Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 836

Свіжий сніг накрив пухнастою ковдрою трактори, комбайни, автоцистерни, словом, увесь реманент підприємства «Агроновація». Техніка наче задрімала в очікуванні нового сезону польових робіт. Бо ось знову заревуть двигуни, і вся ця колісна армія вийде в поля.

Анатолій Рабчевський, юрист за фахом і один із засновників цього підприємства, розповідає:
– Коли все починалось, ми навіть у мріях не могли передбачити, що за десять років досягнемо таких високих результатів. Крок за кроком розбудовували компанію такою, як уявляли. Ми довели до працівників простий принцип: головна мета кожного виконавця – заробити більше грошей, якщо цього прагнення немає, такий фахівець не потрібен. Із кожним – ми партнери; заробляє рядовий працівник – заробляє компанія і щороку більше. Надавши усім однакові технологічні можливості, спільно створюємо конкурентну продукцію, а тоді вже реалізовуємо її на ринку.
Для прикладу, в минулому році року один з наших комбайнерів намолотив зернових на площі 4200 гектарів, а один з агрегатів за осінь вніс добрив на площі 16700 гектарів і такого показника в Україні немає ні у кого. Нині інших підходів колектив і не уявляє, і завдяки цьому наша продуктивність у 2-3 рази вища, ніж в інших.
Ідея створення підприємства виникла ще у 2008 році, започаткували проєкт, який на новій інноваційній основі почав обслуговувати аграрний ринок України в напрямку забезпечення сільськогосподарських підприємств добривами, а саме добривом азотної групи – безводним аміаком. Зважаючи на те, що аграрний сектор продовжує зростати, засновники передбачили те, що й потреба в їхній діяльності буде залишатися стабільною на ринку. Але до практичної реалізації приступили лише на початку 2012-го, придбали перший комплекс для внесення безводного аміаку в ґрунт і вже навесні розпочали господарську діяльність. Починалося все з одного агрегату по внесенню добрив, а сьогодні в системі сформовано блок агрегатів, який ситуативно може бути нарощений до 35-ти, з розподілом по 5-6-ти підрозділах, включаючи власну техніку, партнерську і договірну.
Початкові кроки здійснили трактористи Петро Дорожко, Олександр Сторожук та інженер Олег Шеремета, добрива тоді було внесено на площі 1068 гектарів. Тут варто зауважити, що справу з безводним аміаком всі мали вперше, тож дорогу до успіху прокладали шляхом проб та помилок. На осінь того ж року орендували три автоцистерни для перевезення аміаку, що дозволило одразу збільшити площу внесення добрив до трьох з половиною тисяч гектарів і вже на цьому етапі до участі у виробничій діяльності долучилися Михайло Рабчевський, Микола Брожик, Микола Гогот, Олег Стахов, а загальне виробниче керівництво здійснював Андрій Ткаченко, нині технічний директор компанії. Вже за підсумком роботи першого року всі зрозуміли – ідея працює, тож вирішили, крім всього, надавати послуги зі збирання урожаю зернових агроформуванням області, для чого й придбали чотири комбайни.
У 2015 році до роботи колективу приєдналась Олена Рабчевська, саме за її участі компанія стала учасником тендерів щодо обслуговування великих агрохолдингів. Це дозволило суттєво збільшити обсяг замовлення від одного контрагента, бо на той час співпрацювали лише з малими та середніми агровиробниками. Сама технологія внесення безводного аміаку досить складна і в організаційному, і в ресурсному і в безпековому варіанті, тому зараз основні клієнти, як правило, найбільші агрохолдинги України: Кернел, Сігнет, Астарта, Райс, а Епіцентр-Агро став ключовим клієнтом, бо його агровиробництво забезпечується внесенням таких добрив на 100 відсотків.
Робота з аміаком потребує дуже жорсткого контролю, дотримання організаційних вимог, належного технічного супроводу, спеціалістів, які добре розуміються на такій діяльності та несуть відповідальність за персонал і загальну безпеку. Через це уся структура підприємства поділена на партнерські підрозділи, де на кожному етапі працює конкретна особа, котра повністю, або частково є власником підприємства-підрозділу та відповідає за доручену ділянку, за безпеку і ефективність роботи техніки і фахівців. На сьогодні вже працюють відокремлені підрозділи із внесення аміаку, перевезення його автомобільним та залізничним транспортом, перевантаження добрив і виробництва аміачної води, перевезення габаритних та негабаритних вантажів автомобільним транспортом, виробництва рідких добрив, збирання врожаю. Розвиваємо ще й вівчарство. Тепер група компаній складається з ПП «Агроновація», ПП «Нітросервіс», ПП-фірма «Енерго Сервіс», ПП «Хімтрансервіс», у цих підрозділах працюють 140 працівників, 93 зайняті у виробничих процесах, а 47 офісних менеджерів забезпечують та обслуговують виробничу діяльність. У компанії специфічний бізнес, в який не можуть потрапити люди зі сторони, бо спеціаліста треба готувати. Протягом тільки цієї осені власними агрегатами групи компаній «Агроновація», які корпоративно керуються Анатолієм Рабчевським та Дмитром Грабчаком, внесено аміаку на 92000 га, а у минулому році внесено добрив азотної групи на площі понад триста тисяч гектарів та зібрано зернових майже на п’ятнадцяти з половиною тисячах. Всього за десять років добрив внесено майже на 900000 гектарів, зібрано врожаю майже на 80000 гектарах.
Здавалось би, можна й заспокоїтися на досягнутому, але бізнес не терпить зупинки.
– Ми не зупинилися на місці, бо створили значну інвестицію придбавши за 1,5 мільйона доларів реактор для виробництва рідких комплексних добрив безпосередньо на базі клієнта, і товар одразу надходить на склад. – Розповідає Дмитро Грабчак, другий засновник підприємства, економіст за фахом. – Продуктивність реактора 37 тонн на годину, його виготовили за кордоном згідно з нашим технічним замовленням, другого такого у світі не існує. Це дозволяє потужним виробникам значно економити на логістиці, не навантажувати шляхи загального призначення автоцистернами з небезпечною речовиною. Також плануємо створити власний залізничний вагонний парк у кількості від 300 до 400 вагонів. І це не прості вагони, це аміачні вагони-цистерни, вони коштують у два з половиною рази дорожче, ніж для сипучих вантажів. А для такої широкої інвестиції шукаємо партнерів і певні переговори вже провели, бо наші обсяги виробництва ми не в змозі реалізувати автомобільним транспортом, – розповів Дмитро Володимирович.
Варто зауважити, що застосування безводного аміаку порівняно з твердими азотними добривами на 20-35% здешевлює вартість азотних добрив, він вноситься і восени, і навесні під усі культури, під його впливом зростає кількість рухомих форм фосфору, калію і мікроелементів, який покращує режим харчування рослин, ускладнює зростання і розвиток бур’янів у посівах, розв’язує проблему боротьби зі шкідниками.
Тож свій перший ювілей ГК «Агроновація» вже відзначила і впевнено крокує у майбутнє, працюючи на рідній землі, наповнюючи бюджет заради блага рідного краю, заради країни.
До речі: свій золотий ювілей днями відсвяткував і Анатолій Рабчевський. Отож зичимо йому подальших трудових перемог при відмінному самопочутті та міцному здоров’ї. Колектив “Подільських вістей” приєднується до всіх вітань, які звучали на адресу ювіляра нашого передплатника та постійного читача.