Таку думку висловив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільского господарства, торговий представник України Тарас Качка

«У нас зріс експорт із В`єтнамом на 98%, із Китаєм – на 100%, також значно виріс експорт до Індонезії. Це означає, що Південно-Східна Азія у найближчі роки фактично буде поглиначем української аграрної продукції, щоправда, це поки більше стосується зернових», – повідомив посадовець agrotimes.ua.

За його словами у найближчі декілька років ринки Перської затоки та Близького Сходу будуть найбільш цікаві для українських агровиробників, а також більш динамічно будуть розвиватися ринки переробної продукції із високою доданою вартістю. Мова йде про молочну, кондитерську продукцію тощо.

Торговий представник також зазначив, що окрім нарощування темпів експорту зі Сходом, в України поступово розвиваються взаємовідносини із іншими ринками, зокрема із ЄС та США. Але такі взаємовідносини набудуть активності у більш далекій перспективі.

Зокрема у першому півріччі 2021 року, незважаючи на негаразди, експорт української продукції в грошовому еквіваленті виріс попри те, що з країни вивозилося товарів значно менше, ніж у попередні роки. І, взагалі, у першому півріччі спостерігалася доволі специфічна динаміка, котра свідчить як про плюси, так і про мінуси зовнішньоекономічної діяльності України.

«Через те, що ціни на агропродукцію в нас достатньо високі, відповідно й торгова статистика в нас дуже гарна. І на наступний рік маємо також доволі непогані перспективи. Враховуючи те, що наша традиційна експортна група – це зернові, олія та шроти, вони і надалі будуть «витягувати» наш аграрний експорт у ціновому вимірі», – зауважив Тарас Качка.