У ТОВ «Укрелектроапарат» велика біографія і великий досвід. Підприємство є одним із містоутворюючих у Хмельницькому і надзвичайно важливим для життя області. Наступного року йому, дасть Бог, виповниться 65 років.

Свого часу під назвою ХЗТП (Хмельницький завод трансформаторних підстанцій) ТОВ «Укрелектроапарат» стало кузнею кадрів для багатьох наступних підприємств нашого краю. Є засновником електромеханічного технікуму, який тепер називається Хмельницький політехнічний коледж.
Підприємство забезпечує сегмент середніх і малих трансформаторів потужністю від 10 до 6300 кВА, попит на які в Україні був, є і буде надзвичайним. В основному це, так звані, розподільчі силові трансформатори, які можна побачити в будь-якому населеному пункті і на кожному виробництві.
Трансформатор — один із ключових елементів в енергосистемах, бо відповідає за дві дуже важливі функції. Перша — надійність. Значить мусить бути якісним. Термін служби не менше 30 років.
Друга функція — енергоефективність. Починаючи з 2014 року, Євросоюз видав низку нормативних документів, які регламентують рівень енергетичних втрат у силових трансформаторах. Відповідно Державне агентство з енергоефективності України в 2019 році розробило на його основі свої вимоги (технічний регламент на силові трансформатори №152 від 27.02.2019 р.). Вони вступили в дію тільки у вересні нинішнього року. Виробникам і операторам розподільчих систем дали час на підготовку до їх запровадження протягом 2019-2021 років. Сьогодні ТОВ «Укрелектроапарат» виготовляє трансформатори, що відповідають цим нормам, які ще іменуються «екодизайном». На них, починаючи з 2022 року, НКРЕ спільно з обленерго запроваджує поступовий перехід по всій державі.
Для цього ТОВ «Укрелектроапарат» дуже багато коштів вкладає у модернізацію обладнання. Воно дороге, специфічне і виготовляється тільки у високорозвинутих країнах. За 10 років на переоснащення витратили понад 100 мільйонів гривень. Купують необхідне у Швейцарії, Німеччині, Італії, у таких провідних концернів, як «Tuboly», «Grorg», «Astronik» «LAE». Рівень технічного оснащення ТОВ «Укрелектроапарат» відповідає кращим виробництвам світу.
Підприємство рухається абсолютно в ногу з часом і технічними вимогами. Забезпечує трансформаторами високої якості своїх покупців і успішно конкурує з колегами на ринку.

