У світі відбувається спад виробництва, росте безробіття, а ТОВ «Мегатекс Індастріал» нарощує потужності і завойовує ринки. Цей феномен потребує більш детального вивчення та розповіді, ще й тому, що підприємство молоде. Його збудували на пустирі лише 10 років тому. Як воно за короткий період часу утвердилося на досить престижному і щільному сегменті автомобільних акумуляторів? У чому тут секрет?
Власники та керівники ТОВ «Мегатекс Індастріал» відразу поставили перед собою амбіційну мету створити підприємство світового рівня. Вони вклали величезні кошти в інноваційні технології та організацію праці. Підприємство зі старту проєктувалося як лідер.

Обладнання закупили тільки у високорозвинутих США, Канаді, Німеччині, Південній Кореї та Австрії. Окрема тема: підготовка спеціалістів, які вміють на ньому працювати. Як це вдалося? Передусім налагодили систему контролю за якістю з допомогою повної ідентифікації виробів. Це означає, що кожен акумулятор має свою історію, яка задокументована в базі даних.  
— Якщо стається кілька однакових збоїв, шукаємо недолік в управлінні або технології, — пояснює директор ТОВ «Мегатекс Індастріал» Андрій Колесников.

Підприємство сертифіковане за міжнародним стандартом ISO 901. А проходження цієї складної процедури означає, що до нього споживачі ставляться, як до 100-відсотково відповідального за свою продукцію.
Далі почалася невидима для зовнішніх спостерігачів рутинна робота. Кілька років поспіль наполегливо завойовували авторитет у реалі заторів і покупців. Вони здебільшого налаштовані скептично, бо розпещені можливостями.
Складність полягала в тому, що ТОВ «Мегатекс Індастріал» не торгує вроздріб з кінцевими споживачами, — а продає великі оптові партії через мережі і фірми. Тобто спілкується з покупцями та бореться з конкурентами опосередковано. Яку ж то треба мати висококваліфіковану службу маркетингу, аби зорієнтуватися! Вміння сподобатися тут не зовсім доречне! Непорушне правило бізнесу: щоб перемагати, треба йти на крок попереду в організації, технологіях, якості та ціновій політиці. Це — своєрідна універсальна економічна філософія.
Якщо в житті той, хто не встиг, просто запізнився, то у сучасному бізнесі, той, хто забарився, збанкрутував і подався жебрати. Ризики надзвичайно високі. До того ж, продукція ТОВ «Мегатекс Індастріал» має сезонний характер. Акумулятори купують здебільшого в холодну пору року. А перед тим водії сподіваються на «авось», або чекають моменту, коли не зможуть завести автомобіль.
Минулоріч у перебіг подій недоречно втрутилися карантини і локдауни. В Україні та за кордоном на невизначений час зачинилися магазини. Ось і кмітуй, як діяти!
Попри ці обставини молоде підприємство у 2021 році встановило власний рекорд! Колектив випустив і реалізував понад 600 тисяч виробів. По дві тисячі на кожного працівника! Акумулятори заводу купують у Франції, Італії, Іспанії, Греції, Польщі, Румунії, Сербії, Угорщині, Чорногорії, Латвії, Білорусі, Грузії, Азербайджані та Молдові. Ну і само собою — Україні.
— 2022 рік розпочали в гарному настрої і плануємо за 2-3 роки вийти на показник один мільйон акумуляторів на рік. Лютий, як правило, для нас економічно активний місяць, — розповідає Андрій Анатолійович, — Утверджуємося на завойованих позиціях і виходимо на ринки країн Близького Сходу та Африки.
— Неймовірно!
— Може вам здасться дивним, але головним своїм надбанням за увесь період нашої діяльності вважаємо створення дружного і злагодженого колективу. Підібрати і згуртувати людей, які працюють на результат, — велика і копітка праця. Набагато складніша, ніж створення футбольної команди на кшталт «Баварії» чи «Барселони». Там по 20 чоловік у команді, а в нас — понад 150!
Вмілі співробітники — найбільший і найдорогоцінніший ресурс. Стараємося справедливо оцінювати зусилля і внесок кожного. Пишаємося, що середня зарплата на підприємстві у грудні становила понад 20 тисяч гривень. Це дозволяє стабілізувати кадри. Спеціалісти отримують ще більше. Хоча всіляко уникаємо великого розриву в зарплаті між робітниками і керівниками. Тобто, дотримуємося принципу соціальної справедливості, яка властива ментальності українців.
Нас надзвичайно тішить, що останнім часом на ТОВ «Мегатекс Індастріал» повертаються ті мешканці Старокостянтинова, які працювали за кордоном. Це своєрідний індикатор того процесу, який в Україні прийнято називати «європейським вибором». Одна справа балакати з трибун, а інша — втілювати його стандарти на практиці.
Термін «соціальна політика» в цьому контексті виглядає дещо архаїчно. Коли людина отримує гідну зарплату, то вона, маючи достатні кошти, розв’яже свої нагальні проблеми без зовнішньої спонуки.
Натомість, приділяємо багато турботи поліпшенню умов праці. Того, що називається культурою виробництва. Робітник має йти на роботу з бажанням, а залишати її з відчуттям трудової перемоги. Тут, як у мистецтві: без емоцій ніяк не обійтися! Прибуток — це важливо, однак не самоціль. Люди мають жити смислами і перспективою, а не одним днем, або від зарплати до зарплати.  
