чи очікувати на перерахунки пенсій особам, яким виповнилося 75-80 років?
— Згідно з рішенням уряду продовжено на 2021 рік виплату щомісячної компенсації в розмірі до 500 гривень пенсіонерам, старшим 80 років, яку було запроваджено торік. Більше того, розширено коло її одержувачів. Цю компенсацію отримуватимуть також пенсіонери, у яких розмір пенсії не перевищує розміру середньої заробітної плати в Україні, яка враховувалася для обчислення пенсії 2020 року.
Крім того, з 1 липня 2021 року передбачено встановлення щомісячної компенсаційної виплати до 400 гривень пенсіонерам віком від 75 до 80 років, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат, передбачених законодавством, не досягає розміру середньої заробітної плати в Україні, яка враховувалася для обчислення пенсії 2020 року. У разі, якщо у осіб, які мають 20/25 років і більше страхового стажу, після встановлення зазначеної компенсаційної виплати розмір пенсії не досягає 2500 гривень, їм надається доплата до зазначеного розміру.
— Ще одне питання, яке цікавить багатьох читачів. Чи є пільги для осіб, які ще не досягли свого пенсійного віку, але мають 40 років стажу?
 — Так, нормою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено призначення пенсій за віком незалежно від віку при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу. Але ця норма набере чинності лише з 1 січня 2028 року. Тому будь-яка інформація про те, що такі особи вже можуть звертатись за призначенням пенсії, є недостовірною.