генераторів, трансформаторів, обігрівачів та інших товарів важливих для проходження опалювального сезону. 
Через посилення обстрілів об’єктів критичної інфраструктури та утруднення електропостачання громадяни України дедалі більше завозять генератори та системи резервного живлення.

Станом на сьогодні суб‘єкти зовнішньоекономічної діяльності, юридичні та фізичні особи - підприємці, які обслуговуються в Рівненській митниці, ввезли на територію України 22 вантажні партії генераторів електричної енергії - дизельних та бензинових на загальну суму 38,4 млн.грн.
Рівненська митниця повідомляє, що обмеження щодо кількості, вартості та ваги генераторів, які ввозяться громадянами без сплати митних платежів відсутні.
Постановою Кабінету Міністрів від 16 листопада 2022 року №1288 внесено зміни до Постанови КМУ від 20.03.2020 №224 та низки урядових постанов про затвердження технічних регламентів. Відповідними змінами скасовано обов’язковість надання, як підтвердження звільнення від сплати митних платежів декларації про відповідність та маркування національним знаком відповідності технічним регламентам.
Таким чином, ввезення на митну територію України товарів, визначених Постановою КМУ від 9 листопада 2022 №1260, якою доповнено Перелік товарів, визначений Постановою КМУ від 20 березня 2020 №224, здійснюється як фізичними, так і юридичними особами шляхом декларування митному органу без сплати митних платежів.
Довідково: Постановою КМУ від 09 листопада 2022 р. № 1260 включено до Переліку товарів наступні позиції:
- електрогенераторні установки;
- трансформатори;
- обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води;
- електричні акумулятори, включаючи сепаратори для них;
- електрична апаратура для комутації, або захисту електричних кіл, чи для приєднання до електричних кіл, або в електричних колах (наприклад, вимикачі, перемикачі, роз’єднувачі, запобіжники плавкі, блискавковідводи, обмежувачі напруги, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з’єднувачі, коробки з’єднання) для напруги понад 1 000 В;
- електрична апаратура для комутації, або захисту електричних кіл, чи для приєднання до електричних кіл, або в електричних колах (наприклад, вимикачі, роз’єднувачі, перемикачі, реле, запобіжники плавкі, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки, патрони для ламп та інші з’єднувачі, коробки з’єднання) для напруги не більш як 1000 В;
- з’єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів;
- пульти, панелі, розподільні щити;
- ізолятори.