Наше гасло: «Жодних послаблень у безпеці задля вигоди». Режим і навантаження повинні бути обґрунтованими і не завдавати шкоди здоров’ю! Ви ніде на підприємстві не побачити робітників, які нервово гарують у поті чола. Але перебувають у гарному настрої і працюють із задоволенням. Цим ми пишаємося найбільше.
Усі робочі місця на ТОВ «Мегатекс Індастріал» ретельно досліджені і атестовані. Процедуру проводила незалежна експертна фірма, яка підтвердила, що в нас немає виснажливої експлуатації та шкідливих умов.
Висновки затверджені в управлінні Держпраці. Екологія та охорона довкілля — окреме і надважливе для підприємства питання. Маємо всі необхідні дозволи, експертизи і висновки, де йдеться про екологічну безпеку нашого виробництва для довкілля. За 2021 рік, як і за попередній, на підприємстві не було жодних перевищень нормативних показників як по викидах в атмосферу, так і по стічних водах.
Навіть опади у вигляді дощу та снігу на території підприємства збираємо в окрему каналізацію і відводимо до системи очистки. Вона розрахована на повну проєктну потужність — 3 мільйони акумуляторів. Цього фантастичного результату плануємо досягти десь через 3-5 років.
— Дехто із самодіяльних екологів лякає, що ви маєте справу зі свинцем…
— Такі докори виглядають смішно. Раніше його використовували в друкарнях у центрі міста і екологи мовчали. Свинець — не уран і не стронцій.  Питома вага у десятки тисяч разів важча, ніж повітря. І, отже, хто б що не балакав, він не може вільно літати у вигляді пилу. До того ж, це дороговартісний метал. Розкидатися ним — невиправдане марнотратство. Ми зацікавлені в тому, щоб його використовувати, а не викидати.
Згідно зі світовими стандартами на ТОВ «Мегатекс Індастріал» встановили абсолютні фільтри, які рідко можна зустріти на інших підприємствах України. Навіть у високорозвинутих країнах. За рік роботи в них збирається максимум кілька десятків кілограмів свинцю, який тут же віддаємо на переплавку і в роботу.
Крім традиційних аспіраційних фільтрів, зі своєї ініціативи встановили також флотаційну систему утилізації викидів, які пропускаємо у вигляді бульбашок через спеціальний розчин. Це унікальна, дуже дорога і видовищна технологія. Згідно зі світовими стандартами також обов’язково контролюємо викиди вуглекислого газу. Адже Україна підписала Кіотський протокол і відповідні міжнародні угоди.
Отже, йдеться не про окремі випадки, а про систему охорони довкілля. Якщо говорити узагальнено, маємо документально оформлену і затверджену керівництвом екологічну політику підприємства і готові надати з цього приводу матеріали як державним органам, так і громадськості. Аби навкола цієї теми не виникало непорозумінь та спекуляцій. Особливо в період виборів. Якби кому не хотілося на ній попіаритися.
— Ваше підприємство навіть всередині абсолютно прозоре. Всі технологічні процеси на виду. Підходь і дивися! Хоч бери і екскурсії проводь. Нічого не приховано. Провітрюється. На складі готова продукція лежить на решітчастих стелажах, які можна оглянути в режимі 3 Д.
— Ми витрачаємо кошти не тільки на безпеку, а й на дотримання державних норм. Хоча розуміємо, що вони теж потребують вдосконалення і узгодження. Наприклад, наше підприємство стоїть окремо в полі, має 150 робітників, але зобов’язане за вимогами мати пожежний резервуар об’ємом 500 кубічних метрів. Хоча в нас відсутні легкозаймисті матеріали. А в житловому масиві, де мешкають до 5 тисяч людей, передбачається басейн лише на 50-60 кубічних метрів. Де логіка?
— Бюрократичний апарат часто діє за інструкціями, але всупереч здоровому глузду.
— Ми на це не ображаємося. Перевірки нам допомагають…
— Ви що жартуєте?
 — Я серйозно. Ми зайняті виробництвом. А інші недоліки збоку іноді видніше. Ставимося до перевіряючих, як до партнерів і порадників. Так і має бути в цивілізованому суспільстві. Вони вказують, а ми прислухаємося і виконуємо. Адже вони в цій сфері спеціалісти.
— Де берете свинець?
 — Використовуємо вторинну сировину, заготовлену нашими партнерами. Таким чином створили замкнутий цикл. У підсумку купуємо матеріали в Україні, а готову продукцію — експортуємо. Вона високотехнологічна і має достатній попит.
Наприкінці минулого року група компаній, до якої входить ТОВ «Мегатекс Індастріал», провела стратегічну нараду, на якій визначилася з напрямками і показниками до 2023 року. На ній вирішили щороку нарощувати виробництво на 20-25 відсотків. Це дуже високий показник!
 — Бажаю вам успіхів!

В чому ж полягає досвід ТОВ «Мегатекс Індастріал»? У тому, як з’ясувалося, що на «голому місці» за 10 років можна створити підприємство світового рівня, яке стрімко розвиватиметься всупереч сумним реаліям і невизначеності. Працюватиме прозоро і дотримуватиметься екологічного законодавства. Забезпечува-
тиме високі стандарти і за своєю суттю буде інноваційним. Тобто, працюватиме на авторитет Хмельниччини і майбутнє України.