Добрий день. Я — постійний читач «Подільських вістей». У номері за 25 лютого 2021 року прочитав матеріал Світлани Шандебури «Нові енергоблоки: перспектива чи початок біди?». Автор запрошує до обговорення цієї теми. На мою думку, це біда, велика біда для нас усіх.
Проживаю в 30-кілометровій зоні ХАЕС, моє село 10-12 кілометрів від атомної станції. Багато років 3, 4 блоки були законсервованими. А потім їх вирішили добудувати, мали встановити реактори російського виробництва, які ніде в світі не використовувалися.

Хмельниччині 3-4 блоки не потрібні! Якось колишній генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» О. Л. Шпак в одному з виступів сказав: «Нині потрібно таких чотири Хмельницьких області, щоб спожити електроенергію, яка виробляється двома блоками нашої електростанції». Знаємо, що промисловість зупинилася, немає заводів, фабрик. Де ж дівається електроенергія? І чому при цьому підвищуються тарифи? Маємо свою атомну, а хмельничани мусять економити, бо не витримують драконівських тарифів.
Нас, жителів 30-кілометрової зони ХАЕС, а також дітей війни позбавили пільг. Якби нинішні правителі пережили голод, їли гнилу картоплю, лободу, то, може, більше би дбали про людей, які зазнали цієї біди. Було б добре, якби високопосадовці переселилися в 30-кілометрову зону, а не в Європу, де ховають свої статки, купують дорогущі вілли.
Не можна не рахуватися з думкою народу щодо будівництва 3 і 4 блоків ХАЕС. Бо це ми — під боком у страшної небезпеки. Біда поряд, а пільг, компенсації за це немає. Тариф на електроенергію росте. Народу це невигідно. Та, мабуть, дуже вигідно тим, хто хоче ввести в експлуатацію 3 і 4 блоки ХАЕС.
У 2011-2013 роках кіловат коштував 36,5 копійки, в 2014 році — 42 копійки. У 2015-му — 79 копійок, у 2016-му — 1,29 гривні. З 2017 року — 1,68 гривні. Якщо в нас надлишок електроенергії, а ціна на неї не знижується, якщо гарантій безпеки людям не дають, якщо пільги повертати не збираються, то навіщо нам нові енергоблоки? Щоб на їхню добудову з народних кишень платили? Скільки можна збиткуватися над людьми? Я та моя родина — проти нових енергоблоків на ХАЕС!