1 липня на Хмельниччині  стартувала інспекційна кампанія з питань   виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання, які мають ризики використання незадекларованої праці.

Інформаційними заходами було  охоплено понад 5 тисяч суб’єктів господарювання. Насамперед тих, що провадять діяльність у сферах торгівлі, громадського харчування, сільського господарства, транспорту, будівництва, швейного виробництва тощо.
У полі  зору  контролюючих органів першочергово опинилися роботодавці, які  не відреагували на тривалу інформаційну кампанію  та продовжують ухилятися від декларування найманих працівників.
І результати інспектування свідчать, що окремі роботодавці Хмельниччини все ж таки продовжують використовувати нелегальну працю. Звісно ж, при цьому своїм офіційно неоформленим працівникам, зарплату видають «по чорному», чи як кажуть, «у конвертах», не сплачуючи  податки у державну казну.   За інформацією начальника відділу організаційно-аналітичного забезпечення Управління  Держпраці в Хмельницькій області Віталія Роздорожного, за 2 місяці інспекційної кампанії   в 186 роботодавців регіону виявлено та задокументовано факти використання незадекларованої праці понад  440 найманих працівників.  В основному це    серед суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у швейному виробництві, будівництві, торгівлі, сільському господарстві, на різних підприємствах  промислового виробництва.
Так, наприкінці минулого місяця інспекторами Управління Держпраці в Хмельницькій області виявлено незадекларовану працю 21 працівника у фізичної особи-підприємця, що здійснює діяльність, пов’язану зі швейним виробництвом, внаслідок чого було порушено трудове законодавство в частині оформлення трудових відносин. Трудові договори у письмовій формі між працівниками та ФОПом не були укладені, до початку допуску їх до роботи своєчасно не подано відповідного повідомлення прийняття на роботу до податкової служби. Відтак ФОПу внесено припис про усунення виявлених порушень. У разі невиконання його вимог, підприємцю за кожного неоформленого працівника загрожують штрафні санкції у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (60 тисяч гривень). Якщо таке порушення буде виявлено вдруге, штраф зросте втричі — до 180 тисяч гривень.
Місяцем раніше під керівництвом начальника Управління Держпраці Олександра Малюзіна інспектори відвідали суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність, пов’язану з готельно-ресторанною справою. Зокрема, у готельно-ресторанних комплексах, розміщених у Кам’янець-Подільському районі на березі річки Дністер. За результатами проведеної роботи виявлено та задокументовано 22 неоформлених працівники. До того ж, тут використовували працю трьох неповнолітніх дітей. Суб’єктам господарювання також внесено припис про усунення виявлених порушень та попередження про відповідальність за ці порушення законодавства про працю.
Не так давно під час інспекційного відвідування мережевих закладів швидкоїжі в обласному центрі на кухні було виявлено 5 працівників-мігрантів із Південної Азії. Тим самим встановлено факт порушення трудового законодавства в частині оформлення трудових відносин. А саме: трудові договори у письмовій формі між працівниками та фізичною особою підприємцем не укладено, до початку допуску працівника до роботи своєчасно не подано відповідного повідомлення прийняття на роботу до органів ДПС, згідно з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України.
За результатами цього заходу фізичній особі-підприємцю внесено відповідний припис про усунення виявлених порушень.
Порушення трудового законодавства розкрито і на одній із станцій технічного обслуговування автомобілів області, підприємстві, яке займається виробами з бетону, де також мали місце факти використання незадекларованої праці.
 Прикро, проте, як свідчить інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин, подібні факти на теренах нашого краю непоодинокі. Як правило, підприємці виправдовують вчинення таких дій порушення трудового законодавства, а відтак «тіньові» схеми виплати заробітної плати своїм працівникам складним сьогоденням, зокрема для ведення бізнесу, коронавірусом, пов’язаними з ним різними карантинними обмеженнями тощо. Без сумніву, десь вони мають рацію. Але… Ні для кого не є секретом, що зарплата «у конвертах» є ще досить поширеною і вигідною для роботодавців, оскільки це дає їм можливість економити на внесках до фондів та податку з доходів фізичних осіб, не виплачувати своїм працівникам лікарняні, відпускні, не робити компенсацію при звільненні та інше. Разом з тим, чи усвідомлюють роботодавці, що така неформальна економіка, незадекларована праця, відтак ухилення від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів? А це призводить до того, що обмежуються можливості держави проводити сучасну соціальну політику у різних сферах, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення. Зрештою, через несплату податків і єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, дитячі садочки, ремонтувати дороги тощо.
Правди ніде діти, що через безвихідь, необізнаність, почасти недбале ставлення до свого майбутнього, зокрема старості (а вона прийде обов’язково), наші співвітчизники змушені погоджуватися працювати без трудового договору, йти на умови працевлаштування того чи іншого роботодавця. При цьому, не маючи належним чином оформлених трудових відносин, вони позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій соціального захисту. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушує їх до роботи на умовах роботодавця. Погоджуючись отримувати зарплату «в конверті», не задумуються над тим, що у старості їм не варто сподіватися на гідну пенсію, яку «у конверті» їм ніхто не буде виплачувати.
Готуючи цю статтю, пригадалася історія знайомого кам’янчанина, який понад десяток років працював в одній із будівельних фірм у відділі постачання й отримував «сіру» зарплату. Тобто, «мінімалку», а решту «у конверті». Пам’ятаю, як намагався переконати його, аби домовився зі своїм роботодавцем і офіційно отримував усе зароблене, адже старість була не за горами. Махав рукою, мовляв, дожити б до пенсії, а там воно буде видно. Дожив. Отримав також «мінімалку» і без… доплати «у конверті». Наразі це 1854 гривні. Тоді ж він ходив навіть до начальника управління Пенсійного фонду у Кам’янці-Подільському. Скандалив. І посадовець, взявши його пенсійну справу, підшиті у ній документи, показала чоловікові, скільки і яку суму із заробленого фірма відраховувала за нього у Пенсійний фонд. А ось сусідці по будинку, яка певний час працювала нелегально на ринку без офіційного оформлення реалізатором, довелося навіть докупити стаж (за кожний місяць доплачувала понад 2 тисячі гривень), аби своєчасно вийти на пенсію.
Такі вони, реалії «плюсів» і «мінусів» незадекларованої праці, пенсій працівників-невидимок за бухгалтерськими документами на виробництві, отримання зарплати «у конвертах».
Тож посадовець управління Держпраці Віталій Роздорожний вкотре закликає роботодавців дослухатися до результатів інспекційних заходів, не наражатися на штрафи та довготривалі судові оскарження, своєчасно укладати з працівниками трудові договори.