Управління праці та соціального захисту населення продовжує роботу, направлену на дотримання законодавства про працю роботодавцями Хмельницької міської територіальної громади. Зокрема вживає превентивних заходів щодо легалізації «тіньових» трудових відносин.

Працівники відділу праці відвідують виробничі приміщення, зокрема швейні цехи, яких є у місті чимало, аби мати можливість поспілкуватись з працівниками та роботодавцями безпосередньо за місцем здійснення діяльності.
Протягом останнього тижня відвідано цехи, розташовані на вулицях Шухевича, Заводській, Трудовій, Толстого, Чорновола, Молодіжній, Гагаріна, Трембовецької та ін.
Працівникам доводили до відома, що легальні трудові відносини вигідніші, адже працюючи нелегально, працівник отримуватиме мізерну пенсію та допомогу по безробіттю, а також не матиме права на отримання «лікарняних» та належних коштів при втраті здоров’я у зв’язку із нещасним випадком на виробництві. Та й роботодавець, працюючи у “тіні”, також почувається невпевнено, адже ризикує втратити бізнес, якщо до нього завітають з перевіркою.
Роботодавцям наголошується на відповідальності за порушення трудового законодавства, зокрема на тому, що за одного неоформленого працівника та за виплату заробітної плати «в конверті» передбачено штраф у розмірі 180,0 тис. грн і що не варто ризикувати своїм бізнесом, оскільки розмір штрафу в рази більший, ніж сума податків, які необхідно сплатити протягом року за цього ж працівника.
Увагу роботодавців акцентують на необхідності створення та дотримання безпечних умов праці (освітлення, вентиляція та опалення, водопостачання і каналізація, пожежна безпека та ін.), відповідно до «Правил охорони праці для працівників швейного виробництва», затверджених наказом МНС України 12.12.2012 року, за № 1416, які поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, що використовують найману працю та здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом швейних виробів.
Метою заходів, що вживаються, є не накладення штрафів та притягнення роботодавців до відповідальності, а нагадування про те, що на території Хмельницької міської територіальної громади трудові відносини мають бути офіційними та максимально прозорими, задля успішного ведення бізнесу та гідної мотивації до праці у працівників.
Робота, направлена на підвищення рівня заробітної плати та легалізацію трудових відносин, буде проводитись і надалі.
Відділ праці Управління праці та соціального захисту населення звертається до працівників підприємств громади з проханням, повідомляти про порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, за адресою: м. Хмельнцький, вул. Проскурівського підпілля, 32 або за телефонами у відділі праці: 70-41-46, 65-22-81 та 65-73-90.