Згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено обов’язкове надання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг застрахованим особам та потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

«За рахунок коштів Фонду соціального страхування України матеріальним забезпеченням у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, вагітністю та пологами забезпечуються лише офіційно оформлені працівники, які є застрахованими особами. Кошти, що надходять на рахунок управління оперативно направляються на фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності (оплати за лікарняними) за загальними страховими випадками, страхових коштів за час хвороби або виплат в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Однак, сьогодні є затримки в строках фінансування матеріального забезпечення. Саме тому Кабінет Міністрів України направляє на погашення заборгованості із виплат допомог за лікарняними 1 мільярд 750 мільйонів гривень фінансової допомоги з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19» – повідомляє начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський..

Постанову було затверджено у грудні 2021 року. Уже 1 грудня поточного року обласне управління виділило 411,7 мільйона гривень на допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (311,1 мільйона гривень), через вагітність та пологи (99,6 мільйона гривень) та на поховання (1 мільйон гривень).

Упродовж 2021 року потреба у видатках на лікарняні і страхові виплати перевищувала доходи Фонду соціального страхування України від частки ЄСВ. Так, за підсумками листопада перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ склало понад 2,7 мільярда гривень (з урахування заборгованості, що накопичилась на початок місяця).

За попередніми підрахунками виділені кошти дозволять здійснити виплати для 330 тисяч застрахованих осіб в Україні.