Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 527

На жаль, сучасні реалії життя українських сіл – зовсім невтішні, адже багато з них, особливо дуже віддалених, з роками спустошуються, будинки стоять зачиненими, а городи й сади заростають бур’янами. В деяких із них проживає лише декілька пенсіонерів, адже люди працездатного віку намагаються виїхати ближче до обласних та райцентрів, а то й взагалі мігрують до сусідніх держав на заробітки.
Через зменшення кількості сільського населення банки, аптеки, магазини припиняють працювати. Тож людям доставляють найнеобхідніші продукти харчування пересувні торгові точки.

Проте, як бути в такій непростій ситуації, коли потрібно, незважаючи на всю складність, вести звичний спосіб життя: оплачувати комунальні платежі, лікуватися та й врешті, не відмовитися від улюбленої періодики. Адже відомо, що люди, особливо старшого віку, не мають доступу до Інтернету, тому знаходять розраду й пораду на сторінках улюбленої газети чи журналу.
На сьогодні Укрпошта – це чи не єдина компанія, що працює у маленьких селах, надаючи їм весь комплекс поштових послуг. Ясна річ, що в селах з кількістю населення до 1,2 тисячі чоловік, Укрпошта не має обсягів роботи, які б покривали необхідні витрати: гідні зар­плати листоношам, ремонти відділень тощо. Але як національний поштовий оператор, вона зобов’язана надавати послуги населенню незалежно від того, чи рентабельно це для неї. Водночас, Укрпошта є акціо­нерним товариством і утримується за рахунок власних коштів, не отримуючи жодних державних дотацій.
Укрпошта – фактично єдиний зв’язок зі світом маленьких сіл. За будь-яких обставин вона працюватиме навіть у найвіддаленіших куточках України, підтримуючи своїх відданих клієнтів.
Уже з 2018 року в Україні працює проєкт Укрпошти – пересувні відділення поштового зв’язку. Це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає у населені пункти з кількістю жителів до 1,2 тисячі осіб, аби надати сільським жителям широкий спектр поштових, логістичних, фінансових та інших послуг.

Бригада пересувного відділення у складі трьох осіб (листоноша, начальник поштового відділення та водій-супроводжувач) доставляють ліки, періодику й посилки, приймають оплату за комунальні послуги, приймають та виплачують перекази тощо. До речі, в рамках проєкту передбачена автоматизація всіх процесів, тому обслуговування клієнтів буде зручнішим. Завдяки пересувним відділенням у селах розвивається малий бізнес — можна відправляти свої товари поштою у будь-який куточок країни та за кордон.
Проєкт стартував три роки тому в Чернігівській області, де працювали 130 автомобілів – пересувних відділень. У 2020 році 500 пересувних відділень запрацювали ще у 6 областях України: Київській, Одеській, Херсонській, Чернівецькій, Закарпатській та Черкаській областях. У 2021 році пересувні відділення запустять ще у 17 областях України і загалом послуги надаватимуть 2500 мобільних бригад по всій країні.
Пересувне відділення поштового зв’язку дозволяє співробітникам працювати на 0,7-1,0 ставки та заробляти у середньому на 70% більше. До того ж, значно поліпшую­ться умови праці: якщо раніше листоношам потрібно було пішки чи на велосипеді долати великі маршрути з кореспонденцією, товарами та грошима, то тепер вони працюватимуть у комфортному автомобілі з водієм-супроводжувачем, що набагато безпечніше.
Та ключовим залишається єдине – із запровадженням пересувного відділення Укрпошта залишається у кожному населеному пункті. Замість того, щоб обслуговувати клієнтів у напівзруйнованих старих будівлях, Укрпошта відкриє точки присутності та обслуговуватиме клієнтів з новеньких сучасних авто прямо біля дому.
Коли авто пересувного відділення приїздить до населеного пункту, начальник відділення залишається у точці присутності. Точка присутності – це власне або надане Укрпошті у користування чи оренду приміщення у селі, в якому начальник пересувного відділення зможе надавати клієнтам всі поштові, логістичні та фінансові послуги за визначеним у населеному пункті графіком. У цей же час листоноша та водій-супроводжувач доставляють ліки, продукти та інші замовлення клієнтів до їхніх будинків. Після закінчення роботи за графіком авто пересувного відділення приїжджає до точки присутності та забирає начальника, щоб їхати у наступний населений пункт.
Графік роботи пошти буде розраховано для кожного населеного пункту відповідно до обсягів роботи. Досвід показує, що кількість днів роботи пошти у селі зазвичай залишається на тому ж рівні.
Варто зауважити, що до сіл з населенням менше 100 жителів авто заїжджає один раз на тиждень, до 500 — двічі, до 1200 — тричі, або більше, залежно від потреби. За необхідності графіки роботи у селі переглядаються та адаптуються до потреб клієнтів.
Однак з-поміж багатьох поштових послуг дуже важливо на сьогодні для Укрпошти й надалі проводити передплатну кампанію, максимально зберігаючи її обсяги. Хоча загальна тенденція по передплаті вказує на постійні скорочення: за 6 років кількість видань, які передплачують, скоротилась на 52%. Ці падіння мають ті ж причини, що і у інших країнах: оцифровування медіа, старіння та рівень смертності пенсіонерів, занепад сіл тощо.
Укрпошта продовжує розширювати можливості передплатників. Для цього у 2019 компанія запустила онлайн передплату, яку активно пропагує серед клієнтів і досі. Динаміка прийнятої передплати свідчить, що кількість його користувачів і прихильників постійно зростає.
Цікаво, що робота пересувних відділень аж ніяк не позначилася на проведенні передплатної кампанії і, наприклад, за обсягами передплати у Чернігівській області було помічено перевиконання плану на 2%, у Київській – на 7%, у Черкаській – на 7%, у Закарпатській – на 1%. Таким чином, стало очевидним, що зміна формату роботи пошти у селі не має негативного впливу на послугу передплати.
Укрпошта вживає усіх необхідних додаткових заходів, аби технічний запуск пересувних відділень пройшов непомітно для передплатників.
Важливо наголосити, що перші два місяці пересувні відділення працюватимуть у тестовому режимі, під час якого відпрацьовуватимуться графіки роботи, частота відвідування населених пунктів та всі інші аспекти, пов’язані з запровадженням проєкту. До того ж, у селах, де команда зміниться, тиждень-два нова бригада знайомитиметься з жителями, вивчатиме вулиці. Всі нові працівники проходять спеціалізоване навчання. Також проведено додаткову роботу з начальниками поштових відділень, аби вони в першу чергу реагували на питання з проблемами доставки періодики в села.
Листоноші допомагатимуть і надалі людям передплачувати газети. Вони все пояснять, допоможуть оформити, приймуть оплату і т. д.
Як наголошують в Укрпошті, зі зміною формату для клієнта нічого не змінюється. І для неї принципово важливо, щоб кожен житель так само отримував усі послуги і вдома, і у відділенні у чітко визначені дні та час. Адже багаторічна співпраця між Укрпоштою і її клієнтами має не лише продовжуватися, а й покращуватися.