Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 770

  

Рекордним за всю історію України назвав цьогорічний врожай зернових міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, кількість зернових та зернобобових культур намолочених на сьогодні перевищує 44,3 млн тонн.

Як повідомляють у мінагрополітики торік кількість врожаю зернових становила на 11 млн тонн менше – 33 млн тонн.

«Збирання зернових культур в Україні вже на фінальній стадії. На площі 10,1 млн га, що становить 99,8 % до прогнозу, було намолочено 44,3 млн тонн зерна,  з яких пшениці — 32,5 млн тонн. Найвища її урожайність – у сільгосптоваровиробників Хмельницької області. Ячменю намолочено 10 млн 85 тис. тонн. У лідерах – Київська область. Гороху – 570 тис. тонн», – зазначає міністр.

 

Він також додає, що лідером із намолоту зерна є Одещина, аграрії якої намолотили понад 4,1 млн тонн зерна. По 3 млн тонн зерна намолотили в  Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

«Безумовно, велике значення для досягнення таких результатів, мала злагоджена робота аграріїв, сприятливі ґрунтово-кліматичні зміни в цьому році, а також  розширена програма державної підтримки агросектору.

 

За 7 місяців 2021 року аграрії отримали на часткову компенсацію вартості вітчизняної сільгосптехніки та обладнання – 546 млн грн; у рамках державної програми здешевлення кредитів – 565 млн грн, а за програмою "5-7-9" – понад 26 млрд грн для аграріїв на рефінансування попередньо отриманих позик, на капітальні інвестиції та в якості антикризових кредитів на поповнення оборотних коштів під 0%», – зауважив Міністр.

 

За його словами, вперше за часів незалежності сільське господарство отримало доступний фінансовий ресурс для ведення господарської діяльності. «Ця підтримка вже дала свої плоди – в прямому сенсі цього слова! Тому наше Міністерство буде робити усе можливе, аби розширити цю підтримку до 1% ВВП», - резюмував Роман Лещенко.