З першого травня 2021 року до Положення про порядок призначення житлових субсидій внесено певні зміни (згідно з Постановою Кабміну України від 19 травня 2021 року №505).
   Що саме змінилося у правилах призначення житлових субсидій, чого очікувати теперішнім і потенційним субсидіантам? На ці питання відповідає начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим МАРУНЯК.

— Отже, Вадиме Дмитровичу, як будуть перепризначатися нині житлові субсидії?
  — Із травня 2021 року житлові субсидії буде автоматично перепризначено тим, хто отримував їх протягом опалювального періоду 2020-2021 років. Однак це не стосується трьох категорій. А саме:
 — громадян, які отримували субсидію у безготівковій формі;
 — орендарів та внутрішньо переміщених осіб;
 — тих сімей, яким субсидія призначалася без урахування осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у даному житловому приміщенні.
 — А що повинні робити ті громадяни, які належать до цих категорій?
   — Їм необхідно подати нові заяви про надання житлової субсидії. Разом із заявою також треба подати декларації про доходи і витрати осіб, які звертаються за призначенням.
   — Яким чином можна подати заяву?
 —  Визначено кілька способів подачі документів. Перший — звернутися до   уповноважених осіб територіальних громад (у тому числі старостати) або ж до ЦНАПів. Це максимально зручний спосіб для мешканців сільської місцевості.
   Другий — безпосередньо до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, виконавчих органів міських рад.
  Третій — заповнені бланки можна надіслати поштою на адресу органу соціального захисту населення.
   Четвертий спосіб — документи можна подати через електронний сервіс, який розміщено на офіційному веб-сайт Мінсоцполітики, або Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія».
  — Вадиме Дмитровичу, уже нині в містах і містечках області можна помітити черги біля органів соцзахисту. Люди побоюються, що не встигнуть вчасно здати документи?
   — Можливо. Але хочу всіх заспокоїти і закликати не створювати черги. Адже на призначення і переоформлення субсидій відводиться аж п‘ять місяців — з травня по вересень. І всім, хто звернеться за призначенням протягом цього періоду, субсидія буде нарахована з травня. До того ж, як я уже зазначав, більшості отримувачів субсидія буде перепризначена автоматично.
   — Отже, більшість може бути спокійна — перепризначення відбудеться автоматично. То від них уже нічого не вимагається?
  — Якщо хтось протягом 12 місяців перед призначенням субсидії здійснив одноразову покупку на суму понад 50 тисяч гривень, або має більш ніж одне житлове приміщення у власності. Чи має два і більше транспортних засоби, з моменту реєстрації яких не минуло 15 років, або ж депозит у банку на суму більше 100 тисяч гривень, то про це необхідно повідомити органи соціального захисту населення. Раджу не зволікати з цим, адже все одно факт покупки буде виявлено, а тоді вже доведеться повертати субсидію.
— Кому з 1 травня не варто розраховувати на субсидію за новими правилами?
 — Відповідно до нових правил субсидію не призначать, якщо хтось із членів сім’ї або складу домогосподарства:
— протягом року до звернення за субсидією придбав земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери тощо, тобто здійснив одноразову покупку на суму понад 50 тисяч гривень;
— на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує 100 тисяч гривень;
— протягом року до звернення одноразово купив іноземну валюту або банківські метали на суму понад 50 тисяч гривень;
— перебував за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);
— не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду;
 — володіє автомобілем, з дати випуску якого минуло менше
5 років або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого минуло менше 15 років.
 — Якому способу отримання житлових субсидій — у готівковій чи безготівковій формі — надають перевагу подоляни?
— Майже 90 відсотків одержувачів субсидії в області отримують її готівкою. А з першого травня у грошовій готівковій формі її отримуватимуть усі субсидіанти.
 — Чи працюватимуть і надалі комісії, утворені місцевими органами влади, які приймали рішення про надання житлової субсидії в окремих випадках, коли наявні умови, за яких субсидія не призначається?
— Ні, прийняті зміни скасовують діяльність цих комісій. Відтепер рішення про призначення субсидії в таких випадках прийматимуть органи соціального захисту населення на підставі наданих документів. І термін розгляду документів у таких випадках нині скоротився з 30 до 10 днів.
 — Дякую, Вадиме Дмитровичу, за розмову.