Із 1 жовтня на базі електронної системи «Прозорро. Продажі» стартували торги з оренди державної та комунальної землі сільськогосподарського призначення та продажу й оренди землі несільськогосподарського призначення. Механізм проведення аукціонів передбачає, що приватні власники земель (пайовики) також можуть виставляти свої ділянки на продаж або розігрувати в системі право оренди на свої земельні наділи. Нещодавно в Міністерстві аграрної політики та продовольства підбили перші підсумки роботи системи земельних аукціонів. У розрізі регіонів Хмельницька область стала одним із найактивніших учасників.

Прес-служба Мінагрополітики відзвітувала, що впродовж жовтня в системі
«Prozorro. Продажі» було зареєстровано 306 аукціонів: 209 аукціонів — із оренди та 97 — із відчуження землі, йдеться, зокрема, про землі несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Оголошена вартість цих ділянок 155 млн. грн., загальна площа – 1400 га.
У профільному відомстві підкреслили, що найбільш активно хочуть здавати землю в оренду в Рівненській, Черкаській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. А от Хмельницька область увійшла до списку регіонів-лідерів за рівнем активності продажу земельних ділянок.
«Серед лідерів із відчуження земельних ділянок на сьогодні – Львівщина, Закарпаття, Київщина, Одещина, Хмельниччина», – заявив міністр аграрної політики Роман Лещенко. Голова профільного відомства додав, що загальна вартість виставленої на аукціони землі не є фінальною, вона може значно збільшитися, адже всі аукціо­ни відбуваються виключно на підвищення ціни.
«Нарешті держава і територіальні громади (а за бажанням – і приватні особи) зможуть розпорядитися своєю власністю за дуже ефективною процедурою електронних торгів, яка дозволяє отримати власнику максимальну ціну. І Конституція України, яка гарантує кожному право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, завдяки земельній реформі повністю виконує свою функцію», – зазначив Лещенко.
Влада розглядає систему електронних земельних аукціонів як один з інструментів підвищення загальної ціни на земельні активи, в рамках ринку землі.
«Електронна система торгів – це найкращий інструмент боротьби з корупцією. Адже публічні земельні аукціони забезпечать прозорість та громадський контроль, сприятимуть залученню більшої кількості потенційних покупців на такий актив. Наявна інфраструктура та система ведення торгів також дозволять збільшити вартість активів», – зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Тарас Дзьоба.
Та попри оптимістичні і переможні заяви чиновників, українці не налаштовані масово кидатися у вир «ринкової круговерті» й користатися новими механізмами купівлі/продажу землі.
Згідно з результатами нещодавнього соціологічного опитування, яке провели фонд «Демократичні ініціативи» і «Центр Разумкова», понад 61% респондентів заявили, що не планують скористатися ринком землі, який запустили в Україні 1 липня цього року. І лише 11% опитаних українців висловили своє бажання скористатися новими можливостями. Так, 5% із них хотіли б продати землю, яку вони мають, 6% – хотіли б докупити ще кілька гектарів.
Серед усіх респондентів, які володіють землею, лише 15% хотіли б скористатися новими інструментами, які вони отримали після відкриття земельного ринку. При цьому багато українців упевнені, що права власників земель слід захищати. Зокрема, 25% опитаних вважають, що власників паїв потрібно захистити від масової скупки землі, в рамках процесу концентрації сільськогосподарських угідь у руках крупних латифундистів.
Ще 21% респондентів вважають за необхідне крок встановлення жорстких вимог щодо збереження та відновлення родючості землі для великих власників та орендарів. Також 18% опитаних запропонували встановити жорсткий контроль за дотриманням екологічних норм виробництва новими власниками землі.