Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 436

Україна у вогні. І в цей надзвичайно важкий для країни час українці всього світу демонструють неймовірну стійкість, мужність, відвагу. В одну мить страшна війна порушила наші плани, зруйнувала наші сподівання, змусила звичну діяльність змінити на військовий стрій, на лави територіальної оборони. Як же нині коригують свою роботу аграрії, для яких цей період завжди був позначений початком польових робіт? Якими турботами живе в період військового стану одне з найбільших аграрних підприємств краю? Про це розпитуємо в генерального директора Групи компаній «VITAGRO», депутата Хмельницької обласної ради Петра Лабазюка.

— Ми бачимо, як об’єдналися українці перед страшною загрозою. Наші воїни мужньо і грізно, не шкодуючи власного життя, захищають рідну землю. Ворог втрачає в живій силі, в техніці. Але гинуть також невинні люди, гинуть діти. Це — страшний злочин, за який, я переконаний, Росія і її політичне керівництво понесе справедливу кару, — каже Петро Петрович. — Майже тисяча працівників Групи компаній «VITAGRO» взяли до рук зброю: хто у складі регулярних військ, хто у складі територіальної оборони. Ми розуміємо величезну відповідальність перед Україною, перед хлопцями і дівчатами, які сьогодні на передовій. Тож для потреб війська, територіальної оборони наша компанія направила техніку, продукти харчування, медикаменти, пально-мастильні матеріали, необхідне обладнання. Зараз наші спеціалісти на прохання однієї з військових частин проводять на базі компанії ремонт військової техніки. Ці роботи тривають практично цілодобово. Також ми долучилися до укріплення нашого регіону — зварюємо протитанкові «їжаки». А ще наші працівники виготовляють і розливають вибухову суміш, яку називають «Узвар Бандери». Хмельничани готові зустріти ворога і показати, хто тут господар. Крім того, ми допомагаємо переселенцям, надаємо їм тимчасове житло, забезпечуємо харчуванням, одягом, засобами гігієни. Розуміємо, як важко людям, які змушені були залишити домівки, нажите роками майно, і як потрібна їм наша підтримка.
У цей дуже складний час закликаю усіх до єдності, до взаєморозуміння, до допомоги тим, кому це необхідно. Разом ми переможемо. Я, моя сім’я — мої діти, мої батьки — залишаємося на Хмельниччині. І покидати її не збираємося ні за яких обставин. Це повідомлення для тих, хто поширює різні чутки з намірами посіяти сумніви, страх, панічні настрої. Сьогодні, як ніколи, ми повинні бути однодумцями, спільниками, єдиним кулаком.
— Петре Петровичу, у ці дуже тривожні дні, певно, мають мобілізуватися й наші аграрії, адже не за горами посівна кампанія?
— Так. Чимало представників сільськогосподарської галузі, зокрема нашої компанії, взяли в руки зброю. А ті, хто залишається на місцях, несуть величезну відповідальність за те, щоб вчасно посіяти хліб, провести комплекс весняно-
польових робіт. По суті, беруть відповідальність за подальшу продовольчу безпеку країни.
Ще на початку лютого механізатори компанії «VITAGRO» всі зусилля спрямували на підготовку техніки до польових робіт. Працювали понаднормово, з високою відповідальністю. Нині вже повністю завершили ремонт техніки для закриття вологи та внесення мінеральних добрив. А в ці дні в усіх кластерах нашої компанії посилено готують до весняно-польових робіт сівалки. Потім візьмуться за ремонт зернових комбайнів. Усі разом працівники компанії вболівають, щоб посівна пройшла без збоїв, на належному рівні.
— Коли ж плануєте виводити техніку в поле?
— У дні, коли були приморозки, на полях проводили підживлення — озимого ріпаку, озимої пшениці. З першим підживленням культур сульфатами справилися всі кластери компанії. Другий етап підживлення аміачною селітрою майже завершують на полях, де працюють кластери «Центральний», «Хмельницький», «Товтри». Також за можливістю проводять ці роботи кластери «Полісся», «Волинь», «Агрохолдинг «Зоря». У зв’язку з введенням воєнного стану працівники компанії отримають перепустки, які нададуть можливість працювати на полях у нічний час. Зараз розглядаємо варіанти забезпечення кластерів необхідною кількістю насіння, засобів захисту рослин. Вчасно посіяти зернові, виростити хороші врожаї — надзвичайно важливе завдання й обов’язок аграріїв.
Я переконаний, ми відстоємо рідну землю, виженемо окупантів зі своєї території. Закликаю приєднуватися до виготовлення коктейлів для непрошених «гостей», протитанкових «їжаків», до ремонту військової техніки, яку проводить компанія «VITAGRO». Запевняю: ми, аграрії, будемо працювати на своїй, Богом даній землі, щоб у кожній українській родині був хліб і до хліба. Будемо працювати з упевненістю, що невдовзі на українській землі запанує мир.

Слава Україні, слава нашим Героям!