В Апеляційному суді Хмельницької області відбулася прес-конференція «Правосуддя – 2016 в умовах судової реформи». Керівництво суду обговорило з журналістами найбільш актуальні питання реформування судової системи.

Голова Апеляційного суду Анатолій Марцинкевич зазначив, що у зв’язку з реформуванням минулий рік був доволі важкий для судової системи загалом. Першочергова проблема судів Хмельниччини – кадровий голод. Зі 136 штатних посад суддів вакантними залишаються 22. Також у 27 суддів закінчився термін повноважень. Це обумовлює велику інтенсивність праці суддів. Наприкінці минулого року суди загальної юрисдикції поповнили 9 нових, молодих суддів, кадрове питання залишається актуальним.
Анатолій Марцинкевич анонсував початок програми співпраці суддів  Хмельниччини з американськими та канадськими колегами. Закордонні гості ділитимуться досвідом роботи і навчатимуть наших суддів роботі зі ЗМІ. Анатолій Миколайович зазначив: Хмельниччина і Запорізька область є пілотними регіонами, де стартує проект. У березні до нас приїдуть 100 канадських суддів, і таким чином буде започатковано  навчання для голів судів всієї області».
Структури справ, які розглядають суди різних інстанцій, є наочним зрізом того, що відбувається у суспільстві. Секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду  Сергій Болотін зазначив, що із загальної кількості розглянутих справ у минулому році більшість стосуються водіння транспорту у нетверезому стані. Таких справ — майже  36 відсотків. Навіть великі штрафи, виходить, не лякають любителів кермувати «під мухою». Тривожно високою залишається кількість справ за фактами умисних вбивств і майнових злочинів.
Олег Ярмолюк, секретар судової палати з розгляду цивільних справ, вказав, що у цивільному судочинстві найбільш «популярними» залишаються справи, які стосуються земельних спорів і позовів банків про виселення громадян з іпотечного житла. Правда, Верховний суд обмежив апетити банкірів, і практика щодо виселення людей з житла застосовуватися не буде.
Про проблеми взаємовідносин фізичних осіб і банківських установ розповіла Інна П’єнта, заступник голови Апеляційного суду. Найчастіше стається так, що громадяни неуважно вивчають умови договору з фінустановою і в подальшому це призводить до серйозних проблем. Інна Василівна розповіла, що людям варто уважніше ознайомлюватися з умовами своїх зобов’язань, під якими вони ставлять підпис.
На завершення прес-конференції голова суду Анатолій Марцинкевич зазначив, що процес реформування судової системи має бути абсолютно прозорим і зрозумілим для людей. Реформа має на меті покращити якість судочинства, що якраз відповідає інтересам та запитам суспільства.