Саме так вважають в Союзі промисловців і підприємців, Об’єднанні організацій роботодавців Хмельницької області. І не тільки перед великими і успішними, а й перед усіма виробниками. Бо якщо є виробництво, то там організовані робочі місця, працюють люди, отримують заробітну плату, утримують сім’ї.

На жаль, нині підприємств, які мають проблеми, значно більше, ніж успішних. Але ще раз необхідно підкреслити, там працюють наші люди, які створюють додану вартість, платять податки в місцеві і Державний бюджети, відраховують кошти до Пенсійного фонду.
В цьому матеріалі ми зупинилися на роботі в цілому успішних підприємств в 2020 році. По деяких з них зробили акцент на проблемах, які спільними зусиллями трудових колективів, місцевої і центральної влади можна подолати.
Камянець-Подільський «Модуль-Україна» лідирує
Подільський край може гордитися роботою унікального підприємства з обробки металу, а саме ТОВ «Модуль-Україна». Вражаючі для теперішнього часу цифри навів його директор Ігор Тітов. За минулий рік план виробництва виконано на
115 %. Підприємством виготовлено понад 62 тисячі тонн листового металопрокату — оцинкованого, і фарбованого. Обсяги виробництва за минулий рік склали 1,8 мільярда гривень. Що є одним з найвищих показників на Поділлі.
 На поточний 2021 рік планом передбачається ріст виробництва до 72 тисяч тонн продукції. ТОВ «Модуль-Україна» використовує вітчизняну сировину. Одним з досягнень колективу є те, що не зважаючи на потужну конкуренцію на європейському ринку, завод експортує продукцію в країни Євросоюзу.
 Особливістю підприємства є унікальне технологічне обладнання, яке вражає своїми габаритами і точністю роботи, і в той же час вимагає дуже високопрофесійного обслуговування та ремонтів. На ТОВ «Модуль-Україна» працює понад 400 кваліфікованих працівників. Більше б таких заводів у нашій державі!
«Новатор» з оптимізмом йде у 2021 рік
Державне підприємство «Новатор» завжди було і є високотехнологічним сучасним заводом з працівниками високої кваліфікації. Особливістю підприємства постійно була високоточна і технологічно складна продукція, пошук і освоєння нових виробів різних напрямків. Усе, що зроблено на «Новаторі», є продукцією високої якості. Завод в минулому і тепер щорічно готує нове виробництво, працює над оновленням обладнання, вживає заходи щодо конкурентноздатності підприємства і продукції. Колектив один з найбільших в області — понад 1000 працюючих.
 Керівництво заводу вважає, що в 2021 році «Новатор» збільшить обсяги продукції. Ряд виробів будуть вперше виготовлятись у державі. Необхідно зазначити, що «Новатор» бюджетоутворююче підприємство і від успішної роботи великого колективу значні кошти надходять до міського та державного бюджетів, відраховуються до Пенсійного фонду. Такі правофлангові вітчизняної промисловості як «Новатор» — повинні мати особливу увагу, сприяння і підтримку від місцевої і центральної влади, депутатів всіх рівнів.
«Укрелектроапарат» спроможний забезпечити Україну якісними трансформаторами
63 роки успішно працює і є флагманом подільського машинобудування хмельницьке ТОВ «Укрелектроапарат» — завод з великими традиціями, здобутками, авторитетом в державі і багатьох країнах світу.
На підприємстві організований повний технологічний цикл з виробництва електротехнічної продукції — силових та тягових трансформаторів та комплектних трансформаторних підстанцій — 22 типи та близько 850 типовиконань потужністю від 10 кВА до 6300 кВА класами напруги від 3 до 35 кВ. Вони використовуються для технічного переоснащення обленерго, у комунальному господарстві, аграрному комплексі, будівництві, на залізничному транспорті, нафтових та газових родовищах, промисловості, облаштуванні міських новобудов, ліній метро.
За роки роботи підприємства співробітниками накопичений величезний досвід конструювання і виробництва трансформаторного обладнання, що в поєднанні з потужною сучасною виробничою та науково — конструкторською базою дозволяє виконувати замовлення будь-якої складності, задовольняючи всі вимоги.
Товариство постійно працює на ринках збуту України, Азії, Близького Сходу, Африки, Європи. Виконуються замовлення для Нігерії, Іраку, Алжиру, ОАЕ, країн Балтії, Молдови, Грузії, Казахстану, Туркменістану, Таджикистану, Азербайджану, Вірменії.
Завод, завдяки впровадженню новітніх технологій, виготовляє трансформатори за світовими стандартами якості з поліпшеними характеристиками, згідно з вимогами країн Євросоюзу «екодизайн». Такі вироби успішно пройшли типові випробування в міжнародній лабораторії КЕМА. На підприємстві діє міжнародна система менеджменту якості електротехнічної продукції ISO-9001 версії: 2015 року та вітчизняного «УкрСЕПРО».
Усі роки своєї роботи підприємство є бюджетоутворюючим для міста і області. До міського бюджету перераховується 1 мільйон 300 гривень ПДФО щомісяця.
Проблема, яку за останні роки не може вирішити колектив заводу і його керівництво, полягає в тому, що підприємство не завантажене такою кількістю замовлень, щоб налагодити ритмічну і ефективну роботу. Україна має великий попит на трансформатори, адже розподільні електричні мережі держави перебувають в украй незадовільному стані, а завод спроможний включитись у процес технічного переоснащення енергопостачальних компаній.
Але відповідні структури закуповують аналогічні трансформатори, і навіть з гіршими технічними характеристиками, за кордоном. Комусь вигідно вести такий бізнес. В той же час, український виробник з технікою світової якості, який спроможний задовольнити всі потреби на території держави трансформаторами від 10 до 6300 кВа, задихається, не може налагодити виробництво, бо відсутні замовлення. Куди не зверталися: до всіх президентів, урядів, міністрів, народних депутатів, але абсолютно нічого не вирішено, щоб вітчизняний виробник мав змогу працювати. Якби ж це сталося, то чисельність підприємства виросла б мінімум удвічі, а держава б отримувала сотні мільйонів гривень податків.
Що роблять держави світу в таких ситуаціях? Наприклад, сьогодні успішний Сінгапур на початку становлення власної економіки, майже 25 років тому, ввів мито на закупівлю закордонних легкових автомашин в розмірі 300 %. Оскільки пріоритетом в державі був розвиток громадського транспорту: тролейбусів, метро, автобусів. А Сінгапур є гарним прикладом для усього світу. І тому ми, як патріоти рідної держави: і колектив заводу, і Союз промисловців підприємців Хмельницької області, просимо уряд, Верховну Раду затвердити мито до 20 % від вартості техніки при закупівлі за кордоном, що піде на користь і колективу «Укрелектроапарата», і місту, і державі в цілому. Це рішення буде реальною підтримкою вітчизняного виробника.
Плануємо стабільну роботу
2021 рік — рік непередбачуваний, але в ТОВ «Красилівагромаш» плани в цілому опрацьовані. Завод реалізує два основних напрями щодо виробництва. Традиційно планує виконання замовлень по машинах для сільського господарства. Керівництво підприємства очікує на більш активні замовлення від фермерських господарств. Основні види сільгосптехніки відповідають найвищим стандартам якості, тому в колективі сподіваються, що і крупні об’єднання аграріїв будуть закуповувати не тільки закордонну, а й красилівську техніку.
 Та не менш важливим для заводу сегментом продукції, над яким зараз працюють інженери, конструктори, технологи, в цілому служба підготовки виробництва, є пропозиції і замовлення від підприємств лісового господарства: машини для посадки лісів, інші агрегати, вкрай актуальні в сьогоднішній час, щоб відновлювати наші ліси, утримувати господарства. Красилівчани активно співпрацюють з обласним управлінням лісового господарства, від якого надійшла низка пропозицій. Генеральний директор Анатолій Чайчук вважає цей напрям роботи дуже перспективним, так як всі лісові господарства держави потенційно можуть бути замовниками продукції «Красилівагромашу».
ТОВ «Дювельсдорф Україна» працює не тільки на закордонний ринок
Керівництвом області, Союзом промисловців і підприємців Хмельницької області не раз відзначалася стабільна прогресуюча робота ТОВ «Дювельсдорф», яке розташоване в мікрорайоні Гречани м. Хмельницького. На підприємстві підібраний кваліфікований склад менеджменту та спеціалістів, який очолює талановитий керівник — директор Андрій Денисенко.
Необхідно відзначити, що в колективі вже відпрацьований план замовлень на 2021 рік. В цьому році продукція буде реалізовуватись не тільки на ринки Європи, але й на потреби українських агропідприємств, більше 10 % продукції заводу буде реалізовано в Україні.
На підприємстві велику увагу приділяють підвищенню продуктивності праці, планується закупівля та запровадження нових роботозованих комплексів, які покликані автоматизувати ручну працю. Хмельницький «Дювельсдорф» на теперішній час є зразком підприємства. Незважаючи на вкрай несприятливі умови, відбувається комплексний розвиток: і щодо збільшення обсягів виробництва, і щодо автоматизації процесів, і щодо роботи на ринках збуту.
Спагеті із Хмельницького не гірші італійських
Харчопереробна галузь в нашій державі має, як ніколи, великі перспективи щодо розвитку. Продукція наших підприємств може стовідсотково забезпечити потреби населення і, долаючи конкуренцію, реалізовуватись на закордонних ринках. Одним з флагманів в цій галузі на Поділлі є Хмельницька макаронна фабрика, яку очолює сучасний менеджер, енергійна молода людина Віталій Урбан. Фабрикою виготовляються майже 100 найменувань макаронних виробів.
 Необхідно відзначити, що технологію виробництва забезпечує унікальне обладнання провідної європейської фірми і, безумовно, люди, колектив високопрофесійних працівників. Вироби хмельничан аналогічні італійським спагеті. Сировиною для них є борошно найкращих твердих сортів пшениці, які не поступаються знаменитим італійським.
Підприємство має плани щодо збільшення обсягів виробництва, створення додаткових виробничих площ. Всі заходи, які намітила дирекція, покликані значно покращити економічні показники.
«Пригма-Прес» планує рухатись вперед
В скрутній ситуації опинилось багато підприємств, практично у всіх містах нашої області. Боляче вдарила пандемія, адже значну частку колективів наших підприємств становлять люди старшого віку. А це — захворювання і тимчасова непрацездатність. Як правило, це люди дуже високої кваліфікації і досвіду — верстатники, інструментальники, предаставники складних спеціальностей. Таких швидко не заміниш.
 Пандемія вплинула на замовників. Дуже багато з них до сьогоднішнього дня перебувають у стані депресії. Одночасно зросла вартість енергоресурсів. За цим потягнулося збільшення вартості на сировину, базових матеріалів, зокрема таких як метал. А це ще більш відчутно збільшило проблему виробництва і реалізації продукції. Така правда. І з цим не можна не рахуватись, навпаки — слід усвідомлювати, сприяти і від кого залежить — допомогати.
Завод «Пригма-Прес» є глибоко спеціалізованим виробництвом з виготовлення верстатів. Якщо минулий рік був в цілому успішний, то на поточний ще залишається немало невирішених питань. І перше з них — нові замовлення на верстати.
 ПрАТ ХЗ КПУ «Пригма-прес» — одне з найстаріших підприємств Хмельниччини, завжди мало гарні традиції, чим дорожить і які цінує. Директор Любов Присяжна, незважаючи на всі труднощі, впевнена, що підприємство стане на рейки стабільної, з відповідними результатами, роботи.
Шепетівський ремонтний сподівається, що рік буде успішним
Надзвичайно важливою продукцією Шепетівського ремонтно-механічного заводу є відновлення та ремонт військового озброєння, в тому числі техніки. Підсумки минулого року достойні: виготовлено продукції на 620 мільйонів гривень, сплачено 88 мільйонів гривень податків. Це високі показники для колективу чисельністю 410 працюючих. Значні кошти завод сплачує до місцевого бюджету.
Робота підприємства фактично залежить від державних замовлень партнерів з «Укроборонпрому». Не завжди там все передбачено, часто виникають форс-мажорні замовлення, що не дозволяє чітко спланувати роботу. Однак, директор заводу Олег Турінський впевнений, що результати діяльності в поточному році мають бути кращими від попереднього. В стратегічних планах керівництва освоєння власної продукції. Її будуть виготовляти підрозділи підприємства, а не тільки ремонтувати існуючу техніку. Завдання вкрай актуальне і потрібне.
Старокостянтинівські акумулятори найкращі
Високотехнологічне сучасне підприємство — мрія кожного міста. Декілька років тому таке було збудовано в м. Старокостянтинів — ТОВ «Мегатекс Індастріал». Багато для цього зробив міський голова Микола Мельничук. Він перший повірив, що це може здійснитися, і спільно з власником підприємства здолали труднощі. За минулий рік виготовлено 550 тисяч штук стартерних акумуляторів, що вдвічі більше, ніж у 2019 році. Номенклатура заводу складає 30 найменувань.
Для виробництва акумуляторів підприємство використовує 10 тисяч тонн свинцю — рідкісного металу. 65 % продукції експортує за кордон. 140 висококваліфікованих працівників забезпечують виробництво. Акумулятори старокостянтинівського заводу реалізуються під брендом «Омега» і нині є найкращими в Україні в своєму класі. Мають найліпші показники за параметром ціна—якість.
Успішна робота підприємства надзвичайно корисна для міста Старокостянтинова. Адже лише в грудні 2020 року ним у місцевий бюджет сплачено близько 250 тисяч гривень. Директор заводу Андрій Колєсніков впевнений, що у 2021 році підприємство збільшить виготовлення і реалізацію акумуляторів в 1,5 раза.
Деражнянський молочний завод має можливість збільшити обсяг продукції
Заслуженим авторитетом не один рік в нашій області користується завод і його колектив на чолі з директором Валерієм Яглінським. Деражнянці виготовляють майже 40 видів готової продукції для потреб внутрішнього ринку і частково на експорт. Мають можливості значно збільшити її обсяг. Підприємство планує розвиток та модернізацію технологій. Але в минулому році перед заводчанами постала проблема дефіциту сировини — молока. Одночасно в нашу державу було завезено до 47 тисяч тонн сирів, 28 тисяч тонн продукції з незбираного молока (в перерахунку це 1 мільйон тонн молока) з-за кордону. ЄС дотує молочні виробництва, що дозволяє зарубіжним виробникам бути успішними.
 Так, наприклад, з Польщі продукція поставляється на нашу територію за собівартістю, а їхня держава дотує своїх виробників експортною надбавкою. Як результат, фінансовий стан наших конкурентів — поляків є успішним. Тому і в поточному році очікується збільшення надходження молочної продукції з-за кордону.
Держава має вжити негайних заходів щодо того, аби наші виробники були в рівних умовах з закордонними конкурентами.
 Але одночасно є тема, яку маємо розуміти в Україні. Потрібні конкретні заходи щодо збільшення виробництва молока. А це значить, зростання поголів’я в тваринництві, і тут теж потрібна підтримка держави. Це відомо в урядових структурах, але зрушень на місцях не відчувається. Україна має всі можливості забезпечити себе молочною продукцією, це дасть додаткові робочі місця в АПК, значно покращить економіку держави.
Будівельники Кам’янеччини налаштовані на позитивний результат
Складним був минулий рік для будівельників, спеціалістів ТОВ «БК «Кам’янець», але в цілому все заплановане зроблено. Сьогодні основне завдання — набір замовлень, укладення договорів на нове будівництво. В колективі працює 120 чоловік. А техніки: кранів, екскаваторів, бульдозерів є достатньо, щоб майже втричі збільшити обсяги роботи.
Традиційно основними замовниками будівельників є структури Міністерства оборони, але 2021 рік починається складно. Чи пандемія, карантин вплинули, але проблема нових контрактів, замовлень залишається.
В колективі будівельників вважають, що великим недоліком, який можна подолати, є тиск вітчизняних монополістів: газовиків, енергетиків, які більшу частину спеціальних робіт намагаються виконати своїми підрозділами. Затягуються терміни, в той же час такі роботи будівельники можуть виконувати своїми силами, кваліфікації достатньо.
Працюючі покладаються на свого керівника — директора Володимира Мужила, який зможе знайти правильне рішення з налагодження ритмічності роботи і отримання потрібних фінансових результатів.
Що чекаємо від влади? На що сподіваємось?
Газетна сторінка не дозволяє розповісти про ще ряд провідних підприємств області, які є успішними: кам’янець-подільські: АТ «Подільський цемент», ТОВ «Преттль-Кабель», ТОВ «Кабельний завод», хмельницькі: ТОВ «Тін Імпекс» АТ «Завод ТЕМП», ТОВ «Сіріус Екстружен», ПрАТ «Хмельпиво», ТДВ «Хмельницькзалізобетон»; Волочиський машинобудівний завод АТ «Мотор Січ»; ДП «Красилівський агрегатний завод». Є й інші, які теж налаштовані на збільшення обсягів, розвиток і позитивний фінансовий результат.
В останні місяці указами Президента України та за підсумками виборів депутатів місцевих рад обласну раду, обласну державну адміністрацію очолили нові керівники, обрано багато нових депутатів, з яких не всі мають відповідний досвід, кваліфікацію, щоб аналізувати і приймати рішення з пріоритетних питань, яких чекають трудові колективи.
Головним для будь-якої країни є виробництво, це основа економіки. Там створюється додана вартість, заробляються реальні гроші, зарплати працюючим, відраховуються податки. Тому пріоритетом № 1 в області, містах, селищах має бути виробництво.
— Ми просимо владні структури регіону реагувати на наші звернення, пропозиції. Якщо щось не так, то вказати на це, але читати, опрацьовувати, вирішувати. Не обмежуватись тільки наданими повноваженнями, а звертатись до уряду, Верховної Ради.
Ми письмово звертались до місцевої і центральної влад, за останні три роки більше 30 разів. Але жодного позитивного рішення, за винятком деяких відписок, не було. Ми хотіли би підкреслити, що наші пропозиції і розрахунки це не «кабінетні мантри», а результат роботи наших провідних менеджерів, спеціалістів з закордонними фірмами усіх розвинутих країн світу, результат їх навчання за кордоном, це досвід — без цього неможливо приймати правильні рішення.
Ми дякуємо контролюючим органам за розуміння недоліків та проблем, що виникають на підприємствах області, але застерігаємо, щоб необережними діями не привести до зупинки будь-якого виробництва чи заводу.
— Ми просимо народних депутатів України від Хмельницької області більш конкретно реагувати на звернення, листи щодо вирішення проблемних питань на рівні Верховної Ради, підготовки і прийняття необхідних законів.
— Ми просимо звернути увагу на першочергове питання конкурентноздатності більшості наших підприємств, а саме створення умов для їх модернізації, придбання прогресивного обладнання і технологій. На старому обладнанні, якому 30 і більше років, неможливо конкурувати в сучасних ринкових умовах. Союз промисловців і підприємців Хмельницької області надавав пропозиції як це можна зробити, не використовуючи державних коштів. Але відповіді на наші пропозиції не отримали. Вони актуальні і зараз.
— Ми просимо уряд за пропозиціями провідних фахівців, керівників підприємств та місцевої влади розробити та затвердити Програму імпортозаміщення.
— Ми завжди готові до конструктивної співпраці з керівництвом області, міст, селищ, депутатами обласної і місцевих рад.
Ще раз закликаємо — виробництву — «червоні доріжки»!