Перерахунок зроблено у зв‘язку із зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. З 1 грудня розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зріс з 1854 до 1934 гривень; на одну особу в розрахунку на місяць — з 2294 до 2393 гривні. Розмір мінімальної зарплати зріс з 6000 до 6500 гривень.

Як повідомляють в головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, відповідні перерахунки пенсій проведено в автоматичному режимі, що не потребує додаткового звернення пенсіо­нерів до органів Пенсійного фонду. Зазначені перерахунки проведені для 327,5 тисячі осіб (або 85,7 відсотка). Підвищення отримали 251,5 тисячі пенсіонерів, середній розмір підвищення становить 94,02 гривні.

З урахуванням зміни величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, перераховано: мінімальний та максимальний розміри пенсій; доплату за понаднормативний стаж (для непрацюючих пенсіонерів); пенсії за особливі заслуги перед Україною; мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та аварії на ЧАЕС, учасникам бойових дій; підвищення ветеранам війни та членам їх сімей, жертвам нацистських переслідувань; державну адресну допомогу на догляд особам з інвалідністю внаслідок війни та надбавку на утриманців «військовим» пенсіонерам; мінімальні пенсійні виплати шахтарям.
Відповідно до законодавства, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Для цього необхідно мати страховий стаж чоловікам 25 років, жінкам 20 років, якщо пенсію призначено до 01.10.2011 року та 35 років чоловікам і 30 років жінкам – якщо призначення пенсії відбулось після 01.10.2011 року.
Отож для зазначеної категорії пенсіонерів мінімальний розмір пенсії за віком з 1 грудня 2021 року збільшився з 1854 до 1934 гривень, як і прожитковий мінімум.
Максимальний розмір пенсії з 1 грудня збільшився на 800 гривень – з 18540 до 19340 гривень.
А в яких випадках розмір пенсії особи залежить від розміру мінімальної заробітної плати в Україні?
Починаючи з 1 січня 2018 року, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», передбачено, що для непрацюючих осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється на рівні 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили праце­здатність.
Для 65-річних пенсіонерів, які працюють або є приватними підприємцями, перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати проводиться після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності.
З 1 грудня з урахуванням нового прожиткового мінімуму збільшився також розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника у вдів загиблих (померлих) військовослужбовців (на 162 гривні), і становить нині 3868 гривень.
Перераховано ті надбавки і підвищення в складі пенсійної виплати, розміри яких визначаються у відсотках від величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: ветеранам війни та членам їх сімей (10-50 відсотків прожиткового мінімуму); жертвам нацистських переслідувань (25-50 відсотків); пенсії за особливі заслуги перед Україною (20-40 відсотків); державної соціальної допомоги на догляд особам з інвалідністю війни (15-100 відсотків); на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (50 відсотків прожиткового мінімуму на кожного утриманця).
Тож якщо у складовій пенсійної виплати є зазначені надбавки та підвищення, то вони перераховуються у зв’язку із зміною величини прожиткового мінімуму, незалежно від факту роботи особи.
Підвищилися розміри пенсій і для осіб з інвалідністю внаслідок війни. З 1 грудня 2021 року для осіб із інвалідністю внаслідок війни І групи розмір пенсії становить 12571 гривню – збільшено на 520 гривень; ІІ групи – 10153,50 гривні – на 420 гривень; ІІІ групи – 6962,40 гривні – більше на 288 гривень.
Для учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції гідності мінімальна пенсійна виплата з 1 грудня становить 4061,40 гривні. Понад зазначені розміри встановлюється лише пенсія за особливі заслуги перед Україною.
Для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІ і ІІІ груп з числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, встановлюється мінімальна пенсійна виплата як для осіб з інвалідністю війни І групи — у розмірі 12571 гривню.