Двадцятип’ятирічний кам’янчанин Вадим, за плечима якого індустріальний технікум, служба в армії, робота електриком на одному з міських підприємств, давно мріяв про власну справу. Але для цього, як відомо, навіть для відкриття малого бізнесу, потрібен немалий стартовий капітал. Тож думав, що за кілька років зможе акумулювати певну суму коштів, попрацювавши за кордоном. Поїхав з товаришем до Польщі, спочатку батрачив у приватній будівельній фірмі, яка споруджувала котеджі для панів-поляків, та більше півроку не витримав каторжної праці, до того ж, платили зовсім не те, що було обіцяно. Відтак скуштував заробітчанського хліба, працюючи в одному з тепличних господарств. Заробіток був не з великих, але робота подобалася й головне, мав у кого набути досвіду та «вивідати» секрети вирощування овочевої продукції та квітів в умовах закритого ґрунту. Адже саме таким бізнесом мав прагнення зайнятись на батьківщині, а рідна бабуся була готова хоч сьогодні віддати для цього усі свої двадцять соток землі у приміському селі Довжок.

Коронавірусна пандемія, виробничі непередбачувані скорочення тепличного виробництва, які потягли за собою і звільнення з роботи кількох українських «остарбайтерів», у тому числі й нашого земляка, пришвидшили його повернення додому. А ще, зацікавила програма «Доступні кредити 5-7-9%», запроваджена за ініціативи Президента України та Кабінету Міністрів України для підтримки інвестиційних проєктів мікро- та малих підприємств, яка стартувала ще взимку минулого року. Тож хлопець, повернувшись на рідну Кам’янеччину, зваживши усі «за» та «проти», вирішив скористатися пільговим кредитом і втілити в життя заповітну мрію. Наразі Вадим вивчає умови кредитування, склав бізнес-план для реалізації інвестиційного проєкту, консультується з відповідними фахівцями, збирає необхідні документи та впевнено крокує до поставленої мети.
Директор департаменту економіки Кам’янець-Подільської міської ради Майя Гурська розповідає, що запропонована Президентом і урядом програма доступних кредитів набирає все більших обертів і демонструє непогані результати, зокрема, і в місті над Смотричем. Позитивом є те, що вона має суттєві переваги для позичальників. Важливо, що тут компенсація за кредитами не є проблемою клієнта. Він сплачує свій відсоток – 5 чи 9 і не очікує щомісячне відшкодування з бюджету, як в інших державних або регіональних програмах, де компенсація часто надходить з запізненням. Перевагою також є те, що позичальник одночасно може скористатись дією іншої державної програми. Наприклад, аграрії мають можливість додатково отримати часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки. Однак не всі заявки можуть бути задоволені. Банк, оцінюючи ризики, зважає не лише на кредитну історію позичальників, а й пов’язаного контрагента. А також бере до уваги фінансовий стан позичальника.
На жаль, малий бізнес часто не показує реальні доходи, занижує показники діяльності, не веде свій бізнес «у білу». Тому це створює проблеми. Також у кожного банку є свої вимоги до заставного майна. Скажімо, вживана техніка в одному банку може бути як забезпечення за кредитом, а в іншому – ні. Не всі основні засоби, які клієнти хочуть придбати, виступають основним забезпеченням. Часто клієнтам доводиться шукати альтернативну заставу.
До прикладу, впродовж 2020 року «Укргазбанк» збільшив кредитний «5-7-9%» портфель майже вдвічі. Незважаючи на запроваджені карантинні умови, протягом усієї дії держпрограми «Укргазбанк» є абсолютним лідером у підтримці малого та середнього бізнесу серед 16  банків-учасників,  видавши 224 кредити  на суму 145,9  мільйона гривень для підприємців у всіх куточках України.
Посадовець відзначила, що активною щодо участі в державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%» при подачі заявок з-поміж усіх областей України виявилася Хмельницька, отримавши, станом на вересень 2020 року, – 155 мільйонів гривень. Пільговим кредитом вже скористалися більше сотні підприємств та підприємців нашого краю. На сьогодні з-поміж усіх банків-учасників програми за кількістю укладених договорів на Хмельниччині лідирують  АБ «Укргазбанк», АТ «Ощадбанк» та ПА ТК «Приватбанк». Що стосується Кам’янець-Подільської міської територіальної громади, то найбільше скористалися позиками власники промислової сфери та послуг.
За останніми даними, у країні уповноважені банки видали 3506 позик на загальну суму в 8,485 мільярда гривень.
До речі, нині розширені умови програми, згідно з пропозицією уряду підтримати український бізнес та подолати наслідки пандемії. Тепер отримати фінансову підтримку можуть суб’єкти господарювання з річним доходом до 100 мільйонів гривень, а також скасовано обмеження щодо кількості працівників для учасників програми. Максимальна сума кредиту збільшилася вдвічі і становить до 3 мільйонів гривень.
Тож маємо гарну перспективу на 2021 рік. Цього року програма розширюється на сегмент готельно-ресторанного бізнесу – це та сфера, за якою карантинні обмеження вдарили чи не найбільше. І тому підприємства галузі обов’язково долучаться до програми. Збільшення попиту на участь у ній неодмінно викличе і збільшення максимального обороту учасників програми до 20 мільйонів євро.