Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 757

Бог наділив Михайла Петровича і Олександра Михайловича Співаків, батька й сина, дивовижним талантом. Будь-яка справа, за яку вони беруться, стає успішною. Але це не означає, що шлях до перемог і здобутків перед ними був встелений трояндами без тернів. Кожен втілений у життя проєкт — плід масштабних задумів, глибоких знань і розуму та надзвичайної наполегливості. А ще батько й син вміють вкладати у справу свої великі душі. І від того їхні труди вражають уяву і стають потрібними людям.

Галузь, яку обрали видатні особистості, є спадковою для родини. Її започаткував на Старокостянтинівському цукровому заводі найстарший за віком, — світлої пам’яті Петро Потапович Співак, — а сьогодні продовжує його правнук Тарас. Разом династія Співаків віддала цукроварінню майже двісті років! Це ж як потрібно закохатись у неї, щоб бути такими відданими!
Цукроваріння — візитівка нашого Поділля. Його слава і гордість. Родина Співаків причетна до усіх п’яти діючих цукрових заводів Хмельниччини, які зараз уціліли із колишніх сімнадцяти.
Найулюбленішим із них є рідний Старокостянтинівський. Разом із Шепетівським та Красилівським він входить до відомої в Україні та за її межами компанії ТОВ «АСПІК ГРУП».
Нинішнього року вона виробила 70 тисяч тонн цукру. По 55 кілограмів на кожного мешканця області! У різних видах він присутній у склянках чаю та кави, новорічних та різдвяних ласощах. Його легко вирізнити з-поміж інших на полицях магазинів за білосніжним кольором, а також за смаковими якостями: 95 відсотків продукції ТОВ «АСПІК ГРУП» є першої категорії і містить 99,75 відсотка сахарози!
Щоб добитися таких вагомих професійних результатів, проведена титанічна робота з впровадження інновацій, сучасного обладнання і високих стандартів.
— Технологія переробки буряків і одержання з нього цукру — єдина в усьому світі. Але є різні її рівні. Чим він вищий, тим кращі результати, — розповідає технічний директор компанії Михайло Співак. — Передусім вони пов’язані із якістю та економікою. А остання із собівартістю. Люди зацікавлені купувати продукцію ліпшу і дешевшу. Оскільки наша галузь дуже конкурентна, а ринок диктує свої жорсткі умови, то ми постійно вдосконалюємося.
Зусилля залишаються за кадром. Ну, хоча б те, що компанія не бере позики у банках, а вкладає у модернізацію левову частку свого прибутку.
За нинішній рік зроблено чимало. На базовому Старокостянтинівському заводі повністю оновили продуктовий цех.

Надзвичайно важливим для життєдіяльності компанії було оснащення сучасної лабораторії приймання сировини. Тепер вона повністю автоматизована, що виключає похибки і втручання суб’єктивних факторів.
– Таке ноу хау посприяло зміцненню прозорих ділових стосунків із постачальниками. Вони мають змогу переконатися на власні очі, що ми працюємо чесно і справедливо, — продовжує Михайло Петрович. — Тож, користуючись нагодою, хочу передати святкове вітання нашим багаторічним діловим партнерам: ФГ «Династія» (Ігор Василевський), СГК імені Щорса (Віталій Фомович), ДПДГ «Пасічна» (Віталій Таєнчук), ТОВ «Нові аграрні технології» (Ягер Тонніс Чапко), СГК «Решнівецький» (Василь Гальома), СК «Кузьминський» (Анатолій Михайлюк), голові Антонінської ТГ Анатолію Оцалюку, а також нашим орендодавцям і трудовому колективу!
Нинішнього року на Старокостянтинівському підприємстві нам вдалося здійснити давню мрію: створити замкнутий і безвідходний цикл виробництва. Його логічно завершила лінія переробки і сортування дефекатів, а це — вапнякові відходи після очищення цукрового сиропу. Раніше їх викидали у так звані відстійники, а тепер у висушеному вигляді вони — гарний нейтралізатор для закислених грунтів. Використовуємо самі і продаємо відносно недорого агровиробникам.
Зміцнилася в 2021 році і власна сировинна база ТОВ «АСПІК ГРУП». На орендованих компанією землях урожайність солодких коренів становила 617 центнерів з гектара, а на окремих ділянках — 700 центнерів. Цукрові буряки важливі і як елемент сівозміни. Крім них, вирощуємо інші культури. Пшениця дала 75 центнерів, а кукурудза — 105 центнерів на круг у сухому зерні. Це наші рекорди.
Компанія розвивається як багатогалузева. Приділяє увагу і тваринництву. Свідченням тому є власна ферма на 405 голів дійного стада. Надої на корову тут становлять понад 7,5 тонни молока на рік.
До здобутків належить переоснащення Шепетівського цукрового заводу та пробний пуск на Красилівському.
Компанія брала активну участь і у різноманітних соціальних програмах.
Попри зовнішні негативні тенденції і зростання цін, ТОВ «АСПІК ГРУП» сповнене оптимізму. Генеральний директор Олександр Співак з метою запозичення досвіду здійснив низку цікавих і корисних поїздок за кордон. Тепер має уявлення як створити компанію світового рівня.
У цьому напрямі вже зроблено чимало важливих кроків. Чи не найголовнішим із них є розширення комп’ютеризації виробництва. За основними процесами можна спостерігати в режимі онлайн цілодобово з будь-якої точки планети.
А ще модернізація означає для робітників компанії поліпшення умов праці і підвищення престижу професії цукроварів.
Свої задуми Михайло Петрович і Олександр Михайлович Співаки здійснюють з добрими намірами і Божим благословенням. У 2021 році біля Старокостянтинівського цукрового заводу розпочато будівництво церкви. Вона розташована у невеликому сквері праворуч від прохідної і нагадуватиме усім, що добрі справи у житті здійснюються з огляду на вічність. Рік у ній лише щаслива мить, яку слід використати вміло і з користю.
Може, Михайлу Петровичу і Олександру Михайловичу усе задумане вдається саме тому, що вони діють з Богом в душі та чистими помислами, викликаючи до себе повагу і симпатії у людей.
Як і належить, прийдешні свята скромні і самовіддані подвижники цукрової галузі Михайло Петрович і Олександр Михайлович зустрічатимуть у затишному колі своїх сімей, для яких вони є зразковими і турботливими главами. Усіх їм гараздів у Новому 2022-му році!