— Хто є вашими клієтами?
— В основному — це розподільчі оператори, — розповідає голова правління ТОВ «Укрелектроапарат» Сергій Масловський. — Працюємо не тільки з українськими партнерами, а й поставляємо апарати в ЄС, СНД, Алжир, Ірак та інші держави. Чому саме туди? Тому що практика показала: наші трансформатори одні з найнадійніших для жаркого клімату.
Друга ніша, яку ми успішно освоїли, — «зелена енергетика» — сонячні, вітрові та гідроелектростанції на малих річках. Тут наше підприємство є безперечним лідером в Україні. За останні 5 років поставили апарати загальною потужністю 400 мегават.
— А для виробників електровозів теж виконуєте замовлення?
— Так, це тягові трансформатори, дросселі. Найуспішнішим проєктом останніх років є поставка трансформаторів ОНДЦЄ-3000 на Крюківський вагонобудівний завод для випуску двох швидкісних електропоїздів типу «Хюндай». Вони за деякими параметрами навіть кращі за південнокорейські аналоги, куплені до «Євро-2012». Ці тягові трансформатори були розроблені власною конструкторською службою ТОВ «Укрелектроапарат» з нуля.
Віримо і сподіваємося, що Україна закуповуватиме електровози вітчизняного виробництва. Ми  теж робимо свій вклад у цю справу. Постійно спілкуємося з такими компаніями, як «SKODA»,
«Alstom», «PESA». Усюди, де є електровозобудівні заводи, нас чудово знають. Адже підприємство має великий досвід і авторитет. Левова частка всіх електровозів у колишньому Радянському Союзі була оснащена саме трансформаторами виробництва «Укрелектроапарат». Понад 25 тисяч! Від Сахаліна до країн Прибалтики.
— Як виживаєте в нинішніх умовах?
— Українські підприємства перебувають у турбулентному режимі. Ніхто не очікував таких коливань цін. Деякі позиції матеріалів зросли на 70-100 відсотків. Значно подорожчало трансформаторне масло. Дуже прикро, що проблеми з ростом цін на газ держава перекинула безпосередньо на підприємства. З таким додатковим тягарем багато хто не впорається. До того ж, відбувається експансія зовнішніх виробників, бо вони не мають такого навантаження. Наприклад, з Туреччини, де є 13 трансформаторних заводів.
Турецькі, китайські, узбецькі виробники отримали від своїх урядів величезні пільги. Навіть деякі країни колишнього Радянського Союзу мають системи субсидування та дотацій для експортерів. Якщо проаналізувати ситуацію в Євросоюзі, то там закупки для потреб держави становлять майже 80 відсотків вітчизняного виробництва. Підприємства дають податки і робочі місця, вони своєрідна школа спеціалістів та управлінських кадрів.
— А що за скандал виник із узбецькими трансформаторниками?
— Вони почали демпінгувати в Україні, Їхній уряд прийняв дві унікальні постанови, які дають узбекам майже 20 відсотків фори на старті порівняно з іноземними. На етапі виготовлення трансформаторів і формування їх собівартості, їхні виробники за рахунок дотацій і субсидування від своєї держави отримують майже 20 відсотків переваги.
— Тобто вдаються до недобросовісної конкуренції…
— Саме так. Тому ми вимагаємо справедливості і державницького підходу.
Адже податки на закуплені звідти трансформатори сплачуються в Узбекистані, робочі місця створюються там, а Україна і українці залишається в накладі.
І це в той час, коли ми працюємо прозоро, згідно з українським законодавством. Це підтверджує отримана від Хмельницької міської ради відзнака «Чесний бізнес». Вона враховує багато критеріїв, до яких входить середня зарплата, кількість робочих місць та ін.
Маємо згуртований колектив однодумців. Відтік кадрів у нас невеликий. Більшість людей розуміють, що завод дає соціальні гарантії, чисту зарплату, пенсійний стаж, гарні умови праці, страхування…
— Колись із благословення ХЗТП у Хмельницькому був створений електромеханічний технікум, який тепер називається політехнічним коледжем і є одним з найкращих в Україні…
— Ми уклали з ним угоду про співробітництво. Студенти проходять у нас практику. Ведемо постійний діалог з технічних питань.
Також співпрацюємо з Хмельницькобленерго. Вони купують наші трансформатори для інвестиційних програм та модернізації існуючих мереж.

— Які перспективи на майбутнє?
— Хочемо збільшити обсяги, розширити географію збуту, зокрема, до країн ЄС. Для розвитку потребуємо підтримки від держави. Ринку України достатньо для нормальної роботи вітчизняних трансформаторних підприємств.
Понад 40 тисяч трансформаторів, які експлуатуються в розподільчих мережах, вичерпали свій ресурс. Вони вимагають негайної заміни з багатьох причин.
Головна із них — великі втрати при перетворенні електроенергії та вичерпаний термін служби, що призводить до частих аварій.
— Який економічний ефект буде від впровадження нових трансформаторів?
— Є два важливих показники в енергетиці в цілому. Це рівень технологічних втрат у мережах і коефіцієнт SAIDI. За першим показником Україна, на жаль, серед відстаючих в Європі. Втрати майже вдвічі вищі, ніж у передових країнах.
Кожен споживач повинен знати, що технологічні втрати закладаються у вартість електроенергії. Чим будуть вони менші, тим вона буде дешевша. SAIDI показує середню тривалість відключення для кожного клієнта при аваріях у мережі. Якщо трансформатори будуть новими та сучаснішими, то постачання електроенергії стане надійнішим.
Є дуже важливе питання, що стосується не лише трансформаторної галузі.
На розгляді у Верховній Раді перебуває в другому читанні законопроєкт «Про зміну вимог до публічних закупівель» №3739. У народі його називають «законом про локалізацію».
Він встановлює нові критерії для закупівель обладнання державними компаніями. Цей законопроєкт визначає, що при проведенні тендерів є обов’язкова вимога: мінімум 10, потім 15, далі 20 і 30 відсотків комплектуючих мають бути українського виробництва.
Його чинність передбачається до 2030 року. Це означає, що іноземні постачальники мають або будувати своє підприємство в Україні, або створювати спільне виробництво. Що дало би поштовх розвитку не лише промисловості, а і економіки України в цілому.
Сьогодні потрібно дотримуватися принципу «економічного націоналізму», дбати про робочі місця в Україні і державну вигоду.
Працівники підприємств України зібрали понад 150 тисяч підписів на підтримку цього закону. Парламент зобов’язаний його прийняти, якщо хоче зберегти промисловий потенціал держави. А він сьогодні в силу різних чинників під загрозою.