Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 476

Що не кажіть, а таки вміє Кам’янець-Подільський чимось здивувати, прославити себе, виділитися з-поміж інших міст чи містечок. Як у позитивному, так і в негативному плані. Бо в якому ще місті України другий рік поспіль, з жовтня 2020-го депутати міської ради неспроможні обрати секретаря, отож міському голові доводиться поєднувати дві посади? Хоч місцеві вибори відбулися в жовтні минулого року, але до цього часу міська рада працює із виконавчим комітетом, призначеним ще місцевими обранцями минулого скликання.

І ще, у червні 2020 року утворено шляхом об’єднання з містом Колибаївської і частини Довжоцької сільських рад, до складу яких входило 12 сіл, Кам’янець-Подільську територіальну громаду з населенням понад 111 тисяч осіб, проте у цих населених пунктах не призначено жодного старости. Або, практично усі сесії нинішнього скликання міської ради зазнали фіаско, а шістнадцята, взагалі стала «рекордсменкою» за терміном своєї тривалості — понад три місяці. За цей період відбулося 16 пленарних засідань, з них 15 або блокувалися, або не відбувалися через відсутність кворуму. Прикро те, що 30 грудня на останньому в 2021 році сесійному засіданні депутати не дійшли згоди в головному питанні — прийнятті бюджету громади на 2022 рік.

Міський голова Михайло Посітко наголошує, що з причини неявки частини депутатів на сесію, через що вона стала не повноважна, порушено не лише норми Бюджетного кодексу України, згідно з якими бюд­жет мав бути затверджений ще до 25 грудня, а й піддано ризикам соціально-економічне життя громади.  І це тоді, коли проєкт рішення «Про бюджет Кам’янець-Подільської міської територіальної громади на 2022 рік» було розроблено та подано на розгляд міської ради з дотриманням всіх вимог Бюджетного кодексу України. Проте окремі депутати блокували внесення до порядку денного проєктів рішень щодо затвердження програм та бюджету.
У міській раді зазначають, що неприйняття головного кошторису та низки програм означає, що цьогоріч фінансування життєдіяльності територіальної громади відбуватиметься за системою, коли місячні витрати не перевищуватимуть 1/12 бюджету 2021 року. Тобто – 66,5 мільйона гривень в місяць. Це тоді, коли тільки на зарплату і на енергоносії потрібно 68,7 мільйона гривень. У зв’язку із такою ситуацією стає неможливим фінансування харчування дітей в школах, закупівля ліків для пільгової категорії населення, освітлення вулиць, прибирання доріг, реалізація соціальних, спортивних і молодіжних програм. Власне, так за усіма іншими сферами діяльності громади, що може призвести до низки негативних наслідків, підвищення соціальної напруги серед населення тощо.
У зв’язку із такими обставинами, зважаючи на ризики, які можуть виникнути, Михайло Посітко на останньому пленарному засіданні сесії міської ради зачитав листа, якого направлено на ім’я голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Гамалія. У ному йдеться про ситуацію, що наразі складається у місті через неприйняття програм фінансових документів, бюджету на 2022 рік, причини, які до цього призвели.
І все ж, уже після новорічних святкувань, 4 січня, депутати Кам’янець-Подільської міськради вирішили ще раз зібратися на чергову «бюджетну» сесію і затвердити головний фінансовий документ громади, а також освітні, комунальні і соціальні програми. Однак засідання знову було зірване. Прес-служба міської ради констатує: «Засідання перетворилося на ток-шоу за участі помічниці одного з депутатів від «Слуги народу».  Одна із причин зриву сесії – призначення міським головою Михайлом Посітком  нового керівника КП «Міськтепловоденергія», проти якого категорично виступають опозиційники».
Мало того, під час оголошеної міським головою перерви, прямо в стінах мерії сталися сутички, де у хід пішли навіть кулаки. Не обійшлося без втручання поліції, виклику «швидкої». Так що депутатам було вже не до бюджету…
До слова: депутати Хмельницької міської ради бюджет на 2022 рік затвердили ще на початку грудня і за… 20 хвилин. Ще в другій декаді останнього місяця минулого року було прийнято і головний кошторис області.