Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 2073

Біженцям все важче знайти житло за кордоном.

Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави люди почали масово виїжджати подалі від бойових дій. Паніка сіялася і в містах, де було відносно спокійно й ситуація була контрольованою, проте українці, нажахані можливою загрозою з боку рашистів, все-таки приймали рішення переміщуватися або на західну Україну, або за кордон.

Станом на 28 березня, 3,87 мільйона українців, тікаючи від війни, перебралися до багатьох європейських країн і 6,5 мільйона стали внутрішніми вимушеними переселенцями. За даними ООН, війна росії проти України спричинила одну з найбільших міграційних криз у Європі з часів Другої світової війни. За темпами переселення ми вже наздоганяємо Сирію. Чимало сусідніх держав уже вичерпують свої можливості з прийому українців, які тікають від російської агресії. Зокрема в Чехії та найбільших містах Польщі – Кракові та Варшаві – вже заявили про труднощі з розміщенням біженців. На межі можливостей зараз перебуває і Молдова. Тим часом потік наших громадян, які тікають від війни, не припиняється, адже агресор продовжує бойові дії на території України.
Так голова правління фундації українсько-польського центру Микола Шпаковський інформує, що зараз біженців з України розміщують всюди – і у великих, і в малих містах, починаючи з пунктів пропуску на кордоні. Звісно, найбільші польські міста беруть на себе левову частину біженців. Як наголосила влада Кракова, Краків і Варшава вже переповнені втікачами від війни й попросила їх розподіляти по менших містах. Ситуація досить складна, але ще не критична. Водночас нещодавно віце-прем’єр Польщі Пйотр Глинський зробив заяву, що Польща вже прийняла 2,3 мільйона українських біженців і готова далі це робити.
Микола Шпаковський також додав, що велику допомогу надають саме вихідці з України, які зараз проживають у Польщі. Вони приймають до себе додому родичів, знайомих і друзів. Також самі поляки й польські сім’ї в приватному порядку пропонують українцям кімнати чи квартири для проживання. Роль Польської держави у розміщенні біженців дуже вагома, адже вона надала в користування чимало гуртожитків та інших місць для розвантаження потоку біженців, розселяючи їх. Загалом варто відмітити, що не лише в Польщі, а й у всіх країнах, які приймають біженців, ставляться до них максимально добре, толерантно та співчутливо. Великої поваги заслуговують і волонтерські спільноти по різних країнах, які активно допомагають українцям, зустрічаючи їх на вокзалах, забезпечуючи їжею, напоями, місцями для ночівлі. Крім того, чимало європейців самі виходять із табличками, загорнуті в синьо-жовті прапори, щоб прийняти українців до себе додому.
Варто нагадати, Євросоюз уперше надає так званий «тимчасовий захист» на своїй території для українців. Закон про нього Рада ЄС ухвалила 4 березня. Громадяни України та особи, які втікають від війни в Україні, можуть перебувати на території ЄС впродовж одного року. Якщо війна триватиме довше, термін можуть подовжити до трьох років. Директива про тимчасовий захист надає право на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей.
Щоб отримати статус тимчасового захисту, українцям потрібно подати запит до державних органів країни-члена ЄС, у якій вони перебувають, тікаючи від війни.


(Далі буде).