На запитання кореспондента «Подільських вістей» відповідає начальник головного управління Державної податкової служби в Хмельницькій області Віталій ЛАЗАРЄВ. 

– З 21 липня цього року набрав чинності Закон від 15.06.2021 № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Що передбачає така законодавча новація?
– Закон визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке розпочнеться 1 верес­ня 2021 року і триватиме до 1 вересня 2022 року.
По суті, податкова амністія разом із нульовим декларуванням – це загальноєвропейська практика. Вона дозволяє вивести доходи з тіні, залучити до бюджету гроші, тобто збільшити число платників податків, долучити їх до такого поняття як податкова культура і надалі чесно сплачувати податки. 
Ця процедура дозволяє громадянам, які не сплачували податки взагалі або платили нерегулярно, відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому покарання. 
Крім того, збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування сплачується за нижчою ставкою, ніж податок на доходи фізичних осіб, які відраховують учасники кампанії декларуваня доходів та майнового стану, тому у громадян є більший стимул виводити з тіні свої кошти. 
Також важливим є й питання збільшення надходжень до бюджету за рахунок сплати такими громадянами одноразового збору за результатами добровільного декларування. Зазначені кошти стануть додатковим джерелом забезпечення соціальної підтримки і захисту населення та розвитку територіальних громад.
Саме тому, для досягнення вагомих результатів, і необхідно об’єднати зусилля, влади, громадськості та журналістів, котрі доносять законодавчі новації до читацької аудиторії.
– Віталію Олександровичу, хто ж може скористатися правом на податкову амністію?
– Закон визначає, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування всіх активів, які були приховані від оподаткування. Тобто, кожен громадянин, який у будь-які податкові періоди отримував доходи, але не сплачував податки, має право подати спеціальну декларацію. Такому добровільному декларуванню підлягають об’єкти нерухомості, паї, рухоме майно, цінні папери, валютні цінності, особливо вартісні брендові речі чи антикваріат тощо.
Тобто, якщо фізична особа володіє такими об’єктами та придбала їх за доходи, що не мають офіційного підтвердження, варто скористатися правом на податкову амністію.
Не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.
– На яку суму сплати одноразового збору можуть орієнтуватися потенційні декларанти?
– Якщо вартість активів  перевищує 400 тисяч гривень – декларацію варто подати. Зверну увагу: щодо грошових активів, то для їх легалізації  діятиме окремий порядок, з обов’язковим внесенням коштів на спеціальний банківський рахунок. Щодо нерухомості, то можна не декларувати житловий будинок/будинки площею до 240 квадратних метрів і квартиру/квартири площею до 120 квадратних метрів, нежитлові приміщення некомерційного призначення до 60  квадратних метрів. Щодо незавершеного житлового будівництва, то діють норми як для будинка/будинків і квартири/квартир. До речі, всі ці об’єкти повинні розташовуватися в Україні.
Об’єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо), частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.
Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.
– Яким чином у рамках податкової амністії оподатковуються активи, придбані без сплати податків?
– Державою запропоновано три ставки: 5 відсотків загальна ставка, дев’ять відсотків для закордонних активів та 2,5 відсотка для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку шість відсотків, 11,5 відсотка, три відсотки за умови  сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.
Вичерпна інформація про особливості декларування і сплати – у банері «Одноразове добровільне декларування» на субсайті Головного управління ДПС у Хмельницькій області, а також на сторінках у Фейсбук і Телеграм.
– Із ваших відповідей на запитання стає зрозуміло, що закон про добровільне декларування доходів, так звана податкова амністія, є можливістю взаємно почати відновлювати довіру між бізнесом та податковою службою.
– Саме так. Бізнес має нагоду розпочати все з чистого аркуша. У свою чергу, ДПС неухильно дотримуватиметься букви і духу закону та не використовуватиме амністію як інструмент для проведення прихованих перевірок та донарахувань. До речі, про це публічно заявив в. о. голови ДПС України Євген Олейніков під час міжнародного форуму «Податкова амністія 2021».
За його словами, головним очікуванням від реалізації закону є не надходження значних коштів безпосередньо від декларування, а, перш за все, вирішення системної проблеми, яка триває ще з кінця 90-х років, з легалізації доходів та власності. Тобто можливість для бізнесу вивести свої активи з «тіні» та у подальшому активно здійснювати і залучати інвестиції.
– Користуючись тим, що наша газета має великий тираж на теренах Хмельниччини, які ключові меседжі ви хочете донести до широкого загалу подолян?
– Передусім зазначу, що одноразове добровільне декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані. Інколи такі статки набігають із отриманих в конвертах заробітних плат чи інших неоподаткованих доходів.
Громадяни отримали реальну можливість легалізувати доходи і чесно сплачувати податки. Лише на основі такого суспільного договору між державою та громадянами можлива ефективна і чесна податкова амністія, а в підсумку – системний економічний розвиток громад і країни, яка невдовзі відзначатиме 30-літній ювілей своєї Незалежності.