Понінківська картонно-паперова фабрика вже понад  два століття була і залишається одним із найбільших папероробних підприємств регіону. Станом на липень 2021 року на фабриці працює 897 чоловік  із територіально близьких районів Хмельниччини та Житомирщини.  Майже половина працюючих – молоді спеціалісти, які набираються досвіду та офіційного трудового стажу.  Третину працівників складають люди передпенсійного віку із великим досвідом роботи, але мінімальними можливостями працевлаштування через віковий бар’єр. ТОВ «ПКПФ-Україна» є громадоутворюючим і бюджетоутворюючим для Понінківської ОТГ, за 2020 рік до місцевого бюджету сплачено майже 20 мільйонів гривень, на початок літа 2021 року цей показник уже перевищив 10 мільйонів гривень.

До державного бюджету за 2020 рік підприємство сплатило близько 130 млн. грн. податків, зборів, інших загальнообов’язкових платежів. Це, зважаючи на всі обмеження, які перешкоджали повноцінному розвитку вітчизняного бізнесу впродовж останніх років. На червень 2021 року Понінківська паперова фабрика поповнила казну українців майже на 54 мільйони гривень.
У багатьох розвинутих країнах світу папероробна промисловість є однією з провідних галузей економіки, якій приділяється особлива увага з боку держави. Адже збільшення кількості гофропродукції (що є кінцевим продуктом виробництва ТОВ «ПКПФ-Україна»), збільшення потреб у пакуванні товарів народного споживання і продукції харчової галузі свідчить про зростання економіки і обсягу промисловості в цілому. Події останніх років — вплив коронавірусної пандемії, локдаун (нагальний протокол дій і система обмежувальних заходів, що вводяться з метою стримання поширення захворюваності — ред.), нестабільна політична ситуація, — негативно позначилися на деяких галузях виробництва і навіть спричинили закриття бізнесових структур, мали свій негативний вплив і на папероробне виробництво. Для представників середнього бізнесу важливо відчувати державницьку підтримку у всіх сферах функціонування.
Діяльність ТОВ «ПКПФ-Україна» пов’язана із виготовленням пакувального паперу, картону та продукції гофровиробництва, що набуває особливої актуальності після нещодавнього підписання Президентом України закону щодо обмеження обігу пластикових пакетів. Понінківська фабрика забезпечує екологічно чистою упаковкою (гофроящиками) українські підприємства харчової, легкої, машинобудівної, аграрної та інших галузей, доставляє сертифіковану продукцію в країни зарубіжжя.
 Під час спілкування з представниками ЗМІ на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Екологія» Президент Володимир Зеленський зауважив, що сучасне покоління несе відповідальність за забруднення довкілля: річок, питної води, повітря. Тому потрібно працювати у напрямку формування нового ставлення громадян України до навколишнього середовища та своєї землі.
Понінківська картонно-паперова фабрика — один із вітчизняних виробників продукції, що працює виключно на вторинній сировині, зберігаючи лісові насадження і відіграючи важливу роль в утилізації відходів паперу. В середньому, за рік, підприємство переробляє 96 000 тонн макулатури. Виробничі потужності ТОВ «ПКПФ-Україна» дозволяють за місяць переробити 8-10 тисяч тонн макулатури. Водночас за цей же період часу вся Хмельницька область здатна заготовити лише 2,5-3 тисячі тонн паперових відходів (фактично лише третю частину від місячної потреби понінківського виробника паперу), незважаючи на те, що третину від загального об’єму сміття складають саме паперові відходи. Потрібні державні важелі щодо пришвидшення започаткованих процесів сортування сміття і, що набуло актуальності останнім часом, державного контролю щодо процесу експорту виробничої сировини — макулатури.
 «Людське суспільство забезпечує себе, перетворюючи природу на смітник», — ще півстоліття тому заявляв американський афорист Мейсон Кулі. Актуальність проблеми зазначив і Президент України Володимир Зеленський, наголосивши, що нинішнє покоління відповідальне за екологічну ситуацію в країні, тому важливо ухвалити низку законів щодо захисту довкілля в Україні. Понінківська картонно-паперова фабрика сплачує для покращення екологічної ситуації на державному рівні «екологічний податок», минулого року для цих потреб було перераховано у бюджети різних рівнів майже три мільйони гривень, вже в поточному році на вирішення екологічних питань перераховано майже 2 мільйони гривень.
Зважаючи на загальну тенденцію останніх років щодо погіршення ситуації із забрудненням річок, пов’язану як із суб’єктивними, так і об’єктивними причинами, проблема відродження чистоти водних об’єктів залишається вкрай актуальною. Впродовж останнього року ТОВ «ПКПФ-Україна» реалізовується проект з очищення стічних вод фабрики і селища Понінка, у який вкладено майже 29 мільйонів гривень. Приємно, що про кардинальне покращення ситуації із забруднення річки Хомора заговорили з високих трибун як депутати Верховної Ради, так і представники всеукраїнських громадських організацій екологічного спрямування.
 Гостро стоїть проблема у вдосконаленні системи загальнодержавного моніторингу стану водних ресурсів та необхідності створення на основі такого моніторингу ефективної динамічно діючої моделі інтегрованого управління водними ресурсами, що має бути підкріплена загальнодержавною програмою із забезпечення механізмів її належного фінансування та практичній реалізації в комплексі природоохоронних заходів на регіональному та державному рівнях.
«Треба ухвалити ще декілька важливих екологічних законів. Вони в принципі вже готові, далі — робота в комітетах і голосування у Верховній Раді. Вважаю, що у 2021 році всі головні екологічні закони будуть проголосовані», — наголосив Володимир Зеленський. В цьому аспекті неможливо не згадати і про те, що виробництво паперу та картону є надзвичайно енергоємним та високотехнологічним процесом. Технічне оснащення українських підприємств паперової галузі є, в більшості, матеріально та морально застарілим, що значно знижує ефективність виробництва та якість продукції, і підвищує її собівартість. І в цьому аспекті виникає гостра потреба у розробці програм підтримки бізнесу на державному рівні із передбаченням доступу до новітніх технологій, що передбачають перспективи розвитку.
Висока вартість електроенергії також призводить до зростання витрат виробництва. Інвестори вкладають кошти у розвиток даної галузі, але подекуди прийняття законів на державному рівні випереджає реальний процес технологічного переобладнання, реконструкції і модернізації виробничих потужностей. Папероробні підприємства потребують «екологічних канікул» з чітким виконанням погодженого і затвердженого фахівцями плану виконання робіт щодо покращення екологічної ситуації з чітким дотриманням графіку і жорстким контролем з боку державних структур. Тож бажаний більш тісний взаємозв’язок і співпрацю між законодавчими структурами та власне виробниками. Відрадно, що у папероробній сфері налагоджена тісна співпраця, завдячуючи представництву асоціації «Укрпапір», членству у Союзі промисловців і підприємців України, інших структурах, які допомагають безпосередньо донести думку і позицію бізнесу до вищих ешелонів влади та законотворців.

На фото генеральний директор ТОВ «ПКПФ-Україна» Руслан САВА.