Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 552

Пропонуємо назвати 2022-й — роком вітчизняного виробництва.

Усвідомлюємо, що ми не уряд, не Верховна Рада, але все ж пропонуємо на загальнодержавному рівні оголосити 2022 рік - роком вітчизняного виробництва. Для всіх галузей, які його об’єднують: машинобудування, легкої і харчової промисловості, а також транспортного машинобудування, металургії, підприємств хімії, переробки в АПК та ін. Там працюють наші люди, отримують зарплату, сплачують податки. Звідси відповідні кошти відраховуються до Пенсійного фонду України. Там є конкретні робочі місця і створюється додана вартість. Це практично, фундамент реального сектору економіки нашої держави.

Дві базові проблеми
В цьому матеріалі хочеться зупинитися на двох базових проблемах.
Перша — Україна це держава-виробник чи ні? Ми прагнемо бути рівноправними серед країн Європи, виробляти все, що потрібно людям у нашій державі, і експортувати чи закуповувати за кордоном, як деякі африканські країни — Сомалі, Йємен та інші?
На жаль, тенденції на сьогодні вкрай негативні. Імпорт з-за кордону збільшується. Коли США закуповують для потреб своєї держави лише 4%, держави Європи — 12%, то Україна (держзамовлення) — вже 47%. Нам слід зрозуміти, що це і чому відбувається, які причини такої залежності? Зробити відповідний аналіз і якщо суспільство на чолі з урядом, Верховною Радою усвідомлять ту безодню, в яку падає наша держава то в результаті з’являться і адекватні висновки.
Мають бути розроблені відповідні урядові програми, підкріплені законами Верховної Ради, плани з підтримки і розвитку виробництва, в кожному місті, ОТГ, області. Кожний державний службовець від місцевого рівня до рангу міністра чи народного депутата України має вранці прокинутись і запитати себе: «Що я маю зробити для вітчизняного виробництва в своєму місті, краї»? А якщо це міністр, — то і в державі.
Друга проблема — зайнятість населення, конкурентоздатність робочих місць, перспектива для молоді, яка тісно пов’язана з розв’язанням проблеми вітчизняного виробництва. Це теж надзвичайно складне питання, бо стосується створення умов для праці людей та можливості одержати заробітну плату, — хоча би 1000 доларів на місяць.
В Україні має бути загальнодержавний план підтримки молоді і молодих сімей, як це зроблено у нашого сусіда — Угорщини, про що ми писали раніше. В програмі прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана лише 7 пунктів — напрямків, що і як потрібно робити в державі, але коли молода людина їх читає, то там все ясно і зрозуміло. Жити і працювати в Угорщині стає пріоритетом для підростаючого покоління.

Детальніше читайте в "Подільських вістях" за № 51 від  23 грудня 2021 року.