Відшкодування за знищені або пошкоджені  квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки.

Уряд прийняв рішення про збір та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок вторгнення рф після 24 лютого 2022 року. Така інформація необхідна для виплати компенсацій власникам житлових приміщень. Як повідомляє вебсайт офісу Президента України, у застосунку “Дія” уже можна подати заявку на відшкодування втрати житла внаслідок російського вторгнення.
З 11 квітня 2022 року такі повідомлення також прийматимуть ЦНАПи та нотаріуси.

Інформаційне повідомлення повинне містити такі дані про нерухоме майно:
▪️тип об’єкта (квартира, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок тощо);
▪️реєстраційний номер майна з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (за наявності);
▪️загальна площа нерухомого майна;
▪️адреса (місцезнаходження) нерухомого майна;
інформація про те, що нерухоме майно є об’єктом культурної спадщини (у разі потреби).
У повідомленні також потрібно вказати відомості про кількість осіб, що там проживали, дату, орієнтовний час настання події, опис пошкодження, фото-, відеофіксацію (за наявності).
Як указує уряд у своїй постанові, таке інформаційне повідомлення буде прирівнюватися до заяви про надання компенсації за пошкоджені чи знищені обʼєкти нерухомого майна після того, як буде прийнятий та набере чинності відповідний закон про компенсацію.
Звертаємо вашу увагу, що на випадки знищення або пошкодження майна після 24 лютого 2022 року не поширюється дія порядку надання компенсації за зруйноване житло, затвердженого Постановою КМУ від 18.12.2013 № 947.
У парламенті вже зареєстровано законопроєкт № 7198 від 24 березня 2022 року, який має на меті встановити компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф після 24 лютого 2022 року.
Проєкт пропонує надавати компенсацію не лише власникам пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна, а й:
— особам, що здійснили інвестування та фінансування будівництва об’єктів житлового будівництва, які не прийнято в експлуатацію;
— членам житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
— спадкоємцям указаних вище осіб.
Запропоновано надавати компенсацію у вигляді:
— грошових коштів (розмір визначатиметься за результатами оцінки вартості відновлення об’єкта, методику якої визначатиме КМУ);
— об’єкта нерухомого майна (шляхом фінансування будівництва нового об’єкта з рівноцінною площею, типом та функціональним призначенням. Методику обрахунку вартості 1 м² площі об’єкта визначатиме КМУ);
— фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.
Проєкт установлює обмеження часу подання заяви для отримання відшкодування. Відповідно до положень проєкту заяву можна буде подати під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, де розташований пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна.
Проєкт зобов’язує уряд установити детальний порядок надання компенсації протягом 2 місяців з моменту опублікування закону.
Профільний комітет рекомендував прийняти законопроєкт за основу в першому читанні.
Джерело: Постанова КМУ від 26 березня 2022 р. № 380, Проєкт Закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації № 7198 від 24 березня 2022 року.