Як відомо, з літа 2020 року в Україні запрацював ринок газу. Завдяки цьому у споживачів газу є можливість вільно обрати постачальника.

Для цього не потрібно перепідключати мережу, проводити інші складні маніпуляції: достатньо обрати потрібну послугу через «Приват-24» або кабінет споживача газу. Таким чином можемо обирати найкращу ціну та найвигіднішу пропозицію і самостійно змінювати постачальника газу.
Зміна постачальника можлива навіть для тих споживачів, у яких відсутній лічильник або є заборгованість за газ. Ви можете обрати будь-яку українську компанію, навіть із іншого регіону, якщо вона має відповідну ліцензію.
Як же перейти до нового постачальника газу? Пропонуємо покрокову інструкцію.
Отож, вам потрібно:
- Обрати компанію. Зробити це можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) https://www.nerc.gov.ua/?id=21970, де обрати розділ «Ліцензійний реєстр НКРЕП».
- Подати заявку до обраного постачальника. Це можна зробити на сайті компанії або ж надіслати скановану/сфотографовану заяву на його електронну пошту.
До листа треба додати копії документів, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення); копію паспорта та ідентифікаційного коду споживача; інших документів, які може вимагати постачальник.
- Протягом 20 днів має надійти повідомлення від компанії, що міститиме інформацію, з якої дати вона почне подавати вам газ.
Також швидко та зручно порівняти актуальні ціни на газ та змінити постачальника онлайн можна через сайт Газотека  https://gasoteka.ua-energy.org/
Зараз склалася ситуація, коли через сезонні коливання ціни на газ в Європі та непрозору роботу постачальників газу, значно зросла вартість газу. В такій ситуації вже у лютому ціна газу для більшості українців могла би зрости до 12 гривень за кубометр і вище. Щоб захистити побутових споживачів від різких коливань ціни на газ, уряд встановив верхню межу для ціни від будь-якого постачальника у розмірі 6,99 гривні за кубометр. Така ціна діятиме для споживання газу з 1 лютого.