Роботодавці області подали на оплату за рахунок коштів Фонду соціального страхування України лікарняні по вагітності та пологах на суму понад 98 мільйонів гривень, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

«Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «З початку поточного року відділеннями управління прийнято на фінансування лікарняні по вагітності та пологах, видані майже 3 тисячам жінок на суму понад 98 мільйонів гривень. Зазначу, за підсумками жовтня потреба у видатках Фонду соціального страхування України на лікарняні, декретні і страхові виплати перевищила надходження на понад 2,1 мільярда гривень. Це призводить до затримок у фінансуванні матеріального забезпечення. Проте, усі допомоги виплачуються управлінням у повному обсязі».

Середній розмір матеріальної допомоги у день для вагітних нараховував 277 гривень. Таких «виплатних» днів протягом десяти місяців 2021 року було 354,3 тисячі, якщо врахувати усіх жінок, які отримували допомогу.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 – до пологів та 90 – після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

При обчисленні суми допомоги по вагітності та пологах не враховується тривалість страхового стажу. Водночас особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше ніж 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.