Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 450

Понад півстоліття своєрідною візитівкою Кам’янця-Подільського, як міста з добре розвиненою промисловістю, слугував цементний завод. Його три висотні смугасті труби, невід’ємні складові обертових печей з випалу клінкеру, зустрічали всіх за багато кілометрів до в’їзду в місто, а фотографії гіганта потужного цементного виробництва знаходили своє відображення на десятках кам’янецьких буклетів, листівок, альбомів.

Першу технологічну лінію цього промислового підприємства потужністю 600000 тонн цементу за рік було запущено 1970 році, через п’ять років, після здачі в експлуатацію шостої технологічної лінії, виробництво запрацювало на повну потужність і вже у 1988 році випустило рекордну кількість продукції — 3786000 тонн, ставши лідером будівельної галузі не лише України, а й Європи.
У 1999 році завод, вже як ПАТ «Подільський цемент», увійшов до складу відомої ірландської міжнародної компанії з виробництва будівельних матеріалів CRH і у 2008–2011 роках пройшов повну модернізацію та перейшов на сучасний екологічно безпечний сухий спосіб виробництва цементу. Відтак старе обладнання й конструкції, у тому числі труби, відпрацювавши своє, ще певний час чекали черги на демонтаж. І ось минулої неділі, рівно о 10 ранку за допомогою вибухівки вони були підірвані.
І як влучно зазначив голова ОТГ Кам’янець-Подільської міської ради Михайло Посітко на своїй сторінці у Фейсбуці, нехай такі роботи проводяться тільки тоді, коли йде мова про модернізацію виробництва, а не його знищення.