Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 460

У Міністерстві енергетики вважають доцільним побудувати три нові атомні енергоблоки – два на Хмельницькій атомній станції і один – на Рівненській. Вони повинні замінити блоки АЕС, термін експлуатації яких спливає.

Не так давно на Хмельницькій АЕС, під головуванням т. в. о. президента «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, відбулася нарада з питань будівництва 3 та 4 енергоблоків. Він  ознайомив присутніх із переліком нормативно-правових актів, що встановлюють пріоритетність будівництва енергоблоків
№ 3, 4 Хмельницької АЕС та зазначив, що вже відбулася державна експертиза ТЕО, проведено повторне обстеження будівельних конструкцій енергоблоків у період 2019-2020 років. Повідомив також, що на даний час підготовлено законопроект про спорудження енергоблоків № 3, 4 ХАЕС та направлено його на розгляд Кабінету Міністрів України.
Як повідомляє Інформаційний центр ХАЕС, т. в. о. президента компанії наголосив, що до будівництва енергоблоків, у першу чергу, залучатимуться передові національні компанії. Очікувана частка локалізації виготовлення обладнання складає 70 відсотків. Для ефективного співробітництва із вітчизняними підприємствами створені робочі групи, що готують номенклатуру обладнання, яке може бути виготовлено для нових енергоблоків Хмельницької АЕС. Серед українських виробників, безумовно, важлива співпраця із харківським АТ «Турбоатом». Саме на потужностях цього заводу вже майже завершено виготовлення турбіни для третього енергоблоку ХАЕС.
За словами Петра Котіна, одне з питань, що сьогодні найчастіше цікавить громадськість – фінансування проекту. Серед декількох шляхів фінансування початково розглядався варіант реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – ЄС». На даний час цей проект все ще опрацьовується, проте існують інші, більш реальні можливості залучення коштів, зокрема, кредитних. Для фінансування будівництва енергоблоків головною опцією вважається продаж електроенергії. Для цього енергокомпанією підготовлені усі розрахунки. Ще один варіант – встановлення плати за послугу із забезпечення розвитку генеруючої потужності.
Голова правління Акціонерного товариства «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» Юрій Малахов повідомив: «Під час обстеження не було виявлено конструкцій в аварійному стані, однак для деяких конструкцій потрібно провести ремонтно-відновлювальні роботи. За умови якісного виконання необхідних ремонтно-відновлювальних робіт, обстежені будівельні конструкції можуть вважатися працездатними і функціонувати у складі блока згідно з проектом».
Відповідно до розробленого графіка будівництва, енергетичний пуск енергоблоків запланований на 2026 рік.
Щодо наявного обладнання для енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС, заступник головного інженера з нових блоків Геннадій Самосєй доповів про виконане обстеження, а саме — наявність документації, умови зберігання, комплектність, результати контролю металу тощо. Крім того, на енергоблоках є вже змонтоване обладнання, яке наразі законсервоване.
Серед першочергових завдань з будівництва 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС — прийняття Закону про будівництво нових енергоблоків, розробка проектної документації, завершення оцінки впливу на довкілля, а також проведення робіт у рамках підготовчого періоду.
Звісно, місто атомників зацікавлене у будівництві нових блоків, адже це — робочі місця, високий заробіток. Проте громадськість Хмельниччини з великою тривогою сприйняла наведену інформацію.
«Ми, представники громади міста Хмельницького, серйозно стурбовані планами добудови 3-го і 4-го енергоблоків на ХАЕС і вважаємо ці наміри антинародним бізнес-проектом.
Історія має нас чомусь навчити. Чверть століття тому герої-ліквідатори аварії на ЧАЕС, згораючи в радіоактивному полум’ї, рятували Україну і світ від ядерного монстра. Помираючи у страшних муках, вони вірили, що ми зробимо правильні висновки і не будемо нарощувати ядерну небезпеку для наступних поколінь. Вбачаємо деяку символічність у тому, що рівно через 25 років сталася аварія на Фукусімі-1. Як бачимо, навіть у дисциплінованій та високотехнологічній Японії, до стандартів якої нам ще досить далеко, «мирний атом» вийшов з-під контролю людей і приніс великі біди перш за все для її народу.
Але, нехтуючи нашими законними правами на безпечне довкілля, нам нав’язують програму форсованої добудови двох ядерних енергоблоків на старих, обгорілих і поіржавілих конструкціях ще 90-х років.
Вважаємо, що стратегічно та економічно недоцільно нарощувати ядерні потужності в умовах, коли Україна вже має надлишкові енергетичні потужності та невикористаний значний потенціал енергозбереження і модернізації наявних АЕС. Вже нині значна частина потужностей простоює, а експорт електроенергії, починаючи з 2006 року, стрімко скорочується.
Ми проти намагання НАЕК «Енергоатом» зекономити на нашій безпеці і встановити на старих фундаментах, що проектувалися під інший тип реактора і простояли без консервації 20 років, модифікований застарілий тип реактора ВВЕР 1000 (В — 392 Б), який ще ніде в світі не випробуваний.
Ми вважаємо, що влада зобов’язана провести детальну екологічну експертизу проекту добудови двох енергоблоків на ХАЕС і пояснити населенню регіону, звідки братимуть воду для охолодження цих блоків і куди діватимуть існуючі радіоактивні відходи й ті, що створюватимуться ще двома енергоблоками. І що станеться з природно-заповідними територіями у зоні добудови ХАЕС?!
Пам’ятаючи, що вже в нинішньому стані ХАЕС є головним об’єктом ядерної і радіаційної небезпеки в регіоні, ми наполягаємо на проведенні незалежної екологічної експертизи ХАЕС та економічної оцінки вартості проекту добудови 3-го та 4-го енергоблоків провідними європейськими спеціалістами.
Пропонуємо розробити регіональну програму енергозбереження та впровадження відновлюваної енергетики на Хмельниччині та залучити для її реалізації додаткові інвестиції.
Страшні уроки Чорнобиля та невиконання планів будівництва доріг і розвитку соціально-культурної сфери 30-кілометрової зони ЧАЕС при добудові 2-го енергоблоку, надзвичайно висока вартість електроенергії демонструють нам «істинну турботу» про населення регіону, де розміщено надзвичайно небезпечний ядерний об’єкт. Тому вимагаємо вже за існуючих двох енергоблоків з їх дешевою електроенергією знизити тариф на електроенергію в 30-кілометровій зоні ХАЕС на 50 відсотків, а надалі законодавчо закріпити це право за тими, хто проживає в радіусі 100 кілометрів від АЕС.
Хмельниччина має чудові землі та третя в державі (після Криму і Карпат) за біорізноманіттям. Ми любимо наш край і хочемо, щоб він залишився прекрасним, а не страшною радіоактивною зоною. За обставин, що склалися, вважаємо недоцільним добудову нових енергоблоків на ХАЕС і, враховуючи важливість питання для всього регіону, вимагаємо проведення референдуму щодо їх добудови».
Таке звернення до керівництва держави та області підготували громадські організації Хмельницького. Воно, як бачимо, проникнуте надзвичайною тривогою за завтрашній день краю. І думку громадськості у таких доленосних рішеннях треба враховувати.
До обговорення цієї вкрай важливої теми просимо долучатися і вас, шановні читачі, спеціалісти, експерти. Допоки не отримані відповіді на всі запитання, не маємо права бути байдужими.