На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України 14 квітня цього року посилено вимоги до претендентів на отримання житлової субсидії. Отже, з 1 травня (тоді якраз розпочинається перепризначення субсидії на наступний період) до потенційних субсидіантів будуть ставитися прискіпливіше.

 Братимуть до уваги, чи мають вони депозити в банках, чи отримують дивіденди від цінних паперів. Чи купують іноземну валюту та цінні метали. Чи роблять одноразові дороговартісні покупки. Окрім того, перевірять, чи часто претендент перетинає кордон, виїжджаючи, приміром, на відпочинок.
Усе це робитиметься для того, аби субсидія призначалася лише тим, хто насправді потребує державної підтримки.
 Тобто, вважають, якщо сім‘я може, до прикладу, витрачати на літній відпочинок кілька тисяч доларів, то й заплатити за житлово-комунальні послуги зможе без допомоги держави.
 Однак поки що достеменно невідомо, як саме все це враховуватиметься. Приміром, у когось на депозитному рахунку 5 тисяч доларів. В іншого — п’ять тисяч гривень. То обоє не матимуть права на отримання субсидії? Чи тому, в кого більший депозит, відповідно, й дохід більший, вона призначатиметься у меншому розмірі?
 Так само викликає питання пункт про купівлю іноземної валюти. Якщо пенсіонер придбав 100 доларів на подарунок онуці, субсидії йому вже не бачити? Так само, як і тому, хто купив, до прикладу, кілька тисяч доларів? А яким чином усе це фіксуватиметься? Питань, зрештою, багато. Але, думаю, буде розроблено певний механізм виконання, тоді й бачитимемо чітку картину.
Поки що нагадаємо, що до цього часу субсидію не призначали, якщо: площа житла заявника становила: квартири — понад 130 квадратних метрів, будинку — понад 230 квадратних метрів;
 — протягом року перед зверненням було придбано на суму понад 50 тисяч гривень землю, нерухомість, транспортні засоби, будматеріали або інші послуги (крім медичних);
 — будь-хто зі складу домогосподарства або член родини має у власності транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда і причепа). Засоби, одержані безоплатно або за пільговими умовами, не враховуються;
 — у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, старші
18 років, які отримують зарплату меншу, ніж мінімальна тощо.
 Якщо претендент з якихось причини «не вкладався» у ці правила, субсидію у виняткових випадках мала право призначати спеціальна комісія, яка діяла при місцевих органах влади. Однак тепер, із 1 травня ці комісії ліквідовуються.