Кожне місто має свої особливості, як би візитну картку. З впевненістю можна говорити про те, що пиво, виготовлене ПрАТ «Хмельпиво» (Приватне акціонерне товариство «Хмельницький обласний пивзавод»), по-своєму є унікальною візитною карткою нашого міста.

Завод заснований німцем, паном Леоном Кляве ще 120 років тому. Але чи міг він передбачити, що і сьогодні хмільний напій цього стародавнього підприємства буде одним з найкращих в Україні. Наше пиво — “живе”, з великою кількістю вітамінів, білків, дріжджів, що вкрай потрібні нашому організму. Це основна перевага на пивному ринку нашої держави. Більшість заводів пиво пастеризує та застосовує консерванти, тому воно зберігається багато місяців, але, як кажуть, у ньому вже нічого немає корисного для людського організму.

Хмельницьким пивоварам 27 років тому французи пропонували змонтувати і теж встановити пастеризатори. Але завдяки далекоглядності, мудрості спеціалістів і директора заводу Олександра Олексійовича Лисюка (зараз він голова наглядової ради ПрАТ «Хмельпиво»), було прийнято рішення цього не робити.

На перший погляд, це ніби суперечить інтересам комерції, прибутковості, бо непастеризоване пиво зберігається лише 20 діб, що ставить високі вимоги до логістики і термінів його доставки. Але пивовари справляються з цим складним завданням, і хмельничани та гості мають можливість скуштувати «живе» пиво.

Сировина для нього закуповується в нашій області, в технології не застосовуються консерванти. Навіть зі столиці замовляють, просять привезти нашого пива.

На підприємстві провели модернізацію, здійснили необхідні ремонти, встановили сучасне обладнання. Колектив нараховує 120 працівників. Директор заводу Олександр Олександрович Лисюк наголошує: «Все, що зроблено працею колективу ПрАТ «Хмельпиво», зроблено в ім’я якості нашого «живого» пива».

Хмельницькі пивовари високо і надійно тримають марку свого продукту, заради своїх поціновувачів.

Іван ДУНЕЦЬ, голова Союзу промисловців і підприємців, Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